24 април, 2024

Програмирането често е натоварващо и изтощително занимание. Като се прибавят и крайните срокове, умората нерядко взима връх. След дълги часове на усилена умствена дейност и взиране в монитора човек се чувства изтощен и сънлив, а мозъкът просто не може да продължи да работи със същия темп и острота.
Безспорно почивката, сънят и упражненията са едни от най-полезните за мозъчната дейност фактори, но освен това мнозина разработчици спазват различни хранителни режими, за да поддържат мозъка си във форма. Програмистите споделят във форуми и общности любимите си диетични режими и мнението си за храните, които помагат на мозъка им да се справя с натоварването.

Интересна анкета по този въпрос е направил Браян Береншаузен, който е попитал разработчиците на отворен код какво похапват по време на работа, за да се заредят. Резултатите могат да бъдат видяни тук.

Доста интересни насоки за полезния за мозъка хранителен режим дава блогърът Джейсън Бакюлис, който научава много за влиянието на храната върху мозъчната му дейност по време на кариерата си като онлайн покер играч, а впоследствие разработчик и блогър. Той споделя резулатите от наблюденията, проучванията и експериментите си с всички. Най-важните му изводи могат да бъдат лесно обобщени, а при желания и взети под внимание.

  • Избягвайте въглехидрати с гликемичен индекс над 70, или т. нар. „бързи въглехидрати“. Макар и въглехидратите да осигуряват на мозъка лесна за усвояване енергия, тези с висок гликемичен индекс бързо се абсорбират, след което се наблюдава рязък спад на кръвната захар, загуба на енергия и нужда от още въглехидрати.
  • Пийте вода! Дори съвсем слаба дехидратация води до отслабени когнитивни способности, така, че дръжте прясна вода до себе си и не се колебайте да я използвате.
  • Избягвайте продукти от бяло брашно, заменети ги с пълнозърнести такива.
  • Избягвайте бонбоните, сладкишите и алкохола по време на работа, тъй като те не са полезни за вашия мозък.
  • Снабдете се с качествени мултивитамини и есенциални мастни киселини.

Желаещите да се запознаят с хранителния режим на Джейсън Бакюлис могат да намерят статиите му в неговия блог тук.

Ние сме това, което ядем… Дори и да не спазвате стриктен хранителен режим, познанията за храненето и въздействието му върху нашия мозък могат да бъдат само от полза за нас във всички сфери на живота.

автор: Цветанка Боева

Тагове: , , , , , , , , ,