26 април, 2024

И в последните дни на месец октомври интересът към тема #Образование продължава! С коментар се присъединиха Валентин Рачев от Плейтех България, както и Мусала Софт. Вижте какво споделиха те за нивото на ИТ специалистите, които идват на интервю за работа при тях. Започваме с Плейтех България:

Валентин Рачев се интересува от компютри и информатика от ученик. От 13 години работи в ИТ сектора като Отговорник по Качеството на Софтуера, а от 6 години е част от екипа на Плейтех България, където в момента е Quality Assurance Team Lead. Валентин се грижи за безпроблемното опериране с продуктите на компанията и доставянето на качествена услуга до клиентите.

С какви практики Плейтех България развива професионалните умения на своите служители?

Плейтех България е на пазара от 12 години като винаги стремежът ни е бил постоянно да  развиваме уменията и повишаваме квалификацията на нашите колеги. Всяка година имаме различни курсове и обучения, които са в две основни направления – развитие на технически и личностни знания и умения в служителите. Използваме както външни, така и вътрешни лектори  – често се включват колеги с повече опит, които провеждат обучения на по-младшите в организацията.

Държа да отбележа също, че независимо от техническото ниво,  което винаги се стремим да надграждаме, също така се стремим колегите ни да станат по-развити и в социален аспект. Това постигаме с разнообразни теми и лектори по така наречените меки умения – отношения, комуникация и изграждане на екипи и т. н. Понякога колегите от HR отдела организират и друг тип отворени лекции, от Финансови инвестиции до безопасно шофиране.

Приоритет ли е за Вас обучението на бъдещи ИТ специалисти? Защо?

Този приоритет не би трябвало да е само за нас. В момента ИТ сектора генерира над 15% БВП. Необходими са повече програми за адекватно подготвяне на бъдещите кандидати за работа. Осъвременяване на техническата база и учебния материал. В голяма част от случаите ИТ специалистите, за които има мит, че само седят на компютъра по-цял ден, не прекъсват образованието си. Участват в семинари, лекции, допълнителни курсове много след завършване на стандартното си обучение, за да могат да се доближат до съвременните технологични предизвикателства.

Какво е нивото на специалистите, които идват на интервю за работа при Вас?

Образованието, с което пристигат кандидатите ни, варира. От висшисти, през студенти първи курс, до прекъснали такива.

Не винаги знанието, което са придобили, идва от университетите и понякога не е достатъчно адекватно. Много често кандидатите,  завършили университет, имат високо мнение за възможностите си на база оценки и изпити. Реалността обаче е друга. Тези кадри са подготвени много добре теоретично, но поради факта, че малко от тях са се опитвали да надградят в личното си време тази теория с практика, те се провалят на тестовете и интервюта. Не са виновни те, а самата система,  по която ги обучават, не е осъвременена и адекватна на текущите нужди и технологии. От колеги със стаж и опит съм чувал, че трябва да притъпяват своите познания, за да са на изискваното ниво в университета.

Другият източник на кандидати са частните академии и университети. Там преподавателите са хора, които работят това, което преподават. Технологиите, теорията и практиката, предлагани там, са на актуално ниво. Често преподавателите в тези частни  академии подбират най-добрите от курсовете си за свои бъдещи колеги. Профилът на завършилите това алтернативно ИТ образование варира. Често може да се попадне на ИТ специалисти, търсещи преквалификация или на студенти, търсещи най-близкия досег с бъдещата си работа.

Как оценявате нивото на кадрите сега? На какво се дължи това ниво?

В момента нивото варира много. Попадаме, както на кадри с много високо техническо ниво и среден опит, така и на такива с много стаж и опит, но с ниски технически познания. Понякога  кандидатстват хора без никакви знания, мотивация за развитие или дори без идея за позициите, за които кандидатстват. Това донякъде се дължи на мита, че има доста лесни ИТ професии.

Какво е бъдещето на ИТ сектора в България?

Последните десетина години ИТ секторът в България расте много бързо. Все повече чужди фирми отварят офиси тук и набират кадри с рекордни темповете и съответно търсенето е повече от предлагането. До скоро масово фирмите бяха отворени да търсят хора без никакъв опит, но тази тенденция вече намалява.  Фирмите се стремят да си осигурят висококвалифицирани специалисти и се надпреварват да задържат хората си максимално дълго.

Кои според вас са професиите на бъдещето? Защо?

Може би най-търсените професии в бъдеще ще са точно от ИТ сектора. Днес младото поколение се ражда с усет към технологиите. Всяко дете в първи клас има смарт телефон, с който се научава да борави с темпове, непознати за своите родители. Дигитализацията ни обгражда от всички страни и е нормално да има все по-голям интерес в развитието на тези професии.

Смятам, че не малко млади кадри ще се насочат към хуманитарните професии, лекари, учители и други. Инженерният бранш и роботиката са тясно свързани с ИТ сектора и смятам, че и там ще има наплив на млади таланти.

Благодарим на Валентин Рачев за коментара!

Компанията за софтуерни услуги Мусала Софт също прегърна нашата идея за тема #Образование! Вижте как изглежда обликът на бъдещето според тях:

Имате ли политики, които да насърчават вашите служители да развиват своите умения? Какви са те?

За Мусала Софт непрекъснатото обучение и индивидуалното развитие е от изключително значение. Много голяма част от инициативите, които организираме са насочени, както към нашите служители, така и към ИТ общността. Тази есен започва третият сезон на обучителния формат LEARN FROM THE MASTERS. Обучението е мастърклас, базиран на дългогодишния опит на Мусала Софт в развиването на ИТ таланти. Лектори в обученията ще бъдат както доказани външни експерти в обучението по програмиране, така и опитни специалисти от екипа на Мусала Софт. От началото на 2018 г. собственият ни Talent Development екип е провел 100+ вътрешни обучения по 30+ различни теми с 1800+ посещения в направленията технически, процесни и меки умения, специално разработени за различните нива.

Приоритет ли е за Вас обучението на бъдещи ИТ специалисти? Защо?

Вярваме, че качественото образование е ключът и необходимата основа за успешно лично и кариерно развитие. Вълнуваме се винаги, когато имаме възможност да насърчим най-талантливите млади хора, защото това е инвестиция в бъдещето на България и на света.

Академичното образование е основата. Ако тя е добра, всичко друго се надгражда лесно. Предлагането на допълнителни и специализирани знания е огромно както в България, така и по света като посоки и канали – онлайн или присъствено. Нужно е само желание за учене.

Как оценявате нивото на кадрите сега? На какво се дължи това ниво?

Високият сегмент, ядрото на индустрията, става все по-добър. Но заради големият натиск на пазара на труда, разширяването на обема ИТ специалисти е свързано и с влизане на кадри с по-ниско ниво, съответно средното ниво по-скоро пада. Но пък е в ръцете на всички нас да се погрижим с допълнителни инвестиции в подготовка да компенсираме.

В каква посока очаквате да се развие ИТ сектора у нас?

Развитието в ИТ сектора е на бързи обороти и изисква адаптивност на хората и процесите. Недостигът на кадри в световен мащаб продължава да расте. Съответно от една страна в момента се вдига бариерата за влизане в сектора, защото той се усложнява, от друга – пада, защото има огромен дефицит на кадри.

Към настоящия момент търсенето е такова, че на практика има гарантирана работа за всеки софтуерен специалист, а фокус в новите области като data analysts, IoT специалисти, AI професионалисти отварят наистина чудесни възможности както за отделните хора, така и за компаниите. Не трябва да се пропуска и много важният факт, че не след дълго, не само извън ИТ бранша, но и вътре в него,  „машините“ ще заместят нискоквалифицираната, предвидимата, поддаваща се на формализиране работа. Най-ниският сегмент „занаятчии“ ще изчезне и в ИТ.

Mного от професиите в областта на информационните технологии ще бъдат автоматизирани и това е причината креативността, нестандартното и иновативно мислене да бъдат все по-ценни. В тази връзка като такива професии могат да се разглеждат Augmented Reality Developer, Artificial Intelligence Developer, Machine Learning and Advanced Analytics Developer. Обединяващо и за трите е, че са свързани с непрекъснати иновации и стават все по-сложни. Изключително иновативната природа на тези професии означава, че онези, които искат да се развиват в тази област, трябва да имат силно желание да прекрачват границите на новите технологии и дори да отиват отвъд възможното.

Благодарим на Плейтех България и Мусала Софт за желанието да се включат в тема #Образование! Вижте останалите коментари, които получихме до този момент тук.

Тагове: , , , , , ,