20 април, 2024

Една лекция, един непринуден разговор или просто правилно подбрани думи, могат да да променят живота ни така, както дори години практика няма да успеят. Нека разгледаме някои от най-вдъхновяващите лекции на успешните жени в света на технологиите.

Дейм Стефани Шърли

Защо амбициозните жени имат плоски глави? 

Дейм Стефани Шърли е еврейски бежанец от времетo на Втората световна война, основател на софтуерна компания в началото на 60-те години, и майка на дете с аутизъм, което за жалост по-късно почива.

„Винаги можете да познаете амбициозните жени по формата на техните глави“, казва тя. – Те са равни отгоре, от толкова покровителствено галене, освен това имаме и по-големи крака, за да стоим далеч от кухненската мивка.

За Шърли, проблемите, свързани с липсата на равноправие и пола, никога не са я обезкуражавали. Тя просто е открила начин да заобиколи предразсъдъците, дори в един момент започва да подписва писмата си под името „Стив“.

За да заобиколи сексизма, свързан с това, че е жена в света на технологиите, тя изгражда свой собствен път и стартира собствена софтуерна компания, наемайки други жени в технологиите, които се сблъскват със сходни бариери. Тя дори е пионер в баланса между работата и домашния живот на жените, като предоставя гъвкавост на новите майки и предоставя място за жени, които искат да се присъединят към работната сила след брака и стартирането на семейство.

Амбициозната жена признава, че е срещала безмилостната критика (понякога дори неволно), от служители от мъжки пол. Но въпреки всичко Шърли е продължава напред, без да търси одобрението на мъжете около себе си и винаги се е стремяла да разкрива талантите на жените, които заслужават внимание.

 

 

Сюзън Войчички

През целия си живот Сюзън Войчички винаги е била заобиколена от учени, дори нейният баща е бил професор по физика в Станфорд. Тя е част от екипа на Google от 1998г., когато идеята все още се заформя, a от 2014г. насам е изпълнителен директор на компанията гигант.

В своя talk тя разказва своята необичайна история за първите пет месеца, в които буквално живее с Google. Научете повече за момента, в който Сюзън решава, че развитието на проекта ще се превърне в мисията на живота й.

 

Катрин Парсънс

Мечтата на Катрин може би звучи налудничаво, но тя вярва в нея повече от всичко! От самото начало на своята кариера, Катрин е убедена, че може само за един ден да научи всекиго, дори с никакви познания за компютрите, да разработи приложения! Парсънс измисля идеята за Decoded, a днес е сред списъка на топ 50 най-вдъхновяващи дами в технологиите в Европа.

Вижте този клип, в който Катрин ще ви зададе въпроса: “Ако имахте избор, кое хапче щяхте да вземете: синьото или червеното?”.

 

 

Джес Лий

„Когато ме интервюираха в Google, една от моите интервюиращи беше Мариса Майер, тя ме посъветва непрекъснато да се предизвиквам, отивайки там, където мога да се науча и да се развивам най-много. Дори и да не успея, поне ще съм научила много.“ – това са думите на Джес Лий, главен изпълнителен директор и съосновател на Polyvore, наскоро придобит от Yahoo. Преди да основе Polyvore, Джес е била продуктов мениджър в Google, където работи по Google Карти. Джес има степен по компютърни науки от университета в Станфорд.

Вижте други вдъхновяващи мисли от Джес Лий в това интервю за Udacity Talks:

 

 

Елън Пао

Елън Пао е бивш главен изпълнителен директор на Reddit:

Тя казва: „Ако не споделяме нашите истории и не разобличаваме несправедливостта, нещата няма да се променят“.

Елън е една от малкото жени на ръководни позиции, които говорят публично за дискриминацията в Силиконовата долина и дори води дело, свързано с проблема. Причината за съдебния процес е, че Пао твърди, че не е получила повишение, заради различното към нея отношение на база полово различие. Разгледайте целия случай тук и вижте борбеността на Елън да пробие в този “мъжки свят”, както го нарича тя.

 

 

Катерина Фейк

Катерина Фейк е кофаундър на платформата Flickr и Haunch, дизайнер и предприемач.  Със своето нестандартно мислене, тя успява да промени образа на интернета. По нейни думи всичките й бизнеси имат нещо общо – те съчетават технологията с изкуството и обществото, като поставят хората на първо място. И все пак Катерина съветва хората да не се изгубват в технологията, а да използват инструментите и устройствата на модерното ежедневие, за да разширят съвременния свят около себе си.

 

Тагове: , , , , , , , , ,