26 април, 2024

Даниела Йорданова e Senior HR Manager във VIVACOM и ни разказва подробности около обучителната академия на телекома – VIVACOM Academy, чрез която служителите на компанията успяват да бъдат в крак с новостите от технологичния бранш. 

Бихте ли разказали накратко за VIVACOM Academy?

С бранда – VIVACOM Academy, целим да дадем на нашите служители максимална яснота относно създадените обучителни възможности в компанията. Според спецификата на дейността в различните екипи, сме разработили редица програми, които се осъществяват както с международно утвърдени обучителни организации, така и с вътрешен ресурс. 

Как планирате обученуията във VIVACOM?

Като бизнес организация, е важно обученията да не се случват самоцелно, а да водят до реални резултати, свързани с работните цели на всеки служител. Точно затова, всяка година се изработва годишен план с обучения за всяка дирекция, свързан със стратегическите цели на компанията. Ежегодно компанията отделя близо 1,5 млн. лева за обучение с външни доставчици.  

Партнирате ли си с образователни институции?

Като технологичен лидер за нас би било ценно младите хора, които наемаме, да разполагат с максимално актуални познания в своята област, както и да имат реалистична представа за личния си принос в организацията. Точно затова, от дълги години си партнираме успешно с редица образователни институции – университети, професионални гимназии, колежи и др. Наши опитни служители водят лекции в тези институции не само за новостите в развитието на технологиите, а и по теми като „Бизнес етикет и комуникация“, както и „Презентационни умения“. По този начин целим по-лесен и бърз преход от студентската скамейка в корпоративния свят. 

Усеща ли се в различните поколения разработчици различна потребност от обучение? 

Малко или много, винаги е имало разлика между поколенията. Развитието на технологиите, тяхната достъпност и масовост, естествено се отрази и на начина, по който децата се запознават с тях. Вече не ни изненадва да видим дори непроходило бебе със smart телефон в ръце. Новите поколения, израстващи в дигитален свят, имат различен подход към технологиите от всички преди тях. Във все по-ранна възраст те притежават знания, които в миналото са се придобивали в университет или изобщо не са били известни. Тежестта на формалното образование се променя. Все повече се търсят ресурси, като виртуални библиотеки и онлайн курсове. Служителите стават все по-прагматични и търсещи по-голяма ефективност в управлението на времето си. Осезаем е и стремежът към търсене на баланс между личния живот и работата. 

Трябва ли ИТ фирмите да дават шансове на хора, които все още не са достигнали до необходимото ниво? 

В този динамичен и все пак ограничен трудов пазар, това е необходимост. Ползите са както за неопитния служител, така и за организацията. Тук много важен момент е как организацията посреща и развива потенциала на служителя, така че той да може да се разгърне изцяло и това да отнема не твърде дълго време. В тази връзка в компанията сме разработили няколко менторинг програми, адаптирани според конкретните потребности на различните екипи. 

Какви са предизвикателствата пред VIVACOM Academy, свързани с организирането на обученията? 

Във всякa голяма компания работят хора с различен опит и потребности. Голямо предизвикателство е да се определят точните потребности на групата и да се създадат максимално практически ориентирани обучителни казуси. Нивото на абстрактно мислене в динамична среда е различно. Все повече се търсят бързи и лесно разбираеми решения, които директно отговарят на конкретни проблеми. 

Как лекторите подобряват своите знания? 

В нашата компания сме развили специална програма за лектори в техническата сфера, която се казва VIVATECH. В програмата членуват около 50 човека, които ежегодно провеждат вътрешни технически обучения. Като организация ги подпомагаме да разполагат с най-актуални знания в своята област, чрез участие в различни опреснителни и надграждащи курсове. Веднъж в годината организираме за тези колеги и годишна среща, в която се обсъждат не само технически аспекти на дейността, а и soft skills подходи към воденето на самите обучения. 

Тагове: , , , ,
Author