25 април, 2024

ТУЕС Фест 2019 е изложение на ученически проекти, на което децата показаха много въображение. Посетителите гласуваха на място за своя проект-фаворит в трите категории – “Системно програмиране”, “Компютърни мрежи” и “Вградени системи и роботика”. На базата на получените гласове ще бъдат определени носителите на Наградата за най-добър проект на ТУЕС Фест във всяка от категориите, като проектите ще се състезават допълнително и за специалните награди на ИТ компаниите-партньори на събитието.

Димитър Николов от Асоциацията на завършилите ТУЕС представи организацията на събитието.

Какво представлява TUES Фест 2019 и каква му е целта?

Това е единствен по рода си ден на отворените врата, който едва ли се среща в друго училище. Като ТУЕС представя себе си точно чрез ученически проекти, които са разработени от учениците на училището. Имаме три категории, които “Системно програмиране”, “Компютърни мрежи” и “Вградени системи и роботика”. Всички тези категории се преподават в ТУЕС. Разликата всъщност между нашето и едно нормално училище е, че при нас идват да преподават хора от IT бизнеса. Това са хора с опит, които могат да го предават директно на нашите ученици. Колкото до ТУЕС Фест, това е второто издание на събитието и всички са ангажирани. Имаме доброволци и ученици, публиката и гостите могат да избират любимия си проект във всяка една категория.

Какви проекти има в тазгодишното издание?

Можем да видим всичко. Имаше шапка с изкуствен интелект, която казва на незрящите хора какво има пред тях. Можем да видим аквариум, който се грижи за рибките самостоятелно. Можем да видим игра, която сипва напитки за играчите, които се намират около масичката. Включиха се много проекти тази година.

Какви технологиите се използваха?

Всичко е свързано – програмирането е свързано с роботиката. Започва се от C и се преминава от градивното ниво на всеки език. Стига се до SQL, дори до езици от уеб програмиране – HTML, CSS, JavaScript. Учи се Node.js, Ruby и каквото се сетите.

Каква е била подготовката на учениците за изработването на тези проекти? Организираха ли се специални извънкласни обучения за разработване на проектите?

По принцип най-успешните ни ученици се занимават много във вкъщи, защото са им интересни. Но това е един закон в IT преподаването. ТУЕС дава една основа и ако човекът има интерес, той започва да се занимава с това, защото програмирането или някоя от другите специалности са един занаят. Всичките ни ученици се представят отлично. Те се занимават с това в своето ежедневие и не е само по принцип в училището. Освен, че получават полезни знания, работят активно и сами.

Победителите в категориите са:

  • Най-добър проект в категория “Компютърни мрежи”
    WiFinder – приложение, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до потребителя, което е създадено от Румен Величков (XII В клас)
  • Най-добър проект в категория “Системно програмиране”
    EscapeTUES – това е игра, в която целта е да избягаш от ТУЕС, минавайки през различни препятствия. Автори са Матей Вълов (VIII Б), Александър Асса (VIII Б)
  • Най-добър проект “Роботика и вградени системи”  
    Electro Board – нов икономичен начин на транспорт за придвижване в града бързо и без задръствания. Създател на проекта е Теодор Тодоров (XI В)

Представяме Ви някои от проектите, с които се срещна екипът ни на място:

Виолета Кабаджова (IX A клас) и Камен Стефанов от (IX Г клас) са представители на проекта Spencer. Това е диспенсър за хапчета за старчески домове с основната цел да улесни старците. Проектът представлява база данни с хора от даден старчески дом, а техните профили ще описват кога трябва да бъде изпито хапче и в какви количества. Платформата е базирана на Arduino, a базите са SQLite3. За UI са използвани HTML, CSS и JavaScript.

Карина Козарова (XII клас) ни представи проекта си, който е всъщност и дипломната ѝ работа. Карина е разработила система за управление и организиране на събития. През системата всеки потребител може да създава събития и има достъп до инструменти, които могат да улеснят работата на организаторите. Платформата използва доста технологии, а основно използва Django и Python, освен това използваме JavaScript, JQuery и Bootstrap за Front-End.

Вяра Стефанова (XI В клас) и Яна Братоева (XI Г клас) са разработили аналогов синтезатор, който има възможността да свири 8 ноти. Може да бъде променяно темпото, на което се свирят тези ноти, както и самата дължина. Всички елементи в този проект са аналогови – използва се брояч, таймер 55 и два операционни усилвателя, както и всякакви диоди, резистори и кондензатори. Платката е изработена от тях на OrCAD. Те използват знанията им от училище като ги комбинират с любовта към музиката.

 

Тагове: , , , , , , , , ,