25 април, 2024

Според Oracle, независимо от всички по-нови версии и подобрения за последните шест години, Java 8 си остава най-използваната версия на програмния език. Джордж Сааб, вице президент по софтуерната разработка в компанията, смята, че около 60% от потребителите на Java все още оперират с осмата версия. Това е и причината поради която Oracle взема следното решение – поддръжка ще има не до 2025 г., както бе по план, а до декември 2030 г.

Допълнителни ъпгрейди ще освежават Java 8 през определен период от време, след като доста голяма част от потребителите са заявили желание за по-продължителен живот на езика.

Това решение е подложено не само на думите на Сааб, а и на статистическа проверка. Според проучването за JVM Екосистемата за 2020 г., организирано от Snyk, 64% от потребителите на Java действително използват Standard Edition – осма версия. 3% използват дори по-ранна версия, а 25% са с Java 11. Като цяло, над 50% от разработчиците, логично, предпочитат да работят с LTS издания, тъй като е по-практично – дългогодишна поддръжка.

За разлика от LTS версиите, JDK 9, JDK 10, JDK 12, както и предстоящата JDK 14, са издания, чиято поддръжка трае едва шест месеца. JDK 11 ще бъде актуално до 2026 г., но следващото голямо нещо, което се очаква, ще се появи през 2021 г. – JDK 17 – следващото Long Term Service издание на Java.

 

 

Тагове: , , ,
Author