16 април, 2024

Филип Лазарски има седемгодишен опит в софтуерното инженерство, като активно участва в различни open-source проекти, а същевременно е лектор и автор на статии. Той бе част от Java2Days конференцията, в която участва с темата “Contract testing in microservices environment with Judge-D”. 

Запознат ли сте с българската ИТ общност и какво е впечатлението Ви за нея? 

Направи ми впечатление, че след лекцията ми получих някои доста интересни въпроси, което не се случва много често. Струва ми се, че повечето хора са срамежливи и се притесняват да задават въпроси, докато тук може би сте по-широко скроени. 

Имате ли златно правило в работата си? Такова, което никога не прескачате? 

Най-важното за ИТ професиите е добрата атмосфера, носеща усещането, че не си на самотен остров, не си сам. Трябва да кооперираш с другите хора, затова винаги се опитвам да работя в тази насока с моите екипи. 

Как виждате технологиите след няколко години? 

Надявам се решенията като Kubernetes да бъдат още по-развити. В тях виждам огромен потенциал. Надявам се да се случи още по-голямо оптимизиране, а също се надявам и да се отървем от Legacy Code. Разбира се, технологията е стара и е нормално все по-малко хора да я използват, а компаниите се налага да третират своите системи като blackboxes. Следователно, по този начин не са способни да решават много проблеми и да се развиват все повече. 

Какъв е Вашият съвет към младите дивелъпъри, стартиращи своята кариера? 

Най-важното е в началото да имаш базисни познания във всяка една насока, но след това да се ориентираш в едно или две неща, които задълбочено да изучиш и специализираш. Т.е. базисните познания могат да те ориентират много добре, но след това ще трябва да усвоиш конкретни неща, така че да се профилираш. Освен това – трябва да бъдеш гъвкав, за да можеш да поддържаш ритъм с новите технологии. 

Интервюто проведе Стефан Стефанов

Тагове: , , , , , ,
Author