16 юли, 2024

Явор Михайлов е организатор на потребителската група Laravel, която има за цел да следи последните тенденции в framework-a и чрез срещите да се споделя разнообразен опит.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции? 

Нашата общност се състои предимно от програмисти, които използват PHP и Laravel Framework в своята работа. Аз съм главният инициатор на регулярните срещи, като за организацията ми помагат мои колеги, хора от групата и любезните домакини на нашите срещи. Палитрата от хора е цветна – нашата общност се състои от програмисти на различни позиции с разнообразен опит. Обединяват се хора, работещи в малки и големи компании, както и freelancer-и, които работят по проекти в чужбина и у нас. Много често на срещите, дори присъстват технически мениджъри и собственици на IT компании.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Идеята за създаване на такава общност дойде в началото на 2015 година, когато работех в дигиталната агенция Despark. Там започнахме да използваме Laravel за много от проектите, които разработвахме. Видяхме, че има голяма интерес към този framework измежду PHP разработчиците и затова решихме да направим първия meetup в coworking space-a betahaus. Целта ни беше да се запознаем с тези Laravel разработчици на живо и да обменим опит.  Тогава се събраха неочаквано много – залата беше препълнена, наистина интересът беше голям – надъхващи разговори за Laravel, PHP и Web технологии, хората споделяха, кой какво знае и не знае, с какво е експериментирал и с какво се занимава, бирата се лееше – бяхме като от сцената с партито от Великият Гетсби – чувството да си част от такова нещо е страхотно. След събитието, видяхме, че хората по света, вече са изградили своите локални PHP и Laravel общности в отделни държави и градове и решихме да основем такава и тук, в България. Направихме Facebook групата Laravel Bulgaria, където членовете могат да задават въпроси, да споделят новини и да си помагат един на друг. Разраснахме се през годините и продължаваме да растем – отначало бяхме малко души, сега сме повече – над 500 човека от цяла България. За да стигнем дотук и да се разраснем толкова ни помогна фактът, че през определено време организираме срещи, на които се опознаваме и извън онлайн пространството. Преди всяка среща, хората които не са знаели за групата, ни намират през събитието и се присъединяват в групата.

Колко често се събирате? Къде?

Събиранията обикновено са през 2-3 месеца в зависимост от сезона и ангажираността на хората. Срещите ни са разнообразни – на повечето от тях, хора от групата представят интересни лекции, свързани с програмирането и технологиите. След лекциите правим networking, ядем пица, пием бири и си изкарваме добре.  JetBrains ни изпращат по два безплатни едногодишни лицензи за техни продукти през 3 месеца и ние правим томбола на събитията и винаги двама човека от група си тръгват с подарък (https://www.jetbrains.com/community/support/). Понякога правим и съвместни сбирки и с PHP групата BulgariaPHP. Местата, на които се събираме са различни – конферентни зали, предоставени от различни IT фирми в София, co-working места, а понякога дори и в заведения и в барове.

Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?

Както и по-горе споменах, ние сме над 500 човека от цялата страна. На срещите идват между 30 и 70 човека. Както сами се досещате съотношението на мъжете и жените е в полза на мъжете – както е и в повечето програмистки общности. Разбира се, на събитията присъстват и жени, най-често приятелки или съпруги на някой от колегите.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Имат ли интерес към тях?

През последните години се наблюдава тенденция за създаване и разрастване на такива групи. Не говоря само за такива в IT сфера – има за изкуство, музика, книги, езици и др. Наблюдава се голям интерес, тъй като дигиталната среда е поле, в което всеки може да се изявява, да намира съмишленици, да обменя опит и идеи. Хубавото е, че има и много meetup-и на живо на тези общности – специално в София, всяка вечер от седмицата може да се намери подобно събитие и да се посети, стига човек да има желание за това. За градовете извън София, аз подтиквам хората да си правят и те такива локални срещи – дори пет човека, интересуващи се от дадена тема (в случая Laravel) могат да се разберат, да пият по бира заедно и да водят мотивиращи разговори за технологии, идеи и проекти.

Какво е новото във Вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?

Новото в нашата общност е, че през годините се разраснахме – от една идея, до Facebook група, Twitter акаунт и разбира се, стигнахме до етапа: регулярни срещи на живо. Когато организираме събития и се виждаме, винаги обсъждаме новостите и иновациите в технологичен аспект и около самите нас. За нас е важно да “си сверяваме часовниците“ с новите технологии и тенденции в нашата сфера.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос? 

Цялата юзър група се поддържа от всички нас, които членуваме в нея. Нашите общи интереси и професионално развитие, зависят от комуникацията помежду ни. Ние изграждаме общност, към която има явен интерес. Тук е мястото да благодаря на компаниите, които безвъзмездно ни осигуряват мястото, на което се събираме, както и ни финансират хапването и пиенето по време на събитието. Това са компании като MentorMate, VoxTeneo, Trixir, FlowMinds и др. Членски внос няма и всеки, който има желание, може да се присъедини към нашата общност.

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?

Да, може да се каже, че е самоинициативно. Всъщност, ние сме част от световното звено на PHP и Laravel User групите. Изградените мрежи по света, ни дадоха стимул и тук, на местно ниво, да изградим наша общност.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?

Както вече казах – всеки е добре дошъл при нас. Може да бъдем открити чрез нашата Facebook група – https://www.facebook.com/groups/laravel.bulgaria.ug/ и Twitter акаунт – https://twitter.com/laravelbg. Също имаме и Slack – https://laravel-bulgaria.slack.com/, но не сме особено активни там. Най-активни сме във Facebook групата.

Тагове: , , ,