23 май, 2024

Радослав Николов е CEO на SAP Labs Bulgaria и винаги се стреми да управлява екип, чрез който да посреща нуждите на клиентите. Той вярва, че всичко се постига с много труд и се старае да организира сигурна среда за служителите си. Радослав Николов разказа за целите и постиженията в едно поучително интервю за DevStyleR.   

Разкажете накратко за целите Ви? Какво да очакваме в бъдеще?

От 60 колеги през 2000 г.,  компанията вече достигна над 850 човека. Планираме да продължим растежа си и скоро да станем 1000 души. Към момента имаме три офиса в София и работим в посока нова обща сграда за всички колеги, като очакваме в близко бъдеще да сме заедно в един офис.

През годините затвърждаваме позицията си на стратегически развоен център. В София разработваме и развиваме облачната платформа на SAP – SAP Cloud Platform. Тя е ключова в стратегията на компанията за интеграцията на различните бизнес процеси и приложения на нашите клиенти. SAP Cloud Platform е платформата, с която е свързана работата на основна част от екипите в компанията ни. Тя прави възможна интеграцията и разширяването на продуктите от портфолиото на SAP в облачна среда. В този контекст продължаваме и с разширяването на обхвата от дейности в компанията ни – от дефиниция на продукта, през неговото разработване, поддръжка и развитие в различни контексти. През следващите години искаме да се наложим като един от основните играчи като развоен център в дигиталната трансформация на глобалната компания SAP и всички клиенти на SAP.

Какви са Вашите амбиции и правилата, които следвате?

Винаги съм следвал правилото, че ако се появи възможност, трябва да се възползваш от нея и да я „грабнеш“. Вярвам в максимата на Айнщайн, че всичко се постига с много труд и малко късмет. Според мен пътят към успеха се изработва именно с много труд и усилия, но понякога късметът е много критичен. Колкото и минимално да е значението му, ако ти липсва, може и да не успееш в дадено нещо. Ето защо аз съм решил да се възползвам от всички възможности. Aко една от тях не е моят „късмет“, то следващата ще бъде.

Амбициите ми са свързани с дейността на компанията и мисията на SAP да помогне на света да работи по-добре и да подобри живота на хората. Бих искал тук в развойния център в София да съумеем да помогнем и да променим в по-добра посока живота на милиони чрез работата ни. Бих искал тази мисия да е притегателна сила за наши бъдещи колеги, които да искат заедно да работим по ключови технологии и индиректно да променяме бизнесите на клиентите, а от там и животите на милиони хора по света.

Как развитието на индустрията влияе на служителите в IT сектора?

Развитието на ИТ индустрията дава възможност на работещите в нея да се учат от най-новите технологии, да влияят върху всяка по-голяма иновация в която и да е сфера. В съвременния свят технологиите определят иновациите и развитието в другите индустрии.

Как определяте и измервате успеха?

Успехът на компанията ни определям с успеха на клиентите на SAP, като в това число броя и нашите колеги – те също са клиенти на нашия софтуер. Ако техният бизнес е успешен и те са щастливи, то значи и ние сме успешни.

Какво определяте като Ваше най-голямо професионално постижение?

Възможността да съм на тази позиция, на която съм в момента, както и възможността с целия екип заедно да развиваме продукти и да допринасяме към бизнеса на софтуерен гигант като SAP, и то на глобално ниво.

Кои са основните качества, необходими за младите предприемачи?

Предприемачите трябва да не се боят да грешат и да опитват отново. Необходимо е да слушат клиентите си, да ги разбират и да се фокусират върху предизвикателствата, които те имат – а не върху своята идея или продукт. Когато предприемачите знаят кои са предизвикателствата и са гъвкави, могат да постигнат желаната цел и успех.

В основата на постиженията на една компания е добрият екип. Как успявате да задържате качествените хора и да ги мотивирате да бъдат двигател на компанията?

Задържаме колегите, като посрещаме техните нужди – в контекста на работа, възможности за развитие. В тази насока имам една любима максима: „Може да развиваш хората в компанията и да рискуваш, че те ще си тръгнат, или можеш да не ги развиваш и да поемеш риска, че те ще останат.“ В компанията създаваме една сигурна среда и приятна атмосфера на работа и взаимоотношения с колегите. Постоянно търсим нови теми и посока на работа, за да могат колегите да се развиват в нови направления, ако имат желание за това. Радвам се, че сме задружни като екип и колегите ни са ангажирани – не само към работата и компанията, но и към това да помагат на други колеги.

Какво Ви мотивира да продължавате да постигате желаните от Вас цели?

Прогресът и развитието. Прогресът и пътят към постигането на целта са това, което ми носи удовлетворение, а не постигането на самата цел. По пътя се случва реално и самото развитие, тогава се променяш. И разбира се, когато се постигне дадена цел, то не трябва да се изпуска момента за отпразнуването ѝ.

Кое е най-голямото професионално предизвикателство, с което сте се сблъсквали до този момент?

Do more with less. Валидно е за всичко в съвременния бизнес. С развитието и придобиването на опит, един екип трябва да успява да работи по-ефективно, да прави повече за по-малко време. Предизвикателство е когато подобен прогрес трябва да се случи за по-кратък период от време – един вид да „прескочиш“ пет години например в развитието на екипа и колегите. Това е истинско предизвикателство.

На ниво компания, най-голямото ми предизвикателство е било да постигнем това, което сме в момента – развойният ни център да бъде ключова част от стратегията на SAP на глобално ниво, да расте с темповете, които растем, и да имаме талантливите колеги, с които работим.

Какъв е съветът, който бихте отправили към себе си в началото на своята кариера?

Един съвет би бил свързан с моето правило да се възползвам от всяка възможност, която ми се предоставя. Другият би бил свързан с това да се фокусирам. В един момент идва нуждата от това да има фокус и колкото по-рано се постави той, толкова по-добре. В съчетание двете предполагат да грабнеш възможност, която ти се предоставя, да се фокусираш върху нея и да махнеш всичко, което не ти носи добавена стойност в тази връзка.

Кое е начинанието, което възприемате като своя лична кауза, за която си заслужава да се борите?

Образованието. Искам България да се превърне в силен ИТ фактор в областта на високите технологии в световен мащаб. В този смисъл се стремя да подпомагам развитието на образованието, което е необходимо на бъдещите ИТ специалисти и лидери. В тази област компанията ни също е социално отговорна. Подпомагаме по различни начини учениците, студентите, учителите, университетските преподаватели, образователните институции. Създаваме условията и стимулираме колегите ни също да го правят. Освен това създаваме среда колегите да даряват средства на нуждаещи се чрез лично ангажиране и се надяваме да сме успели да променим поне няколко човешки съдби.

Как запазвате концентрация, спокойствие и рационалност в кризисни ситуации?

С напрежението се справям чрез движение и достатъчно сън. В кризисни периоди се старая да контролирам дишането си. С времето съм изградил отношението да не реагирам емоционално в трудни ситуации. Стремя се да не реагирам първосигнално, задавам повече въпроси, за да получа информация преди да отговоря.

Кое е четивото, което преобърна представите Ви за Вашата професия?

Автобиографията на Джак Уелш (Jack: Straight from the Gut). Тя преобърна представите ми за бизнеса в контекста на управлението.

Кой е Вашият подход при взимане на важни решения? 

Винаги започвам със събиране на достатъчно информация и анализирането ѝ. Задавам си въпросите какво ще се случи „ако“ – какво ще загубим, какво ще спечелим, какви ще са резултатите. Правя аналитичен анализ, който се базира на факти. Разбира се, всичко зависи от времето, което имам за взимането на дадено решение. Но дори и когато трябва да се действа бързо, се старая да действам спрямо този подход.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,