23 април, 2024

Милиметровата технология става по-евтина и по-лесна за разгръщане, което я прави кандидат за много безжични връзки, включително backhaul, лични мрежи, LAN и дори мобилни устройства.

Електромагнитният спектър е магистралата, върху която работи безжичната мрежа, с множество ленти, които могат да носят трафик при различни скорости. По-високите честоти – и по този начин по-късите дължини на вълните – могат да преместват повече информация за единица време.

Милиметровите или изключително високи честоти (EHF) заемат сравнително неизползваната част от електромагнитния спектър между 30 GHz и 300 GHz, което предлага по-голяма производителност и по този начин по-голям общ капацитет от все по-претъпканите WiFi обхвати под 6 GHz.

Исторически, технологията с милиметрова вълна е скъпа и трудна за разполагане, което я ограничава до специални приложения като радиоастрономия, дистанционно наблюдение с микровълнова печка и наземни неподвижни комуникации.

Наскоро обаче интересът се увеличи значително, тъй като тези две пречки бяха до голяма степен преодолени. Микровълната се превърна в рентабилен вариант за посрещане на продължаващото предизвикателство за капацитета на мрежата, пред което са изправени предприятията. Очакваме цените да продължат да спадат, така цената и производителността да продължи да се подобрява, като решения за милиметровите вълни са първата възможност за организации навсякъде.

5G Backhaul
5G е предназначен в голяма степен като заместител на всички останали безжични WAN мрежи, кабелни широколентови услуги. Ще бъде необходим значителен нов капацитет за обратно предаване. Тъй като 5G често прилага модела “малки клетки” с по-плътни базови станции, милиметровата вълна има смисъл, дори и при ограничените ограничения на обхвата, а дори и в нелицензираните ленти благодарение на тесните лъчи, насочените антени и приложимостта на мрежовите технологии, позволяващи бързо и разходно-ефективно внедряване на капацитета за обратно натоварване.

5G Access
По-противоречиво е прилагането на милиметрови вълни за достъп до 5G мобилен абонат. Някои експерименти показаха, че това трябва да бъде ценен вариант в локализирането с гъсто натоварени базови станции и подходящи способности за образуване на греди. Не е ясно обаче дали индустрията ще приеме мобилен достъп с милиметрови вълни в широк мащаб и ще бъдат необходими подходящи абонатни устройства, които очевидно не се предлагат на пазара.

Напредък в технологията на милиметровите вълни
Милиметровите вълни в миналото са били много трудни за генериране, а изграждането на необходимите осцилатори и други компоненти традиционно са включвали прилагането на екзотични и скъпи полупроводникови процеси, най-вече на гала-арсенид (GaAs) – основна причина, поради която ниските честоти са били използвани голяма степен.

През последните години обаче научихме как да проектираме и произвеждаме компоненти, способни да работят на честоти на милиметрови вълни, използвайки по-ефективни от гледна точка на разходите процеси, като SiGe и особено същият допълващ металоксиден полупроводник (CMOS ), които обикновено се използват в процесори, чипове с памет и повечето други компоненти, свързани с изчисления и комуникации днес. CMOS е евтин, с високи добиви, отлична производителност и лесна интеграция в радиостанции и свързани устройства като модули OEM.

Накратко, сега сме в състояние да използваме съобщенията на базата на милиметрова вълна надеждно и рентабилно, но все още не е съвсем гладкото плаване на по-утвърдените радиостанции.

Милиметровата безжична връзка, която някога бе екзотична и скъпа опция за космически и космически стационарни комуникации, сега е рентабилна и в много случаи евтина възможност за посрещане на продължаващото предизвикателство за капацитета на мрежата.

За корпоративните IT съществуват последици за надграждане както в изграждането, така и в кампусните кабели и Ethernet комутаторите, които вървят напред, за да се извлече максимума от инвестициите в комуникации с милиметрова вълна. Но потенциалът за много по-голям капацитет, както и дори по-високата производителност, когато е необходимо, прави бърза милиметровата вълна.

Тагове: , , , , , , ,