20 април, 2024

Стартираме новата седмица с още коментари от водещи HR специалисти в софтуерния бранш, като този път ви представяме тяхното мнение относно една авантюристична черта сред някои от ИТ специалистите, а именно – редовното ходене по интервюта, а освен това и редовното сменяне на работно място – job hopper-ите.

По този въпрос нямаше многозначни отговори и тук HR специалистите, които са основните при провеждането на интервютата, бяха единодушни, че редовното сменяне на работното място по никакъв начин не е черта, която прави добро впечатление на интервюиращите.

Анита Станоева, HR Manager в Software AG сподели, че при всички положения, това е и причината най-напред да се изпраща CV. “Разбира се, винаги се прави преглед на биографията на кандидата. Веднага след като видиш, че човекът в рамките на три години е работил на 10 места, то вече си наясно, че той не си заслужава инвестицията. Съжалявам, но такъв човек просто не го каним на интервю,” сподели тя.

С коментар се включи и Яна Илиева, Recruitment and Project Manager в H-Vision, която допълни, че има компании, които взимат именно този въпрос като основен критерии – ако човекът в предходните си работни места не се е задържал година и половина, или повече, то най-вероятно няма да бъде нает.

Няма как да се случи на един и същи човек, в рамките на две, три работни места, всеки път да се е разминавал с очакванията си. Реално погледнато – да, има и компании, които работят точно с такива служители – job hopper-и, прескачащи от една фирма в друга за кратко. Но ако трябва да сме честни, това в крайна сметка не е добре за самия специалист,” сподели Яна Илиева.

Същевременно бе отчетено все пак и, че не е задължително когато един служител отиде на интервю за работа, той със сигурност да търси такава. Може да е напълно доволен от своята настояща, но в случая да става въпрос за т. нар. “сверяване на часовника”, при което специалистът просто иска да провери какви условия би могъл да получи на потенциално ново място – каква е работата, бенефитите, заплата и т.н.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author