20 април, 2024

Компаниите Murata Manufacturing Co. и Teijin Frontier Co. обединиха сили в създаването на първия плат, който произвежда електричество при движение, вследствие на което е способен да убие бактерии. Това води до два основни помисъла. Първият – възможно ли е това изобретение да спре разпространението на COVID-19? Вторият – иновациите в текстилната индустрия явно могат да достигнат отвъд първосигналните ни представи.

Явно дойде време да говорим за умен текстил, защото ако всичко върви по план с това изобретение, то би трябвало микроорганизмите да бъдат неутрализирани за част от секундата. Обединението на двете компании е наречени PIECLEX Co. и е ориентирано изцяло върху разработката, продукцията и разпространението на иновативен плат. PIECLEX платът е пиезоелектричен и когато е в движение произвежда ток, използвайки кинетичната енергия, образувала се от човекът, носещ плата. След това, създалото се електричество се разпространява сред влакната, благодарение на специалната структура на преждата и убива насъбралите се бактерии. Разбира се, в контекста на настоящето, веднага си представяме маски, вместо панталони. Но трябва да имаме предвид, че антимикробната функция действа и като дезодорант, защото убива и бактериите, отговорни за аромата при потене.

Платът е базиран на полилактична киселина, високомолекулно съединение, получаващо се от ферментацията на някои растения. Това означава, че продуктът е еко устойчив и биоразградим. От компанията твърдят, че платът е ефективен за 99,9% от тестваните бактерии и вируси, а изпълнителният директор на Teijin Frontier, Шинджи Нико споделя, че изобретяването на плат, несъществуващ преди това, ще подобри качеството на живот на хората и ще проправи път към по-добра околна среда.

Но за да сме акуратни, това, че PIECLEX обявяват успеха на този плат в доста удобно време, е склонно да повдигне леко подозрение. А както пишат колегите от Popular Mechanics – съмнението идва не от технологичен план, а от факта, че бактериите не са лесно достъпни и няма как да знаем PIECLEX до кои е имал достъп, така че да достигне до 99,9% успеваемост. Поради тези причини, ще следим с интерес темата.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author