20 април, 2024

Китайските изследователи търсят как да достигнат до следващата важна стъпка напред в развитието на ново поколение слънчеви панели. Компаниите отдавна са използвали силиций, за да ги произвеждат, тъй като материалът е бил най-ефективен при преобразуването на слънчевата светлина в електричество.

Но органичните фотоволтаични системи (OPV), изработени от въглерод и пластмаса, обещават по-евтин начин за генериране на електроенергия. Това ново проучване показва, че органичните вещества вече могат да бъдат също толкова ефикасни, колкото силиций.

Терминът органично се отнася до факта, че въглеродните материали са в основата на тези устройства, а не на силиций. Квадрите или правоъгълните соларни панели, които повечето от нас познават, изискват фиксирани монтажни точки обикновено на покриви или плоски полета.

Органичните фотоволтаични системи могат да бъдат произведени от съединения, които се разтварят в мастило, за да могат да бъдат отпечатани върху тънки ролки от пластмаса, чрез които да могат да се огъват или да се извиват около структурите или дори да бъдат включени в дрехите..

И така, какво направиха тези изследователи по различен начин?

Едно от нещата, които направиха OPV по-малко ефективно в миналото, е фактът, че органичните материали имат свободно свързани молекули, които могат да улавят електрони и да забавят генерирането на електроенергия. Така че изследователите са се опитали да се справят с това, като поставят различни слоеве на материала.

Гъвкавите слънчеви панели предлагат широк спектър от възможности. Те могат да работят на закрито и да бъдат полупрозрачни, така че да могат да бъдат включени в прозорците и да генерират енергия по време на дневна светлина.

Те предлагат огромен потенциал за сгради, тъй като са леки, така че могат да бъдат идеални за разполагане на покриви на къщи, където структурите може да не са подходящи за тежкия силиций. Възможно е да се използват на покрива на автомобили, в дрехи, в чаши, дори за да зареждате телефона си, докато сте навън.

Източник: BBC

 

Тагове: , , , , , , ,