24 април, 2024

Хората успяват да обучат изкуствения интелект на какви ли не умения – правене на хотдог, наливане на бира в барове, намиране на лек срещу заболявания. Но те са свързани с голям обем ML и данни. Какво остава ако трябва да се интегрира обоняние на един AI? Това можем да разберем от Intel и изследователи от Университета Корнел, които разработват невроморфен чип, който да разпознава 10 различни миризми на опасни химикали. Това означава, че освен очи и уши, машините са напът да притежават и свойствата на нос.

Невроморфният чип се нарича Loihi, а разработващият го екип е създал алгоритъм, базиран на процесите в мозъка, засягащи обонянието. За пример – когато човек подуши нещо, молекули стимулират клетките за обоняние в носа. След това те изпращат сигнал до мозъка, което отключва електрически импулси. Учените успяват да вградят именно този процес в чипа Loihi.

Той успява да различи ароматите на ацетон, амоняк, метан и др. Изследователите акцентират и на друг интересен факт – Loihi е имал нужда от само едно “подушване”, за да се научи да разпознава конкретна миризма. За пример, други deep learning техники са способни да отнемат поне 3 000 проби, преди да достигнат до тази точност.

Учените са на мнение, че осъзнаването и пресъздаването на невронните процеси в човешкия мозък могат да доведат до огромен напредък в разработването на изкуствен интелект и усъвършенстването на машинната интелигентност.

Тагове: , , , ,
Author