19 май, 2024

Честит ден на котката! Ваня Котарова от екипа на Emotion сподели пред DevStyleR за развитието на ескейп стаите в България и как можем да се забавляваме по иновативен начин в escape room с котки. Напомняме ви, че организираме игра с награда във Facebook страницата ни заедно с нашите партньори от Emotion. Играта можеше да намерите тук.

Как създадохте Emotion?

Играли сме стаи в почти цяла Европа. Когато излезем от някоя готина игра и ни се играе още, питаме – кажете ни за ваши колеги, при които да отидем да играем, кои са яките стаи във вашия град? Насреща ни отговарят – не знаем… или не се познаваме, или вижте в Trip Advisor.

В България обаче се роди един феномен. Всички създатели на ескейп стаи се познаваме. Между част от нас се появи едно партньорство от съмишленици, собственици и криейтъри на ескейп стаи. Нарекохме се Emotion. Мотивация ни е нашата обща МИСИЯ – да сътворяваме неповторими преживявания, да даряваме ЕМОЦИЯ. Ние сме част от екипите създали escape стаите на Offline, Myst, Endorphin, Questomania, EscapeWay, Questhouse, Game Castle и ROB.

Защо успяваме да работим заедно? Може би защото повечето от нас не гледат на това като на големия бизнес, с който се вадят лудите пари. Ние не сме си конкуренция. Ние сме самите любители, създателите на това преживяване. В България почти никоя стая не е купена наготово от чужд бранд или сценарий. Никой не ползва франчайз, стаите са авторски, изпипани до последния детайл от собственика, защото той е и създател на сценария, и дизайнер, и управител, понякога дори и програмист или оператор в своя ескейп руум. За много малко неща сме ползвали външни изпълнители. Това човешко отношение към нещата позволява да си имаме доверие да работим заедно. А когато сме заедно, ние можем да си позволим по-мащабни кампании, по-скъпи средства за реклама и разпространение на жанра и в крайна сметка да достигаме до повече хора.

Каква е атмосферата в екипа ви?

В екипа на Emotion има много шарени личности. В нашия случай това се оказа невероятно добра комбинация. Между нас има хора, които са изключително креативни и технически грамотни, има хора с бизнес мислене, има творци, има новатори, приключенци, перфекционисти, скептици, оптимисти, реалисти, но всички сме с отворено съзнание към общите проекти. Всеки от нас има своя отделен escape room бранд, както и друг собствен бизнес, но работата в emotion e истинско забавление. Както Жоро от Offline каза преди време за проекта с котката – има невероятна синергия. Мисля, че ни обединява именно смеха – най-яката екипна емоция, в която се раждат всички идеи.

Какви инициативи сте организирали?

Първата ни съвместна инициатива беше проектът Save The Cat! – малка, мобилна сглобяема escape игра, която се реализира в шатра и може да се представя на различни фестивали и изложения. Играта е безплатна. В нея хората имат възможността за 15 минути да усетят тръпката от escape room преживяването. Играта е кратка и базова. Тя не е за маниаците, които са обиколили 15-20 стаи в София. Тя е за новите ескейпъри, които търсим. За хората, които все още не знаят, че това забавление ще стане тяхна мания. Save The Cat! е нашият начин да достигнем до повече хора, които не са пробвали този нов тип adventure. Да, в играта има живи котки! И то не какви да е. Това са нашите космати приятели от Polaris Cattery.

На този свят има два типа хора – cat person и dog person. Искам да ви разкажа как съчетанието от тези два типа хора, доведе до създаването на мини escape room игра на живо с истинска котка. Идеята се роди на една от срещите на екипа на Emotion. Tова стана случайно и е следствие на добро стечение на обстоятелствата. Никой не го е планирал. Трябваше ни идея за мобилната ескейп стая, която щяхме да представим на фестивала “София диша”. Две седмици преди датата, седяхме на една маса и обсъждахме провала си, защото нямахме нито идея, нито време, нито проект, нито инвентар. Имахме нужда от сценарий, в който да вкараме наличния неизползван декор от 11 тотално различни стаи, без това да изглежда кич.

Беше един подхвърлен майтап – „дайте да направим escape room с котки… хората може да ги обстрелват“ – понеже колегите много обичат да се шегуват с моето котешко хоби и не пропускат възможност да се закачат с това.

Измислихме сценария така – Отборът разполага с 15 минути, за да разреши поредица от загадки и да изпълни една важна мисия. А тя е… да спаси едно много скъпо животинче, което е отнето от неговата собственичка. Контрабандисти са откраднали една от най-редките и скъпи котки от международно фелиноложко изложение. Имаме информация, че котката е изнесена от страната и скрита в тайната бърлога на крадците, която е пълна с всякакви крадени артефакти. Ще успеете ли да я спасите?

Save The Cat! се реализира на фестивала София диша през лятото на 2017-та. Беше просто експеримент. Той обаче ни показа много и предначерта пътя по-който искаме да вървим към нашата мисия. След като видяхме огромния интерес и стряскащо високия процент хора, които не са чували за escape room, се амбицирахме и ентусиазирахме да реализираме множество проекти. Предстои ни да покажем играта с котката за трети и четвърти път на още два фестивала тази есен.

Разкажете ни за самите котки и за Polaris Cattery.

Polaris Cattery е нашето домашно хоби – моето и на моя съмишленик в живота и човекът, с който замислихме Синята лаборатория на Endorphin Games преди 3 години.

От доста години се занимаваме с породисти котки. У дома имаме развъдник (не, това не са десетки котки в клетки!) това са нашите пет домашни любимци. Породата е британска късокосместа и дългокосместа, а цвета е сребриста и златиста чинчила. Изключително труден за селектиране и рядък за България цвят британски котки. Като всяко начало, и това беше много трудно. Никой елитен развъдник в чужбина не желаеше да ни продаде достатъчно качествено коте с право на развъждане. Все пак бяхме никои, в някаква забравена страна, в която традиции в развъдната дейност няма, а за сребристи британци да не говорим. След 2 години опити, кореспонденции, препращания и обезверение, най-накрая успяхме да намерим утвърден развъдчик, който да ни се довери и да ни повери наистина качествено елитно коте. Доста скъпо хоби, но след първата добра котка у дома, попадаш в среда на друго ниво, комуникираш с професионалисти, печелиш доверието им, учиш се от тях, ходиш по изложби и така Polaris Cattery успешно създава и развива породата вече пет години.

Сега си мисля, че нямаше как в някакъв момент котките да не изиграят някаква роля в ескейп проектите ни, защото ние обожаваме всичко, с което се занимаваме и тази симбиоза се получава от само себе си. А и в Emotion почти всички сме „cat persons“. Тези пък, който не сa съвсем котколюбци, създават шеговитата атмосфера, в която всъщност се роди Save The Cat!

Имате ли други инициативи, които са свързани с котки?

Emotion Spot! Поредният експеримент. Решихме да опитаме да предложим escape room отстъпки на публично място. Идеята беше да направим един или няколко spot-a в София (брандиран щанд), на които хората могат да научат за нас и ако желаят, да си запазят игра с отстъпка в избран от тях escape room от нашите общо 11 стаи. Речено – сторено!

Какво научихме – след първия ден в мола, разбрахме колко е неприятно да обикаляш с листовки в ръка, а хората да те заобикалят, все едно си заразно болен. Всички мразим да ни бъде продавано, но всички обичаме да си купуваме, когато сами вземем това решение!

На следващия ден на Emotion Spot дойдоха на помощ нашите пухкави герои – котаците от Polaris Cattery. За пореден път разбрахме, че ако не дадеш преживяване, няма как да достигнеш до сърцето на човека отсреща. Той няма как да разбере, че има нужда от продукта, който предлагаш, ако не му подариш непреднамерена емоция, която той сам да си вземе.

Как така котки и escape room? Каква е връзката? Хм… ами каква е връзката между Шакира и Пепси? И така, в главните роли – Оливър, Кай, Оскар и Мелани – четири сребристи британски котета, които просто си лежаха и играеха на нашия щанд. Хората сами идваха да попитат какво е това, да ги погалят, да се снимат с тях. Идваха с отворено сърце и съзнание, с възклицание, с умиление, с желание и си тръгваха с широки усмивки, амбиция да пробват нещо ново и резервация с отстъпка за пъзел стая. 7 дни Emotion Spot, 250 резервации, Повече от 1000 души готови да се впуснат в приключение и стотици записани за нашата томбола.

Това, което разбираме и научаваме по време на работата си е, че най-важното нещо е преж

ивяването и емоцията. Тя ни зарежда и мотивира да бъдем в крак с актуалните тенденции в жанра, защото escape room-ът се развива, и все повече ще бъде едно комплексно преживяване. За четири години в България нивото на стаите се е качило неколкократно. Нямаме търпение да видим какво ще се случи през следващите четири. А хората, хората винаги ще имаме нужда от разпускане от ежедневието, от своята доза емоция.

Тагове: , , , , , , , ,