25 април, 2024

Битката на LED (светодиодите)  и LCD дисплеите приключи. Новата телевизионна война е между три нови технологии: QLED, OLED и MicroLED. И макар, че имената са близки и объркващи, разликата между технологиите е лесна за разпознаване. Ето какво трябва да знаете:

  • Samsung стои зад създаването на QLED, което означава Quantum Dot LED.
  • LG създаде OLED, което означава Organic LED.
  • Samsung също стои и зад MicroLED.

Всичко се свежда до избор между осветяване или самоосветляване

До този момент, LED и LCD телевизорите бяха маркетинг жаргон за различни видове LCD. При LCD телевизора един отделен “пиксел” не може сам да се освети. За целта се изисква задно осветяване от панел от светодиоди. Основната разлика между QLED, OLED и MicroLED е точно това задно осветяване

  • QLED (на Samsung) няма пиксели, които могат да се самоосветяват, така че може да се каже, че това е продължение на текущата LCD телевизионна технология.
  • OLED  (на LG) има пиксели, които се осветяват, така че това си е нов тип технология.
  • MicroLED (на Samsung) също има пиксели, които се самоосветяват, така че това е нов тип технология, но малко по-различна от тази на LG.

Samsung QLED: LCD-LED с нова визия
В продължение на години обикновените LCD и LED телевизори използват серия от тънки слоеве от подсветката към поляризатора. Samsung въведе нов слой в тази серия, който е Quantum Dot филтър.

Този филтър е създаден от квантови точки, които са частици, приемащи входящата светлина от фоновото осветление, за да я превърнат в прости RGB цветове. След това цветовете се придвижват по-нататък и взаимодействат с други слоеве, за да създадат изображенията, които виждате на екрана. Добавеният филтър подобрява точността на цветовете до 90% спрямо LED телевизори.

LG OLED: Най-добрата технология за ТВ дисплей
LG залага на OLED технология. OLED дисплеите са сравнително често срещани при смартфоните, но е трудно да се направят в големия размер, който телевизорът изисква. Samsung продължава да прави OLED за телефони, но така и не успя да ги мащабира за телевизори. LG използва различен метод на производство и постига телевизионни OLED екрани.

Сега телевизорите OLED на LG са златният стандарт. Да, са доста скъпи, но ако искате да притежавате най-добрия телевизор, то това е LG OLED устройство. Веднага се аргументираме защо:

Всеки пиксел на OLED телевизор може сам да си свети или да се затъмнява, което води до много по-добри нива на черния цвят и подобрено съотношение на контраста. Освен тези телевизори разполагат с отлични ъгли за гледане и качество на цветовете. Макар че не могат да бъдат толкова ярки, колкото 2,000 нита, качеството на HDR е фантастично.

Sony OLED: Надграждане на успеха на Sony
След като Sony практически получи OLED панела от LG, тяхната задача бе да прецизират останалите компоненти, за да гарантират, че OLED панелът ще изпълнява най-доброто, на което е способен. Sony е компания, популярна с качеството на картината още от известния двигател BRAVIA на LED-LCD дисплеи

В момента Sony разполага само с едно ново поколение OLED телевизор, Sony A8F, който използва процес от предишното поколение – X1 Extreme. От демонстрациите на CES 2018 се очаква X1 Ultimate да доставя много по-добри изображения, особено за HDR изпълнение.

Samsung MicroLED: Бъдещето на ТВ дисплеите
Другата голяма новина от CES 2018 беше новата технология на Samsung MicroLED. Големият взрив бе огромният 146-инчов телевизор, който Samsung нарече “Стената”. MicroLED съчетава най-доброто от QLED и OLED, като дори добавя още!

Подобно на OLED, MicroLED има пиксели, които излъчват собствена светлина. Всеки пиксел е комбинация от квантови точки, червени, зелени и сини светодиоди, които могат да се изключват или да се включват поотделно. Крайният резултат са нивата на черно, контрастното съотношение и ъглите на гледане на OLED, както и цветната точност и яркостта на QLED.

От Samsung казват, че MicroLED телевизорите са модулни, тъй като можете да промените размера на телевизора си. Например, “Стената” се състои от 4-инчови панели, които са свързани помежду си. Ако желаете, бихте могли да купите още 4-инчови MicroLED панели от Samsung и да увеличите допълнително размера на вашия телевизор, вместо да купувате изцяло нов.

В момента от Samsung все още не са разбрали как да намалят размера на тези панели, за да бъдат подходящи за масовия пазар на популярните 55-инчови/65-инчови размери. Пановете са да пуснат “Стената” през 2018 г. на прекомерно висока цена. Това означава, че на MicroLed телевизорите ще им отнеме още от 3 до 5 години, за да станат достъпни за обикновения потребител.

Е, какъв телевизор да си купя?
За всички, които търсят нов телевизор в момента, OLED може да дойде нанагорнище. Най-евтините телевизори с OLED и QLED струват над 1,500$, а ако трябва да избирате между двете – от Makeusof препоръчват да заложите на OLED. Ако пък търсите съвсем обикновен телевизор, заложете на LED-LCD.

Източник: Makeuseof.com

Тагове: , , , , , , , ,