24 април, 2024

В уебинара, който DevStyleR проведе – “HR Зона: (НЕ)удобните въпроси”, аудиторията имаше интерес да разбере кои са критериите по които се оценява цената на даден служител. Ето и какъв отговор дадоха HR специалистите, гости на онлайн дискусията.

За разлика от много други пазари, темата със заплащането все още не се обсъжда особено много и параметрите по определяне на заплатата не са ясни на хората. Това бе мнението на Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus.

Според нея, в България по-голямата прозрачност в темите, обвързващи пари и заплащане не е припозната. “Мениджърите продължават да се притесняват да говорят по тази тема. Все пак, всяка една компания има ясни изградени критерии, компетенции и детайли – сравнява се с останалия пазар, преценя се локацията каква е и т.н. Когато това е ясно, разбира се, след това е по-лесно да се определят нивата на заплащане, сподели Зорница Янкова.

Отчитайки, че българският пазар е сравнително нов, тя е на мнение, че имаме още да се учим – неща, които са се случили преди 20 години за световните компании, при нас едва сега пристигат като идеи. Именно това е и случаят с диалога за заплащане във фирмите.

Тук Анита Станоева, HR Manager в Software AG отбеляза, че за всяка една компания се мери по различен начин кой колко струва, съответно позицията.

“Всяка една уважаваща себе си компания, прави предварително бюджета си за следващата година. Това значи, че дори и някой да е повишен, фирмата няма да може веднага да откликне с по-високо заплащане. Мениджърите много добре трябва да планират кариерното развитие на своите служители в екипа. Това значи, че на въпроса “кой колко струва”, на първо място именно мениджъра трябва да отговори, защото той прави ревютата по представяне на своите служители и преценя нивото на справяне със задачите,” сподели Анита Станоева.

Тагове: , , , , , , , ,
Author