17 април, 2024

Представяме ви Христо Киликчиев, който е един от най-опитните български парашутисти, един от собствениците и главен инструктор на Skydive Sofia. Той има почти 14000 скока и над 20 години опит като парашутист, като е скачал на почти всички континенти. Ето какво сподели той пред DevStyleR.

Какво трябва да знаят начинаещите преди първия скок?
Първо да уточним кои са начинаещите – едните са хората, които скачат в тандем с опитен инструктор. Те трябва да знаят две-три неща, които им казваме в инструктаж преди скока и може да обобщим под това как да не пречим на инструктора да си свърши работата. Тандемните скокове са за всеки и реално няма нищо, което да трябва да научат, а просто да се насладят на изживяването.

Другите – тези начинаещи, които започват курса по парашутизъм, или AFF – ускорен курс по свободно падане, трябва да знаят доста неща. Теоретичната подготовка е няколко часа, отделно имат упражнения на земята и задачи, които да изпълнят във въздуха, Те вече се учат как да летят, имат парашут и трябва да знаят как да реагират при различни ситуации.

Колко пъти месечно може да се скача с парашут? Трябва ли предварителна физическа подготовка?
Аз скачам ежедневно, както и повечето инструктори. Парашутистите скачат обикновено веднъж седмично, по-скоро по времеви и финансови причини, отколкото нещо друго. Няма някакви противопоказания. Хубаво е да си в добра физическа форма, но в никакъв случай не е задължително. Парашутизмът е по-скоро психологически спорт и занимание, отколкото физически.

Кои са компаниите или хората от IT индустрията, които скачат?
Като компании е трудно да ги изброим, няколко са правили адреналинов тиймбилдинг при нас с тандемни скокове. Интересно е, че все повече хора от IT сектора започват курса, но е и разбираемо – имат по-големи финансови възможности, по-гъвкави са с времето си и не на последно място – търсят нови изживявания. А и на летището имаме високоскоростен интернет и могат да си работят между скоковете.

Какви технологии използвате?
Съвременният парашутизъм е съвсем различен от кръглите куполи от едно време, когато животът ни висеше на колани и едно парче плат.

Днес всички парашутни раници са оборудвани с мини компютър с електронен висотомер, който изчислява височината и скоростта, и ако се налага, разтваря резервния парашут.

Отделно, имаме радиостанции, с които помагаме на начинаещите да управляват и приземят купола, метеостанция за времето, да не говорим за компютъризирането на офис работата на летището. Вече не използваме хартия, а разработихме собствена система за резервиране на тандемите и парашутистите, където всичко е автоматизирано, може би скоро ще внедрим и изкуствен интелект за букинга на парашутистите.

С какви самолети работите? Колко гориво се изразходва на скок?
Работим с два американски самолета – Cessna 182, един от най-популярните модели за парашутизъм в света, всеки от тях има четири места. Очакваме нов Cessna 206 с турбо витлов двигател, който ще може да набира 4200 метра за 10-11 минути с шест човека на борда. Колко гориво изразходват е относително – зависи от тежестта, атмосферните условия, горивото – единият ни самолет е на бензин, другият – на керосин.

На каква височина е скокът Ви за личен рекорд?
Моят най-висок скок е от 12000м, по време на обучение за испанската армия. Но нормално ежедневните скокове се правят от 3000-4000 метра. Не е толкова важен рекорда за височина, колкото какво можеш да правиш, след като скочиш. А най-важното е да се забавляваш, и то безопасно – за себе си и останалите.

Какво е било усещането при Вашия първи скок?
Той беше през далечната 1993 година, но никога няма да забравя тишината след отваряне на парашута. Това беше и моментът, когато се влюбих в парашутизма. Винаги има страх и който ми каже, че няма, значи лъже. Ако нямаше страх, никой нямаше да скача, именно в това се състои парашутизмът и повечето екстремни спортове – да преодолееш страха. Винаги заставаш на вратата и неизбежният въпрос е „Какво правя тук“. По-малко от половин секунда, след като си скочил, вече го забравяш този въпрос. Инструкторите си го задаваме по различен начин: Всичко ли му казах на този ученик, ще се справи ли? Удоволствието идва малко след напускането на самолета, така че бързо се забравя, но страх винаги има.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,