16 юли, 2024

Представяме ви екипа, който стои зад общността с интерес към Vue.js. Те са сравнително нова технологична общност, но са много амбициозни. Елена Ганчева и екипът споделиха повече за срещите и дейностите им.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?

Ние сме група ентусиасти, споделящи общи виждания, интереси и страст към технология, която е слабо разпространена в България, а именно Vue.js. Това е прогресивен JavaScript framework, който дава голяма гъвкавост на програмистите при изработка на модерни уеб приложения. Технологията започва светкавичното си разпространение в Азия, където се използва от гиганти като Baidu, Xiaomi, Alibaba. Скоро след това, тя бива прихваната от Laravel общността, където става JavaScript framework по подразбиране. Vue позволява на програмисти от всякакво ниво, от начинаещи до професионалисти с многогодишен опит, да създават динамични и зашеметяващи приложения, използвайки “кътинг едж” технологии. Vue екосистемата е много богата и непрестанно се развива. Проектът е open source и цялото къмюнити помага за нейното развитие. Старт на общността в България даде Елена Ганчева, която е софтуерен инженер в Progress и е работила с технологията още от най-ранните й моменти, когато все още документацията я имаше само на китайски. Нейното огромно влечение към Vue я подтиква да събере други хора като нея, решили да тръгнат по нестандартният път и да изберат Vue.

От компании или фрийлансъри?

Ние сме програмисти от всякакви общности. Много от членовете са фрийлансъри, които работят с множество технологии и в процеса на своето кариерно развитие са се сблъскали и са избрали Vue като свой основен JavaScript framework. Имаме и много ентусиасти, които не използват технологията в ежедневната си работа, но неспиращият световен интерес към нея ги подтиква да разработват странични проекти в свободното си време.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Всичко започна с група във Facebook. Имаше сравнително малък брой участници. След присъствието на някои от нас на световната Vue конференция в Амстердам 2018 г, започнаха активни дискусии на материали и видеа от лекциите, които се проведоха там. Интересът все повече нарастваше и хората започнаха да публикуват технически статии, свързани с развитието и работата им с технологията. Тогава Елена организира първият мийтъп, който се състоя в София на 9-ти Март. Към днешна дата Facebook групата ни е над 400 човека, като ⅓ от тях са активни и споделят мнения, знания, опит и интересни статии, помагат си и отговарят на въпроси на начинаещи. Опитваме се да съберем повече последователи и в Twitter, тъй като Twitter е именно социалната мрежа, свързваща Tech света.

Колко често се събирате? Къде?

До момента сме направили две срещи на групата, една в София и една в Пловдив. Защо Пловдив? Ами, Пловдив е страхотен град и си казахме, защо не? Хората пътуваха заедно от различни градове, за да се срещнем под тепетата. Някои от тях дори започнаха съвместна работа по проекти, след като са се запознали на събирането. Това ни подтиква към мисълта, че трябва да започнем да правим по-чести тематични срещи, в които общността и организаторите да споделят новости и “know how” помежду си. Занапред имаме планове да направим среща във всеки един град в България, в който живеят и работят Vue developer-и.

Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?

Както вече споменахме, броят ни е над 400 човека и растем ежедневно. Във Facebook групата количеството мъже е по-голямо, както в почти всяка друга ИТ общност. На срещите наблюдаваме обаче висока активност и от дами.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Имат ли интерес към тях?

Тези групи са прекрасен начин хора с общи интереси да си обменят опит и информация. Дали българите са свикнали? Та подобни общности има от времето на irc и мейлинг листите. Наличието на модерните социални мрежи и в частност Facebook, предоставя по-лесен достъп до подобни групи. Наблюдаваме засилен интерес към срещите и събитията на живо, което изключително много ни радва. Наличието на тази и други подобни групи в ИТ сферата е огромен плюс за всеки един бъдещ и настоящ програмист. Подобни групи, ориентирани към по-разпространени технологии определено имат повече успех в събирането на своята аудитория, но всичко е въпрос на време и желание.

Какво е новото във вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?

Интересното при нас е, че имаме огромна палитра от различни специалисти – от frontend javascript разработчици, през web програмисти използващи laravel, до go developer-и, които се занимават с blockchain. Това допринася за изключително интересни дискусии, от които всеки може да си тръгне с нещо полезно. Ние ще се опитаме да правим от тук насетне, доста по-чести срещи и събития, в които да е лесно и достъпно за всеки да се допита до колеги с повече опит с Vue и други технологии. В момента подготвяме предстоящо събитие, за което ще научите съвсем скоро. 🙂

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос?

Както казахме, групата е сравнително нова и нямаме голяма история. До тук всичко е било безплатно и не сме събирали парични средства или търсили спонсори. Ще се опитаме максимално дълго да поддържаме този тренд. Не всеки има възможност да плати за мероприятие, за да се запознае с технология, която може да не хареса.

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?

Абсолютно. Инициативата както казахме е на група от 4-ма млади ентусиасти, но това не стига до тук. Елена имаше възможността да посети двете големите световни Vue конференции, като първата беше във Вроцлав (Полша), а втората – в Амстердам. Там тя видя огромния ентусиазъм на световната Vue общност и силното им желание за развитие. В световен мащаб, много държави помагат и участват в провеждането на workshops и конференции и са домакини на така наречение Vue Roadtrip събития, в които участие взимат лектори като създателите на Vue, Vue Core Team, OSS contributors, експерти от Google, Microsoft, GitLab и други. Имаме силно желание да станем част от тази общност и да бъдем домакин някой ден на подобно събитие тук в България. Елена получи покана от световната Vuejs организация да води лекция на следващата (трета поред) голяма конференция, която ще се проведе на 13,14 и 15 Февруари в Амстердам. Vuejs Amsterdam Conference и Frontend Developer Love Conference, организирани от Frontend Developer Love са световните организации, с които сме приятели и споделяме обща страст и виждания за бъдещото развитие на общността.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?

Всеки желаещ може да се включи в нашата Facebook група или просто да ни последва в Twitter. Следете ни, за да сте “в крак” с новините от света на Vue, както и за много вълнуващи локални събития, които скоро ще обявим.

Тагове: , , , ,