16 април, 2024

Китайските власти продължават масивното използване на новите технологии, за да усъвършенстват повсеместното следене на своите граждани. Нов закон, който ще влезе в сила от 1 декември, гласи, че хората, които искат да имат интернет в домовете или на телефоните си, трябва да позволят сканинг на лицата си, за да докажат своята самоличност. Според властите, мярката е насочена към повишаването на онлайн сигурността, както и срещу тероризма. В момента китайците трябва да покажат лична карта, когато кандидатстват за доставчик на интернет.

В последните години Китай изгражда най-голямата разузнавателна система в света, на база на лицевото разпознаване. Тази система обработва данните от милиони улични камери с изкуствен интелект, които могат да разпознаят всеки един от китайските граждани само за три секунди. Причината за въвеждането на тази технология е националната кредитна система, която оценява гражданите по тяхното поведение в ежедневието.Така например, наличието или липсата на достатъчно кредити определя дали един китаец може да си наеме жилище или дори да си купи билети за градския транспорт. Заради “лош кредитен рейтинг” до този момент 2, 56 млн. души са били възпрепятствани от самолетни полети.

Критиците на китайските планове посочват, че Пекин използва технологиите не за да се справи с престъпността и тероризма, а за да ограничи свободите на гражданите и да подпомогне програмата на комунистическата партия за формиране на допустимо поведение в обществото.

Тагове: , ,
Author