24 април, 2024

Александър Захариев има 10 години опит в сферата на финансите и е финансов консултант в екипа на Tether и Software Group. Преди пет години той получава съвет да обърне внимание на биткойн и случващото се около него. Уви, изцяло обзет от финансовото си образование и работа, неговата реакция е – “Що за глупост?”. Но ето, че две години по-късно погледът му е прикован от криптовалутите – знаменитата 2017 г., когато биткойн се превърна в сензация и от 1000$ през януари, достигна до почти 20 000$ през декември. Оттогава криптовалутите и блокчейн технологиите са ин и ян за Сашо – бъдещето на света, технологиите и финансите. Той основава фирмата “Блокчейн тех”, където работи активно в сферата на блокчейн технологиите и криптовалутите през последните 3 години. Фирмата работи по разнообразни проекти за адаптирането на технологията в страната, като част от тях са развиването на мрежа от автомати за закупуване на криптовалути под бранда cwins.bg, децентрализираната лотария fairspin.xyz, както и други разработки за адаптирането на технологията от бизнеса.  

Какво е общото между блокчейн и криптовалутите?

Можем да кажем, че те са част от блокчейна, та дори и негово приложение. Може да се измисли електронна p2p валута, но без блокчейн тогава тя ще представлява записи в обикновена база данни. Блокчейна има основни характеристики. Това, което основно ги отличава от базите данни е степента на дистрибуция и  децентрализираност на информацията, както и пазарния принципите, които подсигуряват сигурността във веригата.
Дистрибутирана информацията означава, че не се съхранява на един носител, а на много такива. При блокчейн имаме десетки хиляди устройства всяко, от които притежава копие на транзакциите по веригата.
Децентрализирана пък означава, че няма една институция, която да управлява целия процес. Всичко се случва на демократичен принцип, както се казва. Който иска може да влезе и да свали цялата блок верига при себе си и да верифицира транзакции – няма централен орган диктуващ правилата, освен самият протокол, който е компютърен код.
Пример за централизирана институция е банка, която контролира кой може да стане клиент или не, коя транзация да мине или да не мине. Банката е и институцията, която може да позволи запор на средства, както и институцията, която разполага със средствата на клиентите си, както сметне за уместно.

Каква поддръжка изисква блокчейн технологията?

Той не може да вирее сам в нищото. Има задължителни елементи като интернет (или комуникационен канал) и хардуерна инфраструктура. Донякъде е необходимо и да си с правилната/последната версия на софтуера. 

На конференциите, с които DevStyleR си партнира – Java2Days и Codemonsters, имаше лектор, занимаващ се с блокчейн. Той спомена, че тази технология вече се използва в хранителната продукция. Ако си купиш кайма от магазин, можеш да провериш всичко за нея – кога е заклано животното, кога е смляна каймата, как е пристигнала до конкретния магазин, от който я закупуваш. Можем ли да смятаме, че това е бъдещето?

Блокчейн може да се приложи във всяка една сфера и всеки един процес. В случая е приложен в логистика – supply chain. Това идва именно от записването на транзакции. Ако нямаш блокчейн, можеше да имаш един компютър и скенер на баркодове. На всяка точка се сканира откъде е минал продукта. Това всичко е постижимо и със сегашните технологии и можем да имаме тази прозрачност. Въпросът е, че не всеки има този интерес – целият път да е проследим. Би ли купил месо, което знаеш, че е стояло в хладилник в продължение на 30 дни на границата?

Не бих го купил, знаейки…

Именно. Дори и да съществува тази технология без блокчейн, тя лесно може да бъде манипулируема. Можеш да си кажеш – „ще сменим малко датата, ще смотаем нещо…“. Но блокчейна ти позволява да запечаташ информацията по такъв начин, че тя да не може да бъде променена. Ключовото е, че имаме неприкосновеност на информацията и имаш достъп до нея през цялото време.
Пак казвам – и сегашната технология ти позволява да провериш всички неща, в случай, че водиш база данни на регистър от такъв тип. Ти си доставчик на месо и си купуваш софтуер, но за какво? За вътрешни цели – ясно. Ще знаеш малко повече за стоката си… Има по-голям проблем от храната.
Например, когато става въпрос за лекарства. В Африка стигат от точка А до точка Б фалшиви лекарства и много хора умират от тях. Но когато имаш технология, която ти позволява да проследиш пътя на едно лекарство от завода до крайната точка, тогава решаваш един много сериозен проблем. Но ако си доставчик и имаш намеренията да лъжеш, то ще използваш технологията, която ти позволява да моделираш информацията. Когато пък си сериозен доставчик и искаш да покажеш това пред света, то тогава блокчейн технологията намира приложение. Имплементираш решение, което позволява да проследиш всяка една транзакция.

В такъв случай, на какъв етап е блокчейн технологията от масово използване и може ли да бъде въведена като стандарт за всички? Следователно, ако има три големи фармацевтични компании, които отказват да използват блокчейн, ти ще знаеш какви са истинските им намерения…

В аспекта на блокчейн технологията, за да направим аналогия с нещо познато – в момента се намираме в същия период, както с интернета през 1995 г.

Можем да използваме Google, но в Google ще намерим само 20 неща, например?

В общи линии, да. Още е рано и в момента се създава тази инфраструктура. Да, имаме криптовалутите, но те са само един аспект. Има много, много приложения, за които блокчейн ще изпъкне в бъдеще. Аз вярвам, дори съм сигурен, че ще продължи да се развива и лека по лека ще виждаме новите решения в близките 5 до 10 години. Може би не да се използват от всички, но поне да се внедряват. Още сме във фазата на експериментация и в момента се наливат много пари в сектора. Има venture капиталисти, бизнес ангели, които инвестират, защото те знаят, че това рано или късно ще стане необходимост на обществото и ще реши глобални проблеми. Тогава те ще капитализират тази своя инвестиция.

Т.е. блокчейн ще е есенциален за всеки?

Аз вярвам в това бъдеще, да. Както в момента не се замисляме, че използваме интернет протоколи, по същия начин ще купуваме стоки от магазини и ще верифицираме техния път с помощта на блокчейн протоколи.

Същият този лектор, който даде пример с хранителната индустрия, посъветва младите, които тепърва ще се занимават с технологии, че блокчейн е мястото, на което да се спрат.

Определено човек няма да сбърка, ако насочи усилията си към блокчейн. Можем да кажем, че това е подразделение на ИТ сектора и ако млад човек с ИТ профил се чуди между фармация, финтех, BPO или блокчейн, то съветвам всеки един намиращ се на кръстопът, да се насочи към блокчейн технологиите. Тя ще върви само към още развитие. Може да сме в някакво затишие в момента, защото цената на Bitcoin вече не е 20 000 долара, както преди няколко години, но нещата се случват. Просто е бавно и задкулисно. В глобален мащаб има много компании, които разработват различни приложения върху публични и частни блокчейни. В България също вече има такива. Ние трябва да се информираме за развитието, защото индустрията няма как да дойде при нас. Или пък – ще дойде, но ще е когато са изминали тези важни предстоящи 5-10 години. Дори бих посъветвал и ИТ специалисти, на които им е омръзнало това, с което се занимават, да се преориентират.

Т.е. да се занимаваш с блокчейн, не означава изцяло, че си ИТ специалист?

Отваря ти погледа в една друга посока. И двете са свързани с писането на код и затова имаш предимство. Ако гледаме само от гледна точка за размяната на пари, т.е. Bitcoin, това приложение може да не звучи примамливо. Но ако отворим на следващата страница и погледнем към Ethereum и други подобни блокчейни – то те ти позволяват не само да разменяш пари, но и да качваш програми върху блокчейн. Не да deploy-неш на AWS, Azure, или която и да е друга централизирана система, а да направиш дистрибутирана апликация (dApp). Upload-ваш твоята програма на нещо, което не може да бъде цензурирано и работи 24/7 без прекъсване100% uptime. Тук ще спомена и програмируемите пари. Можеш да създадеш програма или т.нар. умен договор, чрез който да програмираш пари. Например, ако дадено условие Х бъде изпълнено, то У сума може да отиде на адрес Z.
Мога да дам пример с проект, по който работя. Всички знаем как работи лотарията. Аз работя върху децентрализирана такава. Няма институция, която да се грижи за разпределението на печалбите. За това се грижи Ethereum, където е качена реално програмата. Хората изпращат пари към адрес и тази програма на определен интервал разпределя печалбите. Така посредника е донякъде елиминиран. Имаме по-високо ниво на доверие, защото не залагаме на централизирана институция, а на децентрализиран протокол, който работи на базата на математиката. Едно е да се довериш на central point of failure – друго е да се довериш на дистрибутирана компютърна програма. Да, програмата има своите рискове и бъгове, но те се оправят и след това протоколът става по-добър. Програмата или ключови части от нея могат да бъде публикува публично, така че всеки може да верифицира кода за грешки и бъгове. 

Можем да кажем, че блокчейн елиминира посредника?

Той елиминира институцията/посредника, но самият той става посредник. Разликата е, че протокола се управлява от ясно дефинирани правила и той не прави изключения. 

Относно stablecoin – какво се случва с Facebook Libra?

Случаят е интересен. Facebook е една организация, която има достъп до повече от 2 милиарда души. Тя е централизирана организация. Когато говорим за тези технологии, както многократно споменахме, децентрализацията е ключов компонент. Малко или много Libra е опасен за човечеството проект. Не стига, че имаме един човек, който държи властта в целия свят (медия) – ако вземе властта и върху парите, тогава сме обречени. За момента го разработват и ще го разработват. Не се знае обаче, докъде ще се стигне – защо пък да не го оставят да „замре“. Получиха удари от много места, много регулатори. Вярвам, че обществото, което се занимава с криптовалути и блокчейн, не би приветствало такъв проект. Той е хубав, от гледна точка на това, че дава легитимност на криптовалутите, които са в сянка – медиите провъзгласяват, че се използват за наркотици, престъпна дейност, финансиране на тероризъм и т.н.

Сама по себе си Libra не е лоша като идея, но проблемът е, че зад нея стои човек, който вече така или иначе има цялата информация на света?

Да. Пораждат се много рискове. Някаква институция, към която има интереси от много страни – правителството на САЩ, частни организации и т.н., не може да се гледа към нея с чисто око. Не се знае, например, кога някой може да реши да ти отреже достъпа, защото е решил, че си станал опасен за човечеството и трябва да ти се отнеме богатството, което си спестявал 25 г. в криптовалутата Libra например. Много са аспектите.

Сега не може ли пак да се получи нещо такова? Да ти отнемат богатството?

Да сегашната финансова система те е убедила да вярваш, че парите са твои. Но те не са твои. Дори не са в банката. Те са дадени на някой бизнес, който да оперира с тях, с идеята, че този бизнес ще върне парите на банката. Ти виждаш един запис на компютъра си, в акаунта си, който е в някоя централизирана система. Историята също е показала, че не винаги можеш да разполагаш с парите си въпреки че са в “твоята” банкова сметка. Пример от близкото минало е случката в Кипър през 2013, когато се поставят ограниченията за теглене от 300 евро на ден.
Това е и един от хоризонтите, които се отварят пред хората, които се занимават с криптовалути. Когато задълбае човек в тази сфера – блокчейн, дали е ИТ или не е ИТ, малко или много се сблъсква със съществуващата финансова система – недостатъците и рисковете, които крие тя.

Cloud пари ли е бъдещето?

По-правилният термин е digitally native. Всички електронни пари, които имаме – било то и Revolut – те не работят добре извън собствената си среда. Не мога да захраня безпроблемно Revolut акаунта си с парите си в PayPal или Skrill, т.е. имаме електронни пари, но не баш. Докато криптовалутите наистина са създадени да бъдат електронни пари и отговарят на съвременните нужди и изисквания на хората и бизнеса. И там има сходни трудности, но има вече проекти като JellySwap, който впрочем е български, които позволяват по децентрализиран начин на обменим биткойн за етериум например. Благодарение на този проект проблемът с interoperability е решен.

Мога ли да си платя сметката в кафенето с bitcoin?

Можеш, стига заведението да приема. Много малко места в България приемат разплащания в криптовалути. По-скоро засега се използва като маркетингов инструмент, ако има такова място.

Защо точно през 2017 г. стана онзи „бум“ с bitcoin? Изведнъж всички започнаха да говорят за него?

Защото точно тогава придоби критична маса и стигна до ушите на много хора.

Да де, но това стана заради стойността му – именно защото стигна до 20 000$ – затова се разчу. Защо тогава достигна този връх, а не, например – 2015 г.?

Защото може би преди това медиите не са били толкова отворени да разпространят мълвата. Може би хората в нашите среди не са ни отворили очите преди това. Аз разбрах около 2014 – 2015 г. за bitcoin, но бях фокусиран върху финансовото си образование и въобще не му обърнах внимание. Както и сега не му се обръща много внимание – както казахме, смята се, че се използва за финансиране на тероризъм и т.н.

Те и кеш парите се използват за това…

Именно. Кеш парите много повече се използват за финансиране на нелегална дейност и те са наистина изключително трудно проследими.

Тях все пак не можеш да ги проследиш…

Да. Докато тези пари минават през блокчейн и им знаеш стъпките.
Има своите предимства и недостатъци – зависи от гледната точка и ситуацията. Благодарение на проследяването на транзакции в блокчейн, наскоро бяха достигнали собственика на сайт за детско порно. Това е голямо предимство по отношение на борба с престъпността. Но ако погледнем в случаите с Хонг-Конг и  протестите – ако използваш кеш пари, можеш да си купиш билет за метрото и да се прибереш, без да те проследят и да разберат, че си протестирал. Ако за тази цел се ползва дебитна карта или криптовалута вероятността властите да те идентифицират е голяма. И това е реален случай. Така че, децентрализираните електронни пари също могат да бъдат опасни за човечеството.

В крайна сметка, искаш да кажеш, че тази цялата демократичност покрай криптовалутите, блокчейн и децентрализирането, може да се използва за диктатура?

Ако погледнем китайския йоан – китайците искат да направят криптовалута, издадена от Централната китайска банка. Това крие рискове за демокрацията на човечеството. Докато в случая на Bitcoin и Ethereum – те са анонимни, но не баш. В случая със сайта за детско порно – организациите, занимаващи се с престъпност ще намерят път до този сайт, защото те отделят много ресурс за такава дейност. Но има как да останеш анонимен и с криптовалутите. Например, можеш да изпозлваш инструмента Coinjoin, който миксира средствата на няколко души и така ги разпределя към крайната точка. Или пък, да използваш изцяло анонимни криптовалути като Monero и ZCash. 

Имаше новина, че българското правителство е на второ или трето място по притежание на Bitcoin-и… Какво да си мислим за тази информация?

Това не е съвсем така. Не точно като правителство, а като портфейли, които притежават най-много Bitcoin-и. Новината беше, че SELEC, заедно в спецакция с нашите служби, разбиват българска престъпна организация и твърдят, че тази престъпна организация притежава над 200 000 Bitcoin-а. Или подобна цифра. Съответно, правителството ги конфискува и те стават правителствени. Реално погледнато, това е един от най-големите портфейли с Bitcoin-и в света. Обаче никой не поставя тази новина под съмнение. За да се верифицира, просто може да се провери адреса. В крайна сметка тук говорим за милиарди долари – можеше да се направи някаква разследваща журналистика за това.

Значи новината е фалшива?

Не можем да кажем, че е на 100% вярна, докато не видим адреса. С това може много да се спекулира. Аз не мога да кажа дали е вярно, или не. Но бих искал да видя журналист, който да се позаинтересова повече от темата. Говорим за много пари.

Ако това е вярно – нямат нужда от европроекти – имат парите за изграждане на канализация на някои квартали…

Не знаем какво е станало. 

Как може да се провери този адрес?

Ако тази европейска институция, направила акцията, го предостави. Или някой, който е участвал.

Това е изключително странно ако е вярно. Държавата, на която хакнаха НАП, всъщност да има огромно количество Bitcoin-и.

Може много да се говори на тази тема. Те дори може да са ги загубили. Представи си как някой е хвърлил въпросния лаптоп в някое мазе – защото тези пари могат да се отключат само с частен ключ. Т.е. те си стоят някъде и… това е. Те хубаво са ги иззели, но те нямат стойност, без ключа, който може да ги отключи.
Отварям скоба за новобранците – блокчейн и криптовалутите работят с двойка публичен и частен ключ. Публичният ключ е все едно твоят имейл адрес. Публичният ключ е математически постигнат, използвайки формула върху частния ключ. Публичния можеш да даваш на всички и те да ти изпращат на него пари. Както да си дадеш имейла и да ти изпращат писма. Докато частния ключ е паролата ти за имейла. Не я даваш на никого. Разликата с паролата за мейла е, че частния ключ няма кой да ти го възстанови. Загубиш ли го – губиш всичко.

Това е много филмово…

Филмово е, защото за съжаление много хора, които през 2011 или 2012 г., когато са си купили или изкопали стотици биткойни и са си изхвърлили hard дисковете, на които се намират, или са ги форматирали и продали, са ги изгубили.

Един приятел си беше купил Bitcoin преди години… в зората. Но след това го беше изгубил и месеци наред го търсеше. Какво ли не правеше, но – нищо.

Кофти стечение на обстоятелствата.

 

Очаквайте ЧАСТ 2!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author