20 април, 2024

На 8.06 тази година година се навършват 25 години от официалното представяне на един от най-популярните езици за програмиране – PHP. Той е създаден е от датско-канадския програмист Расмус Лердорф още през 1994 г., с оригинално име Personal Home Page.

Разработката на езика започва, когато Лердорф написва няколко Common Gateway Interface програми на C, така че да поддържа своята лична home страница. След това обаче, той ги разширява, за да работят с уеб форми и да се свързват с базата данни. В началото PHP е използван за създаване на динамични уеб приложения, като Лендорф обявява първата версия на PHP в дискусионна група в Usenet на 8.06.1995 г.

Самият създател казва, че замисълът никога не е бил да изобрети нов програмен език поради причината, че самият той не знае как. Това, което е направил е, просто да добавя следващата логична стъпка в процеса. По този начин се сформира и екип от разработчици, които усилено работят по тестване и след две години, на 2-ри ноември 1997 се появява и втората версия.

Останалото, както се казва, е история, с чийто по-пълен вариант можете да се запознаете на официалния PHP сайт, както и на сайта на софтуерната компания JetBrains.

Но ето, че без намерение да се превръща в програмен език, PHP остава силно предпочитан сред голяма част от разработчиците и в момента погледите са насочени към 3 декември 2020, когато официално ще излезе PHP 8.

Тагове: , , , , , , ,
Author