19 април, 2024

Анна Радуловски е предприемач и застъпник на многообразието в технологиите. Тя е основател на Coding Girls, както и основател и главен изпълнителен директор на европейската мрежа WomenTech Network. Анна сподели има ли проблеми за жените в технологиите и защо се е посветила на тази кауза. Събитието WomenTech Sofia ще се проведе на 10 март от 18:30ч.

Разкажи ми повече за иниациативата WomenTech Network?

Ако при Coding Girls фокусът и атмосферата е за вдъхновение и общност, на организирането на срещи, уъркшопове и понякога имаме курсове, WomenTech Network е формат, който се провежда извън работно време и свързваме жените в технологиите с компании, които ценят преобщуването и разнообразието. Събитията са само с покана, но ако някой се регистрира и ще разгледаме регистрацията му, за да не е на случаен принцип. Все пак компаниите търсят tech таланти или таланти in tech. На Coding Girls не правим нищо, свръзано с наемане на хора или рикрютмънт. Там е само изграждане на общност. При Women Tech Network се получава елемента на нетуъркинг с бързи срещи или бързи интервюта, където за 5 минути хората, могат да се запознаят какво представлява компанията.

Каква е по-точно аудиторията, на която целите да помогнете с WomenTech Network?

Фокусът ни е към инженери, разработчици, продуктови мениджъри, UX/UI и др. Хората с технологичен бекграунд, които искат да порастват, да намерят нова компания или просто да развият своята кариера. Защото при компании като Lidl или Kaufland, или Coca-Cola, хората ги свързват повече с магазина или продукта им. Но е важно да се знае, че имат и IT департамент. Често чуваме израза, например, „Apple няма да ме наеме, защото…“ Каним компании, чиито офиси се стремят да се развиват и при тях да работят повече жени.

Какъв е профилът на лекторите на събитието?

Единият лектор ще бъде от Uber, който е с технологичен опит. Другият ни лектор ще бъде от Coherent Solutions – тя е VP за бизнес развитие обаче има технологичен бекграунд.

Наблюдаваме в социалните мрежи в България, че често не се гледа насериозно на събитията за жени в технологиите. Каква е основната цел? Има ли истински проблеми или по принцип си е брандинг на събитие?

Вчера имахме събитие в Барселона. И една от жените беше написала в своята биография, че е била единствена жена по време на образованието си за няколко години. Също така споделя, че е единствената жена в офиса на компанията ѝ, която работи като Back-End Developer. Вижда се, че самият процент на жените в технологиите е много нисък. В ЕС е 17% жени в технологиите, дори изцяло в ICT. Но пък жените са по-добре представени като преподаватели, медицински сестри и други професии, които се смятат по-женски. Жените по-рядко кандидатстват за позиция, особено когато не се чувстват поготвени. Чувала съм да казват, че няма да изпратят кандидатура, защото не знаят само един детайл от обявата и така мислят, че няма да ги наемат. Затова е важно да имаш хора, които да те подкрепят и да имаш познати от сферата. Всички проблеми започват от детството, когато подаряват на момичето кукла, обличат я в розово и казват, че е принцеса. Но на момчетата им подаряват конструктури, коли и им казват, че са много смели и искат да станат програмисти. Научно не е доказано, че момичетата не се развиват в технологиите, защото мозакът им работил по-различно. Зависи от средата, в която се замират и от възпитанието им.

А за всички ли проблеми има решение?

Има решение за всички проблеми, но според мен обаче трябва да има търпение и усилие от различни страни. Има различни организирации, които се занимават с жените в технологиите или програмирането, аз не ги виждам като конкурент, а смятам, че можем да си партнираме заедно. Затова на нашето събитие имаме community partners. Давам за пример събитието, което имахме в Барселона. Там имахме партньори като Women Who Code, Gals Who Hustle и др. По този начин си помагаме. Колкото повече усилия обединим в тази посока, толкова повече стъпки ще направим в решението на проблемите.

В България наблюдаваме ли голям брой участие на жените в технологиите в сравнение с Испания, която споменахме?

Според статистиките, които имат от EUROSTAT, показват, че България е лидер в тази посока и има най-голям брой на жените в технологиите.

А какво е твоето мнение? Съгласна ли си с тези статистики и какви са твоите наблюдения?

В България има все повече жени в сферата от другите държави. Имахме събитие в Берлин и там имахме жени от различни националности и различни религии, но това не означава, че те са германки. А България хубаво е, че дори има role models за тях. Има жени на мениджърски позиции, дори е възможно техните майки да работят в технологичната индустрия. Тук може да развиеш кариера по-бързо и да развиеш международен опит, защото има избор. Също така тук е добро заплащането.

Какво е за теб WomenTech Network?

Добър въпрос! Това е моята мисия. Това е нещо, в което вкарвам своите сили, почивни дни, вечери, сълзи и др. Много обичам това, което правя, но това не означава, че не изисква усилията. Аз също така имам и малко дете, това ми става още по-трудно. Но когато виждам резултат и обратната връзка, това ме мотивира да правя тези неща. Така може да направим промяна и да подобрим ситуацията и живота на жените, които се нуждаят от това.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

 

Тагове: , , , ,