25 април, 2024

Swift 5.3 е версия, предназначена да включва значителни подобрения в качеството и производителността. В допълнение, тази версия ще разшири броя на платформите, където Swift е наличен и поддържан, по-специално добавя поддръжка за Windows и допълнителни Linux дистрибуции.

Като първи резултат от ангажимента да въведете Swift в Linux, екипът на Swift обяви наличието на нови дистрибуции на Swift Linux, включително Ubuntu 20.04, CentOS 8, Amazon Linux 2. Пренасянето на Swift в CentOS и Amazon Linux изисква редица фини промени като превключване към различна версия на libcurl за FoundationNetworking, адаптиране на мениджъра на пакети Swift към системата за опаковане на Fedora и отпадане на зависимостта libatomic. За всяка поддържана платформа екипът на Swift предоставя изтегляща се инструментална верига и изображения на Docker.

В момента не е ясно дали Apple има някакви планове да прехвърли потребителския интерфейс на Swift в Windows и/или Linux, като по този начин настоява приемането на Swift за развитие от страна на клиента на тези платформи. Трудно е да се мисли, че всеки програмист на Windows би предпочел Swift като език над .NET езици, както много коментатори посочиха в Reddit, но портът на Swift UI в Windows може да бъде геймчейнджър.

Наличието на Swift в Windows и Linux ще преодолее едно от най-големите препятствия, които нарушават приемането на Swift за развитие от страна на сървъра и евентуално подхранват растежа на екосистема от пакетни платформи на Swift.

Можете да получите списъка с всички предложения, които се обмислят за включване в Swift 5.3, включително пълно обсъждане на мотивацията и решението, в хранилището на Swift Evolution.

Тагове: , , , , , , , , , , ,