24 април, 2024

Всички знаем историята за прототипа на iPhone 4, който бил забравен в един бар, и така е била развалена една от най-големите изненади в историята на Apple. А чували ли сте за откраднатите прототипи на iPhone, които попадат в грешните ръце? В този случай говорим за хакери, които търсят начини да проникнат в операционната система на Apple.

В ново разследване, проведено от Motherboard, се твърди, че е налице сив пазар за “dev-fused” iPhone прототипи (предназначени за тестване от дивелъпъри), които са били откраднати от производствените центрове на Apple. Прототипите имали за цел да помогнат на изследователите в областта на сигурността да открият уязвимости, тъй като представляват слабо защитена версия на iOS.

Източници на Motherboard твърдят, че един “dev-fused” iPhone X струва едва 1 800 долара. Откраднатите устройства вече са били използвани, за да помогнат за разработването на машини Cellebrite, които според сведенията се използват от правоприлагащите органи за разбиване на телефони. Първоначално се смяташе, че Cellebrite е компанията, която помага на ФБР да хакне iPhone 5C, принадлежащ на терорист от Сан Бернадино през 2016 г. Въпреки че твърдението по-късно той бе опровергано, ФБР действително е платил на неизвестно лице над 1 милион долара, за да проникне в този телефон.

Версията е, че практиката за кражба на устройства е начинът, по който изследователите по сигурността са в състояние да изучат специалния защитен коаксиален апарат на Secure Enclave на Apple през 2017 г., като потенциално излагат уязвимостите в чипа, специално предназначен да съхранява iPhone.

Тагове: , , , , ,