16 април, 2024

В Хюстън са създали технология, чрез която виртуалната реалност добавя ново измерение към опциите за забавление. Представете си, че сте на самолет и трябва да се засилите към вратата и да скочите. Слушалките за VR-a пресъздават шумовете и звуковете на самолета и тези на швейцарските Алпи, а вятърният тунел дава усещането за небесно гмуркане.

В пространството на Хюстън технологията се използва най-вече за забавление. iFly или аркадите за виртуална реалност са използвани от поне една хотелска група като промоционален инструмент.

ExitusVR използва виртуална реалност, за да осигури ново преживяване на популярния, но пренаситен, пазар за стаите за бягство. Традиционните стаи за бягство “заключват” участниците във физическа стая. Те трябва да намерят улики, да решат пъзели, да завършат мисията си и след това да излязат от стаята в рамките на един час.

Стаите за бягство с виртуална реалност изискват същите умения за решаване на проблеми, но участниците не са заключени във физическа стая. Те изработват пъзели в света на VR-a, а фокусът им върху подобреното звуково оформление допринася за незабравимо изживяване. От двама до шест играчи могат да летят в нулево гравитационно поле, да унищожават враговете си с лазер и да местят илюзорни предмети, използвайки телекинеза. Не се използват контролери, така че 8-годишно момче и 80-годишна баба могат да се справят.

VR е иновативна технология, която хората искат да изживеят. Все още тези технологии не са разгърнати за масовия пазар. В близкото бъдеще ще си правим скачане с парашут към швейцарските Алпи, без да излизаме от вкъщи.

Източник: Houston Chronicle

Тагове: , , , , ,