22 февруари, 2024

Знаем, че Google може да изгражда телефони, таблети, лаптопи, термостати, часовници, смарт очила и автономни автомобили, но могат ли да построят град? През следващите няколко години ще разберем: „Sidewalk Labs“, една от дъщерните фирми на Google бе избрана миналата година от представители на Торонто, за да създаде интелигентен квартал от 83 акра, разположен на изток от центъра.

Проектът, който ще започне с пилотна схема от 50 млн. долара по-късно тази година, има за цел да превърне традиционно индустриалната зона на ръба на езерото Онтарио в най-амбициозния интелигентен град в света. Той ще комбинира най-новите технологии в транспорта, инфраструктурата и строителството на едно място, всички изградени на база интернет.

Подземни роботи, които доставят поща до вашата врата

Sidewalk Labs не желае нито едно превозно средство за доставка да се придвижва по улиците на квартала. Вместо това, всички доставки ще се обработват от мрежа от подземни роботи, които ще се движат по комунални линии до вашата пощенска кутия.

 

„Всяка доставка ще бъде пусната според нивото й на неотложност, трайност или приоритет, също ще могат да се използват допълнителни режими, като колела за доставка и дронове,“ казват Sidewalk Labs. Целта е да се намали трафикът по пътищата и да се гарантира, че пакетите ще пристигат навреме.

Светодиоди, които регулират ширината на пътя въз основа на трафика

Улиците ще бъдат снабдени със сензори, измерващи задръстванията, натоварването и типовете трафик. Планът е да бъдат вградени LED светлини по улиците, които да променят цвета, ширината на пътищата, тротоарите и алеите за велосипеди, като всеки от тях ще има свой отделен цвят. Ако сензорите установят, че няма почти никакви автомобили, а много пешеходци, то тротоарът може да бъде разширен за сметка на платното. При нужда ще се появяват и временни алеи за велосипеди.

Доколкото знаем, това е първата подобна идея. Тя включва и светофари, които променят сигналите си въз основа на натовареността на пътищата, както и приложение за паркиране, което ще насочва водачите към свободно място.

Настилки, които отговарят на атмосферните условия

Канада е известна с изключителния си климат – страшна горещина през лятото и почти непоносим студ през зимата. Проектът има за цел хората да прекарват повече време навън, независимо от времето, което ще бъде насърчено с помощта на технологии.

За да бъдат пешеходците винаги на сухо, ще бъдат инсталирани навеси над всички обществени места и пътеки, които ще се разширяват и отдръпват, в зависимост от данните за времето в реално време. Новият квартал ще включва също пешеходни пътеки и велосипедни алеи с подземно отопление, така че разходките да бъдат възможни дори когато навън е заледено.

Мрежа от споделени автономни таксита

Автомобилите без шофьор без съмнение са на централно място в плановете на Sidewalk Labs. Амбициите са да се създаде мрежа, която да е толкова изчерпателна, че по-малко от един на всеки пет жители да чувства необходимостта да притежава кола. За пътувания на дълги разстояния се гарантира, че жителите ще могат лесно да поръчват споделени коли под наем от компании като Zipcar. За местни пътувания плановете са да се използват автономни превозни средства, наречени taxibots. Те ще могат да бъдат поръчвани през смартфон, да бъдат избирани като модел и размер, както и възможност за самостоятелно или споделено пътуване.

Магазини, които променят размера си всеки ден

Тротоарите в квартала на бъдещето ще бъдат изключително гъвкави и с минимален интериор, който може да бъде преконфигуриран в движение. На редовни интервали ще се поставят поддържащи греди, които да позволяват лесното придвижване на стени, подове, тавани и фасади. Една сграда ще може да включва апартаменти, офиси, производители, хотели и магазини, като пропорциите ще се променят според пазарното търсене.

Системата ще позволи на отделните търговци на дребно да променят магазините си толкова често, колкото искат, и в отговор на това, което искат клиентите. Магазините ще могат да се „разширяват или свиват бързо за ниска цена, докато населението расте и тенденциите в търговията на дребно се променят“, твърдят от компанията Sidewalk Labs. Те също биха могли да преосмислят своя интериор, ако искат да подчертаят нов продукт или просто да променят оформлението.

За тези, които търсят още по-временно пространство, кварталът ще предложи и „технологичен“ пазар, наречен NextGen Bazaar, който по-малките магазини могат да резервират за кратък срок. Търговците на дребно ще могат да тестват нови продуктови линии, без да плащат за общите разходи на физически склад, докато купувачите ще имат възможността за достъп до непрекъснато променяща се гама от храни и други стоки.

Все пак трябва да споменем, че всички идеи на Sidewalk Labs са на ранен етап и макар че звучат вълнуващо, ще трябва да преминат през години тестване, преди да ги видим в действие.

Източник: TechRadar

Снимки: SideWalkToronto