27 февруари, 2024

Производителят на чиповете на Apple Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) бе внедрен и работи от понеделник. Производството беше спряно, заради компютърен вирус.

Проблемът е причинен от атака на ransomware от скандалния WannaCry cryptoworm. Тази атака срещу ransomware за пръв път се появи през май 2017 г., като накара жертвите да платят откуп, за да декриптират файловете си.

TSMC заяви, че атаката вероятно ще струва на фирмата 2% от приходите си за третото тримесечие. Tова може да доведе до забавяне на доставките, но уверява клиентите, че не е засегната никаква информация за клиента.

Вирусът удари след като нов инструмент за изработка не беше офлайн по време на инсталирането. “Червеят” бързо се разпространи на повече от 10 000 машини в заводите на TSMC в Тайван. От компанията гарантират, че тази грешка няма да се повтори отново.

Докато компанията призна, че някои пратки могат да бъдат забавени, това едва ли ще се отрази на iPhone. Това се дължи на факта, че според доклада на KGI за ценни книжа, изпратен на клиентите в понеделник, „веригата за доставки обикновено се подготвя за тези инциденти и произвежда излишни чипсети по време на първоначалната фаза на натоварване“.

Източник: Reuters

Тагове: , , ,