19 април, 2024

Илко Илиев е организатор на “Луда надпревара” – атрактивен театър на разрушението с автомобили, който ще се проведе на 18 и 19 май. Слоганът на каузата е “Спри агресията по пътищата. Стани един от нас”.

Откога организирате “Луда надпревара”?

Идеята дойде през 2015 година, след дълги размисли за нужните правила и регламенти, изработване на структура на събитието и не на последно място, идеята зад всичко това. Първото събитие беше в кв. Люлин и мога да кажа, че успяхме да пожънем добър успех. За четвърта поредна година провеждаме “Луда надпревара” в България, като в София се провеждат между 2 – 3 събития на година. През 2017 г. бяха в кв. Люлин, Криводол и едно по-голямо събитие в Арена Армеец. След което продължихме с традицията, миналата година първото събитие беше на Околовръстното между Симеоновско шосе и Sofia Ring Mall, а след това и едно на Слънчев бряг.

Какво е различното тази година?

Тази година форматът е малко по-различен с това, че имаме точкова система за избягване на удар при самите автогладиатори. Ако е налице удар във шофьорската врата, участникът се дисквалифицира. Другото по-различно е, че имаме борба на марките – включват се Клубът на BMW, Mercedes, клубовете на френските и италианските автомобили. Предстои едно по-голямо и интересно събитие! Подготвили сме и един огромен джип, който ще преминава през автомобилите и ще ги гази. Имаме и мотокросови мотори, които ще бръмчат наоколо, една екзотична автомивка и доста интересни изненади в рамките на събитието. Сега отново сме на Околовръстния път в София.

Мощността на колите в състезанието няма особено значение, защото те се движат с малка скорост. Тук най-важно е задкормилното устройство т.е. всичко зависи от човека, който шофира. Миналогодишният победител беше с Opel Corsa, кола, която е мъничка, но човекът успя да поведе с добра тактика и стратегия. В тазгодишното издание ще имаме и лайвстрийминг, който ще се излъчва във Facebook и Youtube канала ни.

Каква е идеята на екстремното събитие?

Нашата кауза е и слоганът ни “Спри агресията по пътищата. Стани един от нас”. Приканваме всички да се включат като участници в надпреварата, където в една контролирана среда могат да демонстрират добри умения за шофиране и реакции. С помощта на добри технически умения те доказват как могат да избягват реални, брутални удари и опасни ситуации. Каузата е лично моя. По този начин всеки вижда какво е удар с 20 километра и съответно прави съпоставката при удар със 100 или 180 км. Някои шофьори, които не са били част от пътнотранспортно произшествие си представят, че катастрофата е нещо като от кадър във филм, разликата е обаче, че в реалния живот след тази сцена екранът изгасва за постоянно.

Как се става “автогладиатор”?

За да станеш автогладиатор, на първо място трябва да имаш книжка. Понякога желаещите да бъдат участници задават въпроса “Защо ми трябва книжка, щом ние сме в една затворена среда?”. Причината за това е, че ако човек не е преминал елементарно обучение по шофиране, то той е абсолютно опасен за себе си и за останалите. Също така, можеш да участваш със свой или с предоставен от нас автомобил. Има такса, която се плаща за участие, оттам насетне влизаш в играта – целта е да избягваш ударите и да останеш последният останал на ход в този “театър на разрушението”.

Имате ли хора от ИТ бранша в надпреварата?

Имаме абсолютно всякакъв вид участници – от професионалната дрифт състезателка Ива Русинова и други про шофьори от Рали България до обикновени любители на автомобилите. Имали сме, разбира се, и ИТ специалисти в колите. Оказа се, че за този тип хора това е едно много яко риалити! Тази година част от участниците са Ники Станоев, Дидо от D2, Наско от БТР, Спенс, Монти от Ice Cream. Ще бъде много хубаво, ще се радваме да се включат нови участници от нови сфери! Това риалити засяга всички нас, защото общо взето всеки втори сяда зад волана. След като дойдеш и изживееш всичко това, нещата са много по-различни при следващото ти шофиране.

Тагове: , , , ,