19 април, 2024

#DailyRoutine е рубриката, която представя как минава денят на хората от IT индустрията. Поредният участник е Панайот Цанков. От почти 9 години той е главен софтуерен инженер в Progress. Ето какво сподели пред DevStyleR.

Как започва работният ти ден?
При мен така се получи, че с жена ми Роси работим в две съседни сгради, на същата улица, на която живеем. В офиса на Progress има и страхотен детски център JNGL, където водим сина ни Симо, който е на 5г., през лятото. Това ни спестява много време. Tа денят ни вкъщи започва с кафе и семейна закуска. Едно семейство трябва поне веднъж дневно да се храни заедно.
В офиса – кафе 2. Eddies на партера и rooftop кафетерията или най-често в кухнята. Всеки ден за добро утро се засичаме с група колеги в кухнята на 3-тия етаж. За мен социалният ефект, който този момент има, е по-приятен от самото кафе.

С какви проекти се занимаваш?
Вярвам, че AR и VR ще навлиза все повече в живота ни. Това е естествената еволюция на 2D мониторите и мобилните телефони. Идеята за този тип медия не е нова, но в последните години се наблюдава развитието на необходимия хардуер. Компании като Google, Microsoft и Facebook инвестират в тази насока. Уникалното при Progress е, че през годините натрупахме голям опит с UI продукти като Telerik UI for ASP.NET, AJAX, MVC, Core, Xamarin, Angular, HTML5. Вярвам, че ще успеем да приложим този опит при разработването и на AR и VR решения.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него?
Предимно хардуер. HTC Vive, Mac mini, слушалки. Голяма чаша за кафе.
И тетрадка, при всичката тая техника, все още опирам до лист и химикал, когато трябва да се разпише някоя формула.
Линейната алгебра си трябва при работа с 3D. На съседните бюра – Георги Атанасов с Oculus Go headset и Светлин Николаев с фотоапарата – няма такива снимки, мерси брат!

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?
За AR и VR – Unity и C#. Докато бях първи курс във ФМИ на СУ, Светлин Наков водеше курсове по .NET. Тогава просто беше модерно. Но C# и .NET се задържаха, за разлика от PERL, който карах паралелно.
Работя добре с C#, Java, JavaScript и TypeScript. А други като Objective-C, ActionScript, PERL поради една или друга причина вече почти не се използват. Никога не е късно да научиш още един език…

Какво четеш за разпускане?
Последната книга, която четох за разпускане, е „Златният компас“. Първата част на книгата беше филмирана, но не продължиха поредицата. Предполагам, че следващата ще е „Последният повелител на въздуха“. В момента времето за четене използвам предимно за книги, свързани с работа.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?
RTFM. Сериозно, езиците за програмиране са едно нещо, SDK-то – съвсем друго. Ако има документация, си струва да и се хвърли един поглед.
How-to – Stack Overflow (Shame on me)
Алгоритми – Wikipedia.

Тези бих ви препоръчал да погледнете днес:
– Tarjan’s strongly connected components algorithm
– Shunting-yard algorithm
– N-body simulation

Как се справяш с концентрацията в работна среда?
Преместихме се скоро в open space офис, но колегите са се погрижили да има много шумопоглъщащи елементи.
Ако нещата загрубеят – Sony MDR-1000X (Wireless Noise-Canceling Headphones)

Имаш ли интерес към даден спорт?
DotA2 за мен официално е спорт. Няма начин игра с такива милиони награден фонд да не е. Иначе в офиса разпускаме с тенис на маса. Нищо не вдига тонуса така както 40 минутна игра.

Какви са ти хобитата след работа?
С детето по градинки и площадки. Така си крада и време за четене, докато то играе. Редовно ходя с жена си на кино. А като застудее времето, редим LEGO вкъщи до припадък.
Помниш ли първия си работен ден?

Първият ми ден беше преди близо 9 години, но го помня така, сякаш беше вчера. Започна с презентация при админите, акаунти, права, какво може, какво не може.
Последва задължителен обяд с целия екип.
След обяд – запознанство с всички 150 служители, които вече са близо 500. Осъзнаваш мащаба на компанията след 150 ръкостискания. Оттогава се разраснахме твърде много, за да запазим тази практика.
Но пък съветът от HR си остава –
Да се усмихваш и поздравяваш всички в офиса, дори да не ги познаваш!
Денят завърши с няколко часа настройки по Visual Studio, Outlook и поздравителен e-mail от мен до всички колеги.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?
За мен най-важното на такива места са връзките, които си създават хората. Един e-mail разменен, написан на гърба на стикер, така от devstyler.io се свързахте с мен.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

The „red dagon book“, Все пак като ти препоръчат да четеш книга в „Хакери“, я четеш.
„Clean Code“, „Clean Coder“, „Code Complete“, „Design Patterns“, сигурно изпускам някоя,
„The Hard Thing About Hard Things“.

Къде си се представяш след 5 години?
Тук ще съм си. То след 5 години адопшънът на AR и VR тъкмо ще е избухнал и ще сме на гребена на вълната.
Ето още една книга: „Crossing the Chasm“. Според мен в момента технологията е някъде между innovators и early adopters.

Кое е любимото ти програмистко meme/виц?
Текучеството във фън групата ни „601ва стая“ е прекалено голямо, за да се задържи нещо на върха дълго време.

– А бе Васе, тая мрежа дето я рекламират – 4G, добра ли е?
– Добра е, бабо! Защо?
– Ми оти ми не купиш от нея двайсетина метра, да си заградя кокошките…

 

Кой е твоят IT гуру?
Не бих го нарекъл гуру, но бих желал да спомена Anders Hejlsberg. Автор на Turbo Pascal, архитект на Delphi, архитект на C# и developer на TypeScript. Споменах ли, че C# и TypeScript са ми любимите езици?

Кога кодиш – през деня или през нощта?
Преди – затворен на тъмно вечер с неограничени количества кола – безсмъртен!
Сега – Family Guy. Вечер ми е времето да си поговоря със семейството, да приспя детето, малко research, PoC проектчета и DotA2, обикновено си лягам около 12:00. По сериозното кодене се случва в работно време.

Тагове: , , , , , , , , ,