26 април, 2024

Али Хамади е QA Automation Lead. Занимава се с технологии от първата си година в колежа. Смята, че всеки QA е загубен без креативност и проактивност, а проблемите – те са необходимото зло в неговата работа!

Опиши себе си!

В момента съм QA Automation Lead. Занимавам се с Back-End и Front-End Automation на мобилни приложения, което означава, че отговарям за разработката на голямо количество най-различни задачи. Също така съм фен на ФК Барселона 😀

Какъв е твоят професионален опит?

Аз съм бакалавър по Софтуерно инженерство. Технологиите са нещо, с което искам да се занимават от първата си година в колежа и винаги съм имал желание да разработвам. Сега имам 7 години опит зад гърба си в разработката на различни приложения – за Windows, мобилни, всякакви.

Какво трябва да прави един QA Automation Lead?

На първо място, един QA Automation Lead трябва да бъде много запознат с технологията на проекта, по който работи, както и да знае в детайл как функционира той. Съответно, ако самият проект е написан на Java, специалистът на моята позиция трябва добре да се запознае точно с този програмен език. Същността на работата е в това да може да провери дали кодът е написан както трябва.

Кое е най-важното качество за един специалист, който иска да работи на твоята позиция?

Според мен най-важното в характера и качествата на всеки един кадър, който търси работа на моята позиция, е той да бъде проактивен. И не на последно място – да бъде отговорен.

Аз не държа толкова много на дълбоките познания за технологиите, защото това е нещо, което човек може много лесно да възпита у себе си с учене и опит. Това, което мога да различа, обаче, е човек, който не просто иска работата, и е много отдаден, проактивен, отговорен. На фона на всички тези качества, това колко задълбочен си в знанията си просто бледнее. Аз лично бих предложил работа веднага на всеки, който е зареден с енергия. Истината е, че от техническа перспектива винаги въпросът с познанията е относителен. Хубаво е един специалист да има познания и за различните начини за разработване на решения, с които можем да оправим проблема, така ще му е и много по-лесно.

А какво не бива никога да липсва у един успешен кадър?

Напоследък забелязвам, че на хората им липсва креативност. Виждам как знаят идеално как да изпълняват професионалните си задължения, освен това вършат работата си качествено, само че вместо да постигат целите си с една или две стъпки, те го правят с 10 стъпки, дори повече. Това е тъжно, смятам, че най-важното за един човек е да притежава креативност, за да може с помощта на въображението си да прави нещата качествено и бързо.

Разкажи ни повече за проекта, по който работиш в момента.

В момента работя по социално приложение, подобно на караоке, в което хората могат да се логнат и да избират между богат плейлист от песни. Приложението предоставя симбек на самата песен, а хората могат да пеят и да запишат себе си как изпълняват парчето. Забавната част е, че след това могат да споделят записа със своите близки и познати в социалните мрежи.

Какви технологии използвате за разработката?

Нашата фирма е насочена към Java, затова използваме основно тази технология, както и някакво ниско ниво на ADB JavaScript, като микс между мобайл и софтуер, за да можем да тестваме всичко което разработваме на няколко платформи.

Кое е най интересното в този проект?

В нашето приложение имаме повече от 50 милиона активни потребители, които използват приложението почти редовно. Това прави нашия проект супер интересен, дава почва за много нови възможности. Важно е всяка една промяна и нововъведение да кара нашите потребители да продължават да използват приложението с интерес, което е истинско предизвикателство.

В структурата на проекта имаме няколко среди, в които работим, сред които Production, тест среда за QA специалистите и за Developer екипа. При разработването процесът завършва с Deployment фаза. Всеки нов фийчър минава много тестване преди да се пусне до нашите 50,000,000 потребители.

С какви други позиции е свързана твоята работа?

Работата ми е свързана с Front-End и Back-End дивелъпъри, QA, Product Managers и  Creative екип.

Работата с дивелъпъри понякога е по-трудна, но в момента на пазара няма много разработчици. Но пък има много добри Juniors, макар и с малко години опит. В екипа имаме много колеги, които са дивелъпъри на Senior и Intermediate ниво. За съжаление, понякога заради работата с не много опитни хора, започват да се появяват бъгове. Хубавото в случая е, че точно пък заради такива проблеми на помощ идва QA екипа, който стана много значима част от подобни проекти, съответно и търсенето на Juniors в бранша стана по-голямо.

Какви са тенденциите в разработката към този момент?

Може би в момента най-големият hype на всички клиенти е да вкарат AI в своите приложения. Всеки търси начин да достигне до повече данни, съответно имат нужда от софтуер, който да ги обработва и да работи по тях.

Смятам, че тенденцията да се вкарва AI и Machine Learning в проектите е много готина. Подкрепям идеята да има интелигентен work-of-flow, защото това означава, че ще има по-конкретни и значими резултати на пазара. А пък и Machine Learning според мен е бъдещето на технологиите.

Какво според вас е най-правилното заплащане за QA Automation Lead?

Освен от самата фирма, тук въпросът за заплащането много зависи и от това каква отговорност човек може да поеме. В момента имаме много конкурентен пазар. Големите фирми дават по-висока заплата, но с нея идва и много, много отговорности. Стартъп компаниите също предлагат високи заплати заради риска проектът да прекъсне и човекът да няма работа след месец или година. Там високата заплата е компенсация за несигурността.

Кое е най-трудното в твоята работа?

Има много случаи, в които фирмата или мениджмънта променя мнението си и идеите си, затова постоянно се нанасят нови неща. По този начин човек има толкова много динамика в ежедневието си, налага се постоянно да наваксва с новите идеи. Макар и да е трудно, няма скука. Може би за някои хора многото промени са неприятни, но аз обичам възможностите да се запознавам с толкова много технологии.

А кое е най-хубавото в твоята работа?

Писането на код, разбира се!

Как се зареждаш с енергия за всички нови предизвикателства в работата ти?

Както казах, вярвам, че креативността е от огромно значение. Затова се опитвам да я поддържам, като например създавам в главата си произволни думи – организирам си един вид брейнсторминг. Това по някакъв начин тренира мозъка да измисля нови неща и иновативни подходи, които са приложими за проблеми, които дори не са в моята сфера на работа. Този метод ражда и много решения! Според мен е важно винаги да има проблем на хоризонта! Проблемите са нужни, за да развиват мисленето ни при разрешаването им!

Откъде се информираш за последните новости в технологиите?

Най-много обичам да чета блогове и да се записвам в готини онлайн курсове. Някои от курсовете са платени, но наистина си заслужават. От блоговете, които харесвам, има един Eli the Computer Guy. Той е американец, който поства постоянно интересни DevOps неща – препоръчвам ви го!

Благодарим на Али!

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , ,