19 април, 2024

Иновативната платформа на InterConsult Bulgaria предоставя решение за умни дигитални градове. За същността на платформата и нейната разработка научаваме от Николай Пенов, Account Manager в компанията.

Разкажете ни за платформата, която ICB разработва?
Нашата платформа обработва данни, произлизащи от между 10 000 и 40000 параметъра едновременно. Информацията може да се обработва в реално време.Това, което представихме като демо на Webit, е отново възможност, базирана на платформата. Тя предоставя информация за градското замърсяване и трафик, както и консумацията на електроенергия. Идеята функционира, анализирайки предварително зададени параметри, като черпи информация от различни датчици. Например въвеждаме параметри, които са важни за качеството на въздуха. Спрямо тях проследяваме нивото на замърсяване и при проблем, системата ни сигнализира. IоT платформата предоставя и възможност за проследяване на таймлайна на развитие на данните, спрямо което се създават графики, следят се пикове и спадове за определени периоди, които се анализират.

Удобството, което предлагаме, е пълна свобода за персонализиране на дашборда с определено зададените алгоритми, по всяко време. Модулната възможност е изключително полезна.

Колко души са работили по проекта през годините?
Проектът стартира през 2004-та година и продължава да се доразработва до ден днешен. Екипът, който е започнал работа се е състоял от 2-ма души. В момента по него работят 35 души.

Какви технологии са използвани?
Основата е базирана на Microsoft технологии и услуги на Microsoft Azure. Трансферът на данни се осъществява посредством продуктите на OSI Soft за time series data sets.

Другите технологии са : AngularJS, Angular 5, jQuery, KandoUI, Bootstrap, NodeJS, Jasmine, Karma, Protractor

Какво е иновативното, което предлагате с това решение?
Благодарение на интегрираната ни дигитална платформа, е възможно да се обработват до 40 000 параметъра едновременно. Данните се изпращат чрез сателитна връзка и могат да се обработват от различни data центрове по света.

Предоставя се пълна видимост и контрол по време на целия процес на обработка на ресурсите, дори възможност за предвиждане на бъдещи действия.

ICB е компания с над 20-годишен опит в бизнеса. Как се чувствате като иновативна компания с утвърдено име на пазара? Планирате ли да разширите бизнеса си?
Съвсем наскоро отворихме два офиса в Норвегия. Имаме амбиции да навлезем на пазара в Швеция, Дания, Саудитска Арабия, Англия. Това са плановете ни за напред. Не целим толкова рязката експанзия, колкото се стремим нещата при нас да се случват абсолютно органично и с много високо ниво на качество.

Green Monitor e друг наш проект,който помага на производствени предприятия ефективно да контролират CNC машините си. Той е финансиран посредством Норвежка Грантова схема, а в Норвегия индустрията 4.0 е на много високо ниво. Идеята на продукта е да  проследи целият процес на ниво производство, да обработи данни и да ги визуализира на дашбордове. С този проект се следи производството на големи компании в отбранителния и въздухоплавателния бранш. Следващата итерация на решението, която планираме, е да пренесем Green Monitor в облака, да осигурим пълна интеграция с ERP системи, системи за планиране на производството. Сърцевината на проекта е в прогнозна и превантивна поддръжка срещу свръхнатоварване и създаване на нежелан брак .

  

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,