18 април, 2024

Живко Жеков е председател на клуба по шах “Бургас 64”. Той е опитен шахматист с принос за много успехи на България. Една от неговите ученици е именно Нюргюл Салимова, която оглави световната ранглиста за жени под 16г. Жеков твърди, че всичко, което прави Нюргюл, се дължи на таланта и постоянството ѝ.

Разкажете ни повече за Вашия опит. Как се запалихте по шаха?

Преди 18 години започнах да се занимавам с треньорство. Иначе като повечето деца започнах да играя на 5-годишна възраст. Баща ми ме запали по играта. Докато бях студент, играех активно, след това ни сполетя демокрацията и всеки започна да се “бори за хляба”. Към 2002г. започнах активно да се занимавам с обучението на деца. Преди това съм подготвял персонално. Имаше едно момче през 90-те, подготвях го, когато беше 10-годишен. Той е от Бургас и до ден днешен е единственият гросмайстор на града. Милен Василев се казва, дори е бил треньор на национални отбори. Така че доста опит съм натрупал през годините.

Какви са успехите на Вашия клуб? С какво се занимавате по-подробно?

Основно се занимаваме с децата. Годините така се развиха, че възрастните шахматисти предпочитат онлайн от вкъщи на компютъра, защото така могат да играят с противници от цял свят. Чувстват се комфортно в добра обстановка, докато децата не са в обучение. Затова нашият клуб се занимава с обучение на деца. Имаме много успехи. Били сме европейски шампиони и световни шампиони за деца. Децата през 2006 и 2008г. бяха много силни поколения. По-късно Цветан Стоянов, който скоро ще навърши 15 години, той е ставал индивидуален европейски шампион до 8г. и световен шампион за ученици до 9г. Нюргюл Салимова също е ставала световна и европейска шампионка на най-важното състезание, което се организира от Международната шахматна федерация. Това е официалното световно първенство, което се провежда във възрастови групи. И за мъже, и за жени сме ставали национални шампиони. Мога да кажа, че през последните 10-15 години сме най-успешният клуб.

Какво представлява рейтинговата система? Как работи тя в България?

Рейтингите се изчисляват по формула на професор Арпад Ело. Затова често се чува “Какво ти е елото?”. Но всъщност става въпрос за рейтинг. Това е една по принцип проста формула. Има международен рейтинг, който се изчислява от Международната федерация по шах. Някои държави си имат и вътрешен рейтинг, както има в България.

Има три разновидности на шаха спрямо времето. Най-късата е блиц, която е най-атрактивна. Другото е спорен шах или т.нар. рапид. И най-уважаваният е класическият шах, който е за повече време и да има по 2 часа на човек за обмисляне. На базата на тези категории – три международни и три български – се изчислява отделен рейтинг. Това е направено така, че да може Международната федерация да може да събира повече такси. Защото за всеки рейтинг, за всеки състезател, се плаща такса за изчисление при всеки турнир. Малко е тромаво и излишно, но политиката на ФИДЕ е такава.

Самото изчисляване е елементарно. За да получи човек рейтинг, трябва да играе в турнир. Да кажем изисква се да играе 10 партии и да има 6 човека, които да имат вече рейтинг. И на базата постигнатите точки срещу тях по формулата. След това партия, изиграна с човек с рейтинг се изчислява и при победа получаваш повече точки, при равенство ти отнемат, а при загуба ти отнемат повече. Ако твоят рейтинг е по-малък от този на противника, съответно пак получаваш при победа, но по-малко точки. На всяко първо число излизат всички видове рейтинг, а българските рейтинги излизат на два месеца.

Кога е най-перфектната възраст да започне едно дете да се занимава с шах?

Смятам, че когато навършат 4 години и ще могат постъпват децата за обучение в школата.

Каква е методологията за преподаване за 5-годишни деца в шаха?

Първата година се набляга на играта, защото това ги задържа в заниманието. Те разбират, че трябва да полагат усилие, а децата, особено в днешно време, не им се полагат усилия. Като цяло методологията е като усвояването на всяка една наука – от по-простите и елементарни неща към по-сложните. Свързвайки базовите знания, които са натрупани през първите 1-2 години и след това повтаряне на по-високо ниво. За мен така работи усвояването на една наука.

А Вие кои стратегии преподавате най-често?

Стратегията в шаха е като една битка. Все пак шахът е една игра на война. Да кажем разбиране на противниковия център, кога трябва да се атакува по фланга, как да се разполагат фигурите, пешечната структура е много важна и от нея започват много стратегии. След това имаме и различни техники за обработване на позицията. Затова дори един учебник по военна тактика и стратегия, би могъл да се приложи много добре в шаха.

Програмистите от Бургас участват ли в шах клуба?

Много от шахматистите ни се насочват към технологиите. При нас има две отсявания – първото е, когато започнат пети клас, а второто е след седми клас. Просто когато някой прецени, че не може да постигне високи върхове в шаха и правилно се насочва към образованието по програмиране или по информатика. Повечето наши деца се развиват много добре и учат в университети. Но за съжаление, те си изчезват от Бургас и заминавам за други по-големи градове.

Какви съвети ще кажете на начинаещите, които искат да станат професионалисти? Трябва ли да имат знания по математика или да се фокусират в друга наука?

Имам рецепта, но тя по-скоро може да подейства отчайващо. Това е 10 години усилен труд. Ако искат да станат професионални играчи, хубаво е да има талант, да има подкрепа от семейството. Но наистина трябва да има много труд.

Това за математиката е една легенда. Киро Георгиев, който е един от най-силните ни шахматисти за всички времена, но той не е най-добрият математик, нито пък е Топалов, нито е Антоанета Стефанова. Нюргюл Салимова, не казвам, че не разбира от математика, дори напротив, тя много добре се справя в училището, но се изисква повече. Когато съдбата иска да чукне някого с пръчица и да му даде талант. Непредвидимо е!

Тагове: , , , , , ,