26 април, 2024

Scrum Master Clinic представлява възможност за срещи и изграждане на общност от професионалисти и интересуващи се от agile практиката у нас. Сю Брамхал и Милена Радева са организатори на мийтъпите и пренасят английския модел на клиниката у нас. Милена разказва за разрастващата се група и предстоящото community събитие на 18 септември в Capital Fort.

Къде се заражда моделът на Scrum Master Clinic и как той се пренася у нас?
Моята работа е тясно свързана с пътувания до Лондон, където мийтъпи от този род се случват доста често. Те са свързани с agile практиката, а самият модел на клиниката е измислен от Тобиас Майер. Присъствах на подобно събитие и споделих своите впечатления със Сю Брамхал, която е нашият agile coach. Споделих й своите намерения да взаимстваме тази концепция и да я пренесем у нас. Така започнахме в София и първата ни среща се състоя през април. Нашето четвърто издание предстои на 18 септември в Capital Fort. Главната ни идея е да се опитаме да привлечем нови лица, по-опитни хора, които да споделят своите успешни практики, както и повече външни фасилитатори.

Какви са впечатленията ви от участниците в предишните издания?
Нашата група е разнородна – в нея имаме практикуващи скръм мастъри, дивелъпъри, QA с интерес към agile начин на работа, както и хора, които са извън IT сферата. Клиниката ни е отворена за всеки желаещ и любопитен да научи повече. Отворени сме за всякакви дискусии.

Споделете ни как протича една от срещите на общността.
Традиционно темите, които се дискутират на нашите се срещи, се водят и идват директно от присъстващите. Обикновено започваме с кратко упражнение за загрявка и разчупване на леда, което сме подготвили предварително. То често е свързано със скръм мастърската роля. След това караме всеки участник да напише на една лепяща бележка темата, която би искал да дискутира, проблемът, който го тревожи или интересува. Събираме бележките и започваме да ги групираме в различни теми. На първата клиника дискутирахме теми в няколко категории: процес на работа, роля на скръм мастъра, култура в екипа и в компанията, както и continuous improvement. След като разполагаме с вече съставени категории, чрез гласуване успяваме да приоритизираме с кое да започнем.

Кое е най-важното умение, което трябва да притежава един скръм мастър?
Въпросът е доста сложен, каквато е и ролята на специалиста. Самата професия е много комплексна. Ако трябва да определим само едно нещо, като ключово, то това би трябвало да е умението да се изслушва.

Защо е важно у нас да се състоят подобни събития?
Вярваме, че е много важно, защото в момента на нашия пазар има много IT компании, а agile походът в България не е толкова популярен. Със сигурност има нужда от разпространение на практиката, като е много важно наличието на такива мийтъпи, за да може мастъра да се изгражда. Нашата главна идея е човек да дава обратно полученото, тоест да връща със свои знания и макар че клиниката е безплатна, ние всъщност инвестираме в нея много време и ценни съвети.

Тагове: , , , , ,