25 април, 2024

Поредна серия “HR Зона: (НЕ)удобните въпроси”. Този път ви представяме мнението на HR специалистите относно казуса, задава ли се все още и трябва ли да се задава по време на интервю за работа, легендарният въпрос – “Как се виждате след пет години”?

Има пет, шест въпроса, които ги приспадам към категорията на анти въпроси и моята категорична позиция е “НЕ” на задаването им. Освен “как се виждате след 5 години” има и “кажете три силни и три слаби страни”. Това създава неудобство и се получава анти интервю за работа. А то на първо място представлява разговор с отсрещната страна,” сподели Яна Илиева, Recruitment & Project Manager в H-Vision.

Вивиана Стефанова, HR Associate в Bosch.IO бе напълно съгласна и добави, че отдавна не трябва да се задават такива въпроси, защото на практика те не носят никаква стойност.

От тях не се разбира нищо повече за кандидата, защото той много лесно може да се подготви предварително и да даде някакъв заучен отговор, просто защото знае, че ще звучи добре и ще направи положително впечатление. Но не е автентично и не носи позитивни точки, нито би го издигнало повече пред другите кандидати,” сподели Вивиана Стефанова и завърши с надежда, че такъв тип въпроси вече отсъстват от практиките.

“Има списъци с въпроси, които вече не трябва да се задават и обсъждат. В интернет дори има статии “10-те въпроса, които не трябва да задавате” и “10-те въпроса, на които не трябва да отговаряте”. Те в известен смисъл са изключително клиширани,” сподели Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus. Според нея такъв тип въпроси биват задавани, когато водещия интервюто не се чувства достатъчно уверен и не знае какво да попита, следователно следва един сценарий със заучени въпроси, от които да се маркира необходимата информация. Зорница Янкова завърши с това, че подобна практика по-скоро дразни кандидатите и не води до нищо пълноценно и за двете страни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Author