23 април, 2024

Изглежда, че Facebook отново тества новата функция за гласово разпознаване “Aloha”, отбелязват TechCrunch и Джейн Манчун Уонг, който се занимава с анализ на приложения.

Компанията първоначално планираше да разработи смарт спийкър (също с кодово име “Aloha”, както и “Portal”), но плановете очевидно са били отложени по-рано през тази година, поради скандала Cambridge Analytica. Сега обаче Facebook се завръща отново в играта, тъй като Уонг откри нова функция за диктуване, погребана в приложенията Android Facebook и Facebook Messenger. В момента това, което Aloha може да прави, е да превежда текста в груб потребителски интерфейс. Всъщност като се има предвид как съществуващите интелигентни сътрудници функционират, точно това е основата, която компанията трябва да разработи, преди да премине към по-сложните цифрови части на дигиталния асистент.

;

Ясно е, че предлагането на проста транскрипционна функция е далеч от това да се конкурираш с Alexa… Но пък ако слуховете за “Aloha” и “M Assistant” са верни, то нещата за Facebook се движат в правилната посока.

Освен това, според доклада на TechCrunch, тестинг кодът на “Aloha” обхваща външни Wi-Fi или Bluetooth устройства, което означава, че идеята заформя платформен асистент – подобно на Siri или Google Assistant, които обхващат както смартфони, така и интелигентни високоговорители. Засега със сигурност е интересно да научим, че Facebook работи върху нещо свързано с гласова технология – дори ако Aloha всъщност не се окаже следващата Алекса.