24 април, 2024

Експерти от Университета в Глазгоу са изобретили миниатюрен дегустатор, чийто изтънчен вкус успява да разпознае различните вкусове на уискито.

Artificial tongue, както го наричат, успява да усети промяната във вкусовете на уискита, които са на 12, 15 или 18 години, както и на една и съща марка, отлежавала различно време в различни варели. Точността на изобретението е от завидните 99%.

Уискито бива изливано върху табло с подредени малки парчета злато и алуминий, служещи като вкусови рецептори. След това учените наблюдават как те реагират и как абсорбират светлината, докато са потопени.

В крайна сметка, промените в цветовете на материалите се използва за изграждането на профил на различните видове уиски.

От компанията за изследване и оценка на напитката Rare Whisky 101 съобщават, че в проверка, извършена от тях със закупуването на 55 редки бутилки уиски на черния пазар, 21 от тях се оказали фалшиви, а все пак били оценени като стойност на 635 000 паунда.

Дегустаторът с изкуствен интелект успява да улови различните химикали, въпреки сложната смес на алкохола. Експертите съобщават, че според тях, изобретението им може свободно да навлезе на пазара, защото от него би имало голяма полза. Както с контрола по качество, така и с борбата срещу контрабандата на алкохол и производството на фалшиви или разредени напитки.

Подобни изобретения могат да влязат в полза не само за алкохолните напитки, но и въобще, за цялата хранително-вкусова верига.

Тагове: , , ,