24 април, 2024

Офис-столът реално е вторият най-важен актив на програмиста. Разбира се, след компютъра, който безспорно заема първото място!

 

Инвестицията в СТОЛ… може би е  най-смисленото вложение, което всеки  зает с разработката на софтуер може да направи.

Алтернативата – Standing Desk

Мнозина ще кажат, че пропускаме особено актуалните в последно време – “standing  desks” – т.е. бюрата с регулируема височина, които позволяват да се работи изправен.  Истината обаче е, че седящото положение все още е предпочитаното при работа на компютър. Според проучване на KL.7 –  компания от Копенхаген, специализирана в дизайн, който се основава на поведението на потребителите, едва 36 минути е времето, което работещите на бюро с регулируема височина, прекарват изправени. Това са  едва 7.5% от 8-часов работен ден.

Качественият офис-стол остава избор №1  Макар и множество проучвания да сочат недвусмислено, че дългото седене в продължение на часове е вредно и го сравняват с високия холестерол, диабет и други  заболявания, характерни за днешния застоял начин на живот, все пак има начин да седим правилно и да избегнем опасностите на седящата поза.

Как да изберем точния  офис стол?

Цена, марка, материал, механизъм, гаранционен срок и т.н. – какъв всъщност трябва  да бъде водещият критерий при избор на стол?

Всъщност, необходимо е столът да бъде  ергономичен, да е изработен от качествени  материали – да не запарва и да може да се почиства лесно. Но най-важното от всичко  е той да пасва на тялото ви.

Представяте ли си как бихте се чувствали  всеки ден в стол, който ви стяга или е прекалено твърд, или пък такъв, че след 2 часа,  прекарани в него, усещате сауна-ефект. Всеки, който е писал код истински, знае че това е толкова увличащо, че понякога  е напълно нормално да забравиш от колко време си пред компютъра и неусетно да прекараш часове в една и съща поза без да се досетиш за всички “правилни навици”.  Това е положението – програмирането е начин на живот и да – трябва да се съобразим и да се опитаме да го живеем по правилния начин.

Според най-влиятелните блогъри сред програмистите – не може да се намери качествен стол на цена под 500 щатски долара,  което се равнява на около 865 лв. Тук обаче може да се поспори, тъй като в последно време се появиха множество алтернативи  на известните брандове като Herman Miller и др.

Има много класации на ТОП 10, ТОП 11  и т.н. столове за програмисти, но нашата  ТОП 5 селекция представя само столове, които са използвани достатъчно дълго време, за да може да се придобие цялостно впечатление.

Herman Miller Mira 2*

Защото моят първи качествен стол е точно от тази серия и определено издържа проверката на времето. Купих го във време, когато да изхарчиш толкова пари за стол … се смяташе за лудост, а все още го ползвам и е като нов! Покупката му беше цяло приключение. Все още си спомням как едва го напъхахме в колата с моя приятелка, защото беше единствен модел и нямаше кой да го разглоби. Две мнения няма – столът е супер удобен! Определено е издръжлив – тестван е достатъчно дълго, понякога със седмици в режим почти 24х7. Подлакътниците му са приятно меки и страхотно удобни. Механизмите позволяват да бъде “програмиран” като точно твоят стол.

 

Herman Miller Embody Chair*

Защото това е моят втори стол – в офиса ни в Palo Alto. Купен е от предишен собственик за около 600 долара – почти нов – голям удар! Наистина е много удобен, изпитан е в дългите нощи, когато ми се налагаше да работя с екипа в София. А когато часовата разлика и умората си казват думата – столът наистина има значение. Почти мога да се съглася с рекламата на производителя “So intelligent, sitting in it actually helps you think” – да определено помага…
За разлика от Mira 2 модела – Embody Chair определено помага не само да мислиш, но и да седиш правилно. Наистина се усеща разпределението на тежестта и напрежението в различните точки.
Не съм от хората, които се стараят да седят правилно (за съжаление). Когато работата ме погълне, правилната стойка остава на последно място. Но този стол някак успява да ме поддържа в правилното положение и гърбът ми да е по-изправен. Освен високата цена…може да се каже, че другият му най-голям недостатък е това, че не може да се почиства лесно. За разлика от Mira 2, например.

 

ChairPro 1000 H*

Определено най-доброто съотношение между цена и качество. Изглежда добре, има удобен подглавник, чиято височина се регулира, подобно на моделите от най-високия клас. Друг плюс е високата облегалка, следваща формата на гръбначния стълб. Материята, от която е изработена облегалката е здрава дишаща мрежа, която прави стола приятен за ползване по всяко време през годината.
Всъщност избрахме този модел заради добрият му външен вид, цената и удобството. Но най-важното при избора беше, че имаше налични 20+ бройки в точния момент. Целта беше да го използваме в заседателните зали, където понякога се налага да прекарваме часове. Голяма част от колегите поискаха да подменят старите си офис столове от популярен бранд с тези.
Две се нещата, които първоначално подценихме в този модел: подлакътниците и лумбалната опора. Подлакътниците могат да се регулират във височина, дълбочина и под ъгъл, като последното се оказа доста удобно особено за хора с доста нетипична работна поза. Лумбалната опора също се наглася във височина, за да следва извивката на кръста и определено върши работа. Ефектът се усеща при продължителна работа в седнало положение – облекчено е напрежението в кръста.

 

Okamura Contessa II*

Това е столът-мечта, засега. Изключително красив и удобен!
Да, имам специално отношение към красивото и неслучайно този стол привлича внимание. Неговият дизайн е разработен в сътрудничество със световноизвестната италианска фирма Giugiaro Design на известния Джиорджето Джиуджиаро. Любопитно е, че именно той е създател на визиите на редица емблематични автомобили, включително на уникалното Ferrari GG50 и успешните Maserati Coupe и Spyder, и обявен за автомобилен дизайнер на 20-век. Затова съвсем заслужено моделът Contessa II на Okamura е отличен с престижни награди като Red Dot Award 2017, Good Design Award, както и German Design Award 2018.
Модерните технологии на Contessa II улесняват максимално потребителя. Регулируемите механизми се управляват от интегрирани в подлакътниците бутони. При този модел седалката има опция да се променя в дълбочина. Това прави стола подходящ за различни ръстове като се избягва и притискането на крайниците, което затруднява кръвообращението. По-различното усещане е свързано с факта, че седалката поема изцяло тежестта на тялото, което дава усещане за комфорт и допълнителна стабилност.

 

Prestige GTP*

Едва ли има човек от ИТ индустрията с над 10 години опит, който да не помни или да не е ползвал точно този модел. Според данни от големите вериги – това е най-продаваният стол за всички времена в страната. Наскоро се наложи да бракуваме около 40 броя от въпросния емблематичен модел и извикахме специализирана фирма за рециклиране на стари мебели. Оказа се, че Prestige все още има своите фенове – успяхме да раздадем всички “работещи” столове, макар със захабена дамаска и разклатени/липсващи подлакътници още преди да стигнат до контейнера. Евтин и доказан във времето. Разбира се, липсва ергономията на представените по-горе модели, но както се казва “върши работа”.

 

* Моделите ChairPro 1000H, Okamura Contessa II и Prestige GTP са част от широката гама от продукти, които се предлагат в България от ChairPro.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,