20 април, 2024

SpaceX и NASA продължават работа по мисията, която ще отбележи първото изстрелване на астронавти на борда на SpaceX. Тя ще стартира от космическия център Кенеди във Флорида и целта е астронавтите да достигнат до Международната космическа станция. Въпреки кризата с COVID-19 и проблема с теста на Crew Dragon от 24-ти март, все пак се очаква към края на месец май мисията да се осъществи. 

NASA и SpaceX продължават работата си за следващото тестово излитане, преди втората мисия на Crew Dragon. При последния опит, хеликоптерът пренасял тестовия артикул на космическия кораб, е усетил нестабилност изразяваща се в появило се внезапно тептене. За да не рискува излишно, пилотът на хеликоптера е решил да освободи тестовия артикул на Crew Dragon, така че да не бъдат рискувани животите на намиращия се в хеликоптера екипаж. Следователно поради инцидентната ситуация не се е стигнало до планираното тестване на парашутната система на Crew Dragon, но от SpaceX акцентират, че това съвсем не означава, че тя не работи.   

Мисията на екипажа продължава да е непоклатимо планирана за втората половина на май и ще се извърши с помощта на партньорство с руската космическа агенция “Roscosmos”. Освен това, екипажът на капсулата Crew Dragon се разширява още, след като днес бе обявено и участието на астронавт от JAXA (Японската космическа агенция). По този начин участниците стават четирима – Шанън Уолкър, Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Соичи Ногичи.

Междувременно от NASA заявиха, че ще продължават да следват мерките на медиците в борбата с ограничаването на коронавируса, за да предпазят своите служители, повечето от които за  целта са принудени да работят дистанционно.

 

Тагове: , , , , , , , ,
Author