20 април, 2024

Светлин Цветков се занимава с футбол на малки вратички. Той организира Аматьорската мини футболна лига, позната като АМФЛ. Завършил е “Ядрена енергетика”, но се занимава с футбол. Сподели ни за участието на ИТ индустрията в неговата футболна лига.

Какви представлява АМФЛ?

Нашата организация е на 11-12 години. Започнахме скромно само в София, като вече имаме над 120 отбора и играем на няколко места в града. Понастоящем сме разпространени и в Пловдив, Асеновград, Варна, Перник, Велико Търново, Стара Загора, Враца, Търговище, Разград и др. Опитваме се всяка година с поне по един град да разширяваме организацията.

Има ли участие от ИТ сектора?

Има отбори, да. Преди години имахме много по-голям интерес от тази сфера. Но тогава турните ни бяха разделени по такъв начин, че отборите от ИТ сектора бяха с една идея по-слабо конкурентни. Те касираха доста загуби и лека-полека се отказаха. В съвременните ни формати обаче, разделяме вече отборите по сила. Така е по-вероятно да се включат още, но съществуват и специализирани турнири за ИТ сектора, които не са към нашата егида и затова доста компании са в другите турните. Но през годините са минавали доста отбори. Да кажем IBM са били 7-8 години участници в нашите турнири, HP, Casino Technology, IT Crowd, Hardware BG, Unex, SSI Tech и др. Но най-голяма следа оставиха IBM и в момента DXC Technology, които са доста силен и солиден отбор.

Какво показва историята спрямо ИТ отборите? Успявали ли са да достигнат някакво място в лигата? Кои са най-успешните играчи от ИТ индустрията?

Най-успешният отбор си беше IBM. Те играха в по-долни дивизии за по-слаби групи. Като класиране нямат достигане до тройката, но пък техни играчи са печелели индивидуални награди – за голмайстор на първенството, за най-полезен и за най-добър играч. Най-успешният им играч беше един германец. Казваше се Йенс и той спечели в един сезон наградите за най-добър играч и за голмайстор на турнира. Това беше доста отдавна, но много се радвам, че дори тогава един чужденец, дошъл да работи в българската част на компанията, печели нещо такова. Също така генералният мениджър за Балканите Джоузеф Лазарус също е дългогодишен участник в лигата. Той си беше доста стабилен защитник, ръстов играч, но не е печелил индивидуални награди. Все пак е на доста висок пост във фирмата.

Други изявени личности от ИТ сферата, които са се представили на високо ниво? 

Ние нямаме комуникация с всички играчи в отборите, но бих могъл да кажа Николай Балев от HP и IT Crowd. Той има доста успехи през годините и дори в момента продължава да играе. Борис Митков в Beluga IT, който спечели доста вратарски медали. Александър Иванкин от HP, който четири пъти е взимал награда за най-добър полузащитник и най-полезен играч.

На какъв принцип работи в момента лигата? Кои са по-успешните отбори и как се справят останалите от ИТ сферата? 

В момента сме към края на сезона и водещите отбори са предимно на футболисти, които са бивши играчи или такива, които са играли по А окръжните групи. Там е ядрото. Следващата фаза е с играчи от квартали, от фирми, хора, които се познават. Също и бензиностанции, банки и т.н. Случва се да има и отбори, които имат история, играят от една-две години и намират спонсор, като след това автоматично взимат името на спонсора. Предполагам, така се е случило и с DXC Technology. В момента те са водещ отбор в едно от най-престижните ни софийски разделения по трудност.

В този отбор, например е Николай Богданов. Той е софтуерен инженер в DXC, като преди това е работил в REWE Digital. Преди време играеше за един отбор от Добрич. Николай Тодоров също – той е създателя на Accedia. Венцислав Иванов, например – основател на Foxy Web. Илия Шкондуров, който играеше за HP, в момента играе за Adecco Group. Също така и Петър Бозаджиев, вратар – играеше за IBM преди 7, 8 години. И до момента държи рекорд за най-много спасявания – 44 в един мач. От ИТ сектора има много добри вратари. Сякаш това е поста на ИТ специалистите.

Кои са най-грубите играчи в лигата? Спазва ли се онази приказка, че ако е аматьорско, всички много се спъват? 

Има нещо вярно. Колко по-ниска е групата, толкова по-предразположени са играчите да извършват нарушения. Но това е нормално и те го правят от незнание, понеже не са тренирали. Опитват се да прилагат по-футболни единоборства, но не се получава и се стига до тежки контузии. Има доста играчи, които са популярни с грубост, но не искам да им споменавам имената. Наричат ги “футболни бракониери”. Но това е до човек. В общи линии, ние сме лигата с най-строги наказания и не толерираме грубата игра.

Има ли специална подготовка и тренировка, които правят отборите или по-скоро когато стане време за мач, чак тогава се сещат за футбол? 

90% от хората идват просто за мача, друга част идва просто за бирата. Другата приказка е, че във футбола най-хубавите неща са бирата и банята. Общо взето хората идват да се позабавляват, защото са приятели така или иначе. Ще поиграят футбол, ще пият някоя бира и т.н. Но има и отбори, които се подготвят професионално. Особено тези, които имат спонсори – те тренират и са на доста високо ниво, за да достигнат до европейската сцена.

Как се стигна до европейската сцена? Има ли представител за тази година? 

Да, вече две години сме членове на Международната федерация. Това за България е иновативен формат на футбола. Тук играем обикновено на 20, 22 до 40 м. на терен, като играят 5 полеви играчи и един вратар. Докато в ISF размерите са доста по-големи – 35 до 45 м. Дължина. Вратите също са по-големи и има много пространства, и много тичане, а отборите от България не бяха играли на такъв формат, което е проблем за българския футбол. Като излезем да играем в Европа, не можем да издържим физически и тактически. За това от миналата година въведохме този формат в България. По този начин, вече всички лиги в България накрая участват в един финален турнир и оттам се определя победителят, който ще ни представя на международно ниво. Тази година представител беше един отбор от ж.к. Младост – Блока Хуниорс. Това идва от аржентинския отбор Бока Хуниорс. Участваха на световното първенство на о. Крит, минаха груповите фази, също така. Като цяло, добро представяне.
Искам да вметна, че БФС не дава никакви финанси за този тип футболен формат и сме общо взето на самоиздръжка. За пример, световният шампион от миналата година – Германия, имат държавен бюджет от 100 000 евро за подготовка на отбора и отпаднаха още в груповата фаза.

Кои са претендентите да представляват България през следващата година? 

Блока Хуниорс отново е претендент. Освен тях – отборът на Дианабад, МФК Булгари, ФК Северозапад и DXC Technology са основни претенденти от София. От другите градове също има някои доста добри претенденти.

Може би май или юни 2020 г. ще се разбере кой отбор ще носи името България на международно ниво. Тогава очакваме да са финалните турнири, които ще се проведат в София.

Искам да отбележа също, че организацията е много добра и има много силно медийно отразяване на световното първенство. Дори главният съдия на турнира беше Марк Клатенбърг, който до преди две години беше активен съдия в Шампионската лига.

 

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,