20 април, 2024

COBOL програмистите се оказаха сред най-търсените кадри в някои щати на САЩ. 

Защо обаче те се оказаха ключови в борбата срещу COVID-19? 

Причината е, че голям брой от отделните щати в САЩ все още продължават да използват информационни системи, базирани на остарели програмни езици и мейнфрейм. Тези системи включват критичната система, през която стават заявките за помощи за безработица в Съединените щати.

COBOL (COmmon Business Oriented Language) e създаден през 1959 година. Малко по-късно екипът, който е разработил програмния език става обект на нарастваща критика, като много скептици предсказват, че новият тогава език ще бъде грешка. Това става причина Хауърд Бромбърг – един от създателите на програмния език, да направи прословутия надгробен камък на COBOL като шега за екипа. COBOL обаче е изключително успешен и до днес на него разчитат важни системи.

Според Reuters, повече от половината щати в Америка, включително Калифорния, Ню Йорк и Пенсилвания, все още разчитат на мейнфрейм системи, разработени преди десетилетия.

Доклад на Reuters от 2017 година показва умопомрачителна статистика за важни системи, базирани на COBOL като например банков софтуер за банкомати (ATM) и транзакции с банкови карти, управление на светофари и други критични публични инфраструктури.

Статистиката на Reuters показва следното:

  • 220 млрд. реда код на COBOL все още се използват днес
  • 43% от банковите системи се базират на COBOL
  • 3 трилиона долара дневна търговия се поддържа от COBOL системи
  • 95% от всички АТМ устройства (които изискват да се чете от карта) се поддържат от COBOL
  • 80% от транзакциите с кредитни карти се случват с помощта на COBOL

Проблемът с остарелите технологични решения е толкова реален и критичен, че лично губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи обявява публично, че се търсят доброволци, които могат да пишат на 60-годишния програмен език.

„Буквално имаме системи, които са на възраст 40 плюс“, каза Мърфи в речта си. „Ще има много разследвания и едно от тях в нашия списък ще бъде“ как попаднахме тук, където буквално се нуждаем от програмисти на COBOL?“, допълва губернаторът.

Реално COBOL е като всеки програмен език – има своите специфики, но не е повече или по-малко изключително специален или по-труден от останалите съвременни езици. Проблемът е, че повечето програмисти вече не използват остарелия език и основната група от програмисти на COBOL са далеч от средната възраст на типичния софтуерен разработчик днес.

В търсене на решение IBM се обръща към програмисти с умения на COBOL. В инициативата, заедно с технологичния гигант, се включва и Linux Foundation’s Open Mainframe Project. Те заедно създават 3 нови инициативи, които да отговорят на спешната нужда.

  • Calling all COBOL Programmers Forum – нов форум, където програмисти, които могат да работят като доброволци или желаят да бъдат наети, могат да публикуват техни профили.
  • COBOL Technical Forum – форум, в който опитни COBOL програмисти дават безплатни съвети и помагат с експертиза.
  • Open Source COBOL Training – нов курс с отворен код, който има за цел да обучи начинаещи програмисти на COBOL и да опресни някои знания на опитни професионалисти.

Прогнозите сочат, че използването на COBOL за критични инфраструктури ще продължи поне още от 7 до 10 години. Причините са трудната и скъпа миграция на критичните системи, което е един сложен и продължителен процес.

*Фото кредит: Computer History Museum

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,