25 април, 2024

Ветеринарна клиника „Сити“ осигурява най-добрата грижа и лечение за домашните любимци. Освен изследвания с последен модел оборудване и отлично обзавеждане, най-голямото предимство на клиниката е личното, професионално и коректно отношение към пациентите и техните собственици. Д-р Цокев сподели няколко ценни съвета за по-добра грижа за животните, които обичаме.

Д-р Цокев, какво Ви насочи към ветеринарнатаnмедицина?

Завършил съм ветеринарна медицина в София през 2009 г. Желанието да уча и после да работя тази професия се дължи на любовта към животните. Мога смело да кажа, че това е детската ми мечта. Винаги съм знаел какво ще уча и с какво ще се занимавам занапред. Много съм щастлив, че успях да я сбъдна.Продължавам да се вълнувам и не си представям да се занимавам с нещо друго. Това е голяма част от моя живот. Заема ми цялото време и се превърна не просто в работа, а в мисия.

Откъде идва мотивацията и страстта Ви да помагате на животни в нужда? Задавам този въпрос, тъй като сме ви благодарни за Вашите грижи и усилия за талисмана на медията ни – котаракът Радо (22 г.).

Всеки един случай, колкото е по-невъзможен за решаване, те мотивира още повече. Говорим и за случая с Радо, с доста по-голямо желание се случват нещата. Виждайки подобрение, дори да е минимално, удовлетворението е много по-голямо. Когато видиш радостта в очите на хората, колкото и малко да е подобрението – за тях е много. Това е най-ценното нещо, което ни поддържа и ни помага да работим!

Разкажете ни малко повече за клиника „Сити” и екипа, с който работите. С какво оборудване разполагате?

Вече сме 6 човека. С д-р Малинова стартирахме клиниката и постепенно се разраснахме, вече работим заедно от 4 години. Доволни сме много от екипа, който успяхме да сформираме, защото всички ние сме приятели, задружни сме. Страхотно е, че успяваме да работим, без да се налага някой да ни казва какво трябва да правим. Всеки има свобода и възможност да изкаже мнение с цел да се излекува дадено животно. Изключително сплотен екип сме.

Ставаме свидетели на много иновации в различни аспекти от нашия живот. Какви са иновациите в областта на ветеринарната медицина?

Стартира използване на методи за лечение чрез стволови клетки. Навлизат също така образната диагностика като компютърна томография, като ядрен магнитен резонанс. Към момента няма ЯМР за животни. Голяма част от технологиите за хора, преминават и при животните – иновативни лечения, лекарствени методи и други.

Голяма част от читателите ни имат домашни любимци – котки, кучета, коне, рибки, папагали и много други. Освен стандартните грижи – да се хранят, обезпаразитяват, ваксинират и разхождат, какво друго може да се направи, за да се подобри качеството и продължителността на живота им?

Ако отбележим всички неща, които изброихте, това са основните неща и са най-важните. А за подобряване на качеството на живот е важно хората да споделят достатъчно време с домашните си любимци, защото те също изпитват депресивни състояния. Важно е да се отделя време за тях. Други важни фактори са правилното хранене, както и достатъчно добра активност с животните, които могат да се разхождат. Формулата е време, внимание и любов.

Каква трябва да е превенцията срещу заболявания при животните?

В превенцията се включват ваксинирането и обезпаразитяването – външно и вътрешно. При кучетата и котките трябва да се внимава за „дирофилария”, това са сърдечните паразити, които се предават от комари. Те често се пропускат и хората не обръщат достатъчно внимание. Препоръчително е да се правят профилактични изследвания, които се състоят от кръвни изследвания, образна диагностика, ехограф. Зависи от възрастта на животното и обикновено след 5-6 година е необходимо по 1-2 пъти в годината, освен ако лекарят не прецени, че трябва да е по-често. Много често при животните има затлъстяване. Това е основен проблем, както и профилактиката на зъбите. Трябва да се мият зъбите – има препарати, четки и напръстници. Хубаво е стопаните да обучат животните още в ранна възраст.

Какви методи за ранна диагностика съществуват при най-масовите домашни любимци – кучетата и котките. Може ли да ни дадете пример?

Понякога нямаме външна изява на много заболявания. Както при хората, така и при кучетата и котките, туморите са много чест проблем. Няма нито промяна в поведението, нито в общите реакции. Остава да се провери с образна диагностика като най-добър метод, която може да бъде коремна, да бъде на сърцето, а другият начин е с кръвна картина и биохимия. Това е минимумът от изследвания, който може да се направи.

Д-р Цокев, коя е най-хубавата част от Вашата работа?

Най-приятната част е моментът, в който виждаш благодарност в очите на хората. Щастието за това, че си успял да помогнеш. Това, че успяваш да допринесеш за доброто състояние на животното.

Какъв е д-р Цокев извън работата си? Интересува ли се от технологии, спорт, друго?

Технологиите са на малко по-заден план при мен. Занимавам се със спорт – фрийдайвинг, харесвам и подводното снимане. Сред хобитата ми е и рисуването, към което наскоро се завърнах отново. Обичам разходки и пътувания.

Какъв универсален съвет бихте дали на всички стопани?

Първото нещо, което трябва да направят преди да решат дали искат да имат домашен любимец, е да са готови да поемат доста голяма отговорност. Да знаят, че това животно няма да бъде част от живота им само за известно време. То не е някаква играчка.

Всеки бъдещ стопанин трябва да е сигурен, че е напълно готов, отговорен и способен да се грижи за свой домашен любимец като за член на семейството.

Разговора води:
Атанас Нейчев

Тагове: , , , ,