18 април, 2024

Наскоро бяха постигнати няколко технически постижения в стремежа към квантовите компютри. Сега компютърните учени от ETH Цюрих направиха важен пробив в областта на езиците за програмиране: техният квантов език е първият по рода си, който е толкова елегантен, прост и безопасен, колкото класическите компютърни езици.

проф. Мартин Вечев

Програмирането на квантови компютри все още е предизвикателство за изследователите„, казва Мартин Вечев, професор по компютърни науки в лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH, за сайта на институцията. „Затова съм толкова развълнуван, че сега можем да продължим традицията на ETH Цюрих в разработването на квантови компютри и езици за програмиране„.

Нашият квантов език за програмиране Silq позволява на програмистите да използват потенциала на квантовите компютри по-добре, отколкото със съществуващите езици, защото кодът е по-компактен, по-бърз, по-интуитивен и по-лесен за разбиране за програмистите„, допълни той.

 

Проф. Вечев представи Silq с други експерти в тази област на PLDI 2020, конференция за езици за програмиране. За да улесни обсъждането, приемането и по-нататъшното развитие, той и неговият екип също пуснаха Silq на собствен уеб сайт.

През последното десетилетие квантовите изчисления получават все по-голямо внимание, тъй като тези компютри, които функционират в съответствие с принципите на квантовата физика, имат огромен потенциал. Днес повечето изследователи смятат, че тези компютри един ден ще могат да решават определени проблеми по-бързо от класическите компютри, тъй като за извършване на своите изчисления те използват заплетени квантови състояния, в които различни битове информация се припокриват в определен момент. Това означава, че в бъдеще квантовите компютри ще могат ефективно да решават проблеми, които класическите компютри не могат да решат в разумни срокове.

Това квантово надмощие все още трябва да бъде доказано категорично. Напоследък обаче е постигнат известен технически напредък. В края на лято 2019 г. квантов компютър успя да реши проблем – макар и много специфичен – по-бързо от най-бързия класически компютър.

За някои „квантови алгоритми“, т.е. изчислителни стратегии, също е известно, че те са по-бързи от класическите алгоритми, които не използват потенциала на квантовите компютри. Към днешна дата обаче тези алгоритми все още не могат да бъдат изчислени на съществуващ квантов хардуер, тъй като в момента квантовите компютри все още са твърде податливи на грешки.

Тагове: , , , , , , ,