27 април, 2024

На 28 април 2018 г. ще се проведе третото издание на технологичната конференция MUFFIN Conference Ruse 2018. Събитието ще започне в 10:30 ч. в Русенски университет „Ангел Кънчев“, зала 2Г.204 (ул. Студентска“ 8). Регистрацията е безплатна през сайта на конференцията https://goo.gl/Tq4Qir.

Още една лекция е добавена към предварително обявената програма на събитието – „How to make your home smarter-er”. Лекторът Станислав Ботев, ръководител на проекти в Мусала Софт, ще се фокусира върху автоматизацията в ежедневието ни, като ще обърне особено внимание на демонстрацията на обсъдената теоретична част. В това издание на поредицата от презентации за “умни домове”, той ще акцентира върху обработката на образи и обекти, за да покаже как например домът ни може да започне да разпознава любимата ни бира.

Станислав Ботев има над 12 години професионален опит, а интересите му са свързани с Oracle технологии, което включва не само тяхната база данни, а също и Java светът. През последните няколко години той се специализира в SOA-базирани софтуерни решения, IoT в областта на Smart Home платформите, както и в Connected Drive направлението, което става все по-популярно с навлизането на автономните автомобили. Станислав Ботев е бил лектор на различни технологични конференции, сред които MUFFIN Conference Sofia 2016 и 2017, MUFFIN Conference Ruse 2016, ISTA 2016 и 2017 и др.

В презентацията си „Първи стъпки в TSM” с начало в 11:30 ч. Бисер Николов, Инженер интеграция и инфраструктура в Mусала Софт ще разкаже за платформата за защита на корпоративни данни, която представлява корпоративно приложение за управление и съхранение на данните.

В 12:40 ч. започва презентацията на Искрен Величков, Аналитик компютърно осигуряване на качеството в екипа на Мусала Софт, а темата е „Kакво е да си QA – герой или лош вестоносец?”. Той ще разкаже защо е необходимо тестването и какво представлява осигуряването на качеството. Искрен ще говори за това какви знания и умения са необходими и как ефективно да подобряваме качеството на разработвания софтуерен продукт. Гостите на лекцията му ще разберат как да бъдат герои, а не лоши вестоносци, които само намират проблеми.

Третата лекция в програмата на MUFFIN Conference Ruse 2018 ще започне в 14:10 ч., след предвидената обедна почивка от 30 минути. В рамките на един час, Цветелин Павлов, Екипен ръководител в русенския офис на Мусала Софт ще разкаже „Как създадох Манол“. Той ще представи опита си с чатботовете, Microsoft Bot Framework и LUIS.

За трета поредна година технологичната конференция на Мусала Софт в Русе ще привлече софтуерни инженери и ИТ специалисти, а лектори ще бъдат някои от най-добрите експерти на компанията в сферата на технологичните иновации, тенденции, процеси и меки умения. Конференцията ще включва както лекции, така и много полезни и практични съвети, демонстрации и реални примери, а също така е много добра възможност за създаване на професионални контакти.

MUFFIN Conference се провежда за първи път през 2012 г. като вътрешна технологична конференция на Мусала Софт, в рамките на която експерти от компанията споделят опита си от работата с различни технологии в разнообразни проекти. От 2014 г. насам, MUFFIN Conference е отворена за външни посетители и до момента е събрала над 4500 гости и над 150 лектори. В последните няколко години MUFFIN Conference излиза отвъд пределите на България и така експертното знание, опит и ентусиазъм на Мусала Софт се разпространяват и в съседни държави – Македония и Сърбия.

Вижте какво отговориха на въпросите ни двама от лекторите на събитието :

Искрен Величков, Аналитик компютърно осигуряване на качеството  в Мусала Софт (Quality Assurance Engineer)

Какво според Вас ще стане, ако програмистите започнат да тестват сами?

Програмистите обичайно тестват и дебъгват сами кода си, но винаги е добре в екипа да има и QA. Начинът на мислене е различен и опитният QA гледа по съвсем друг начин – от различен ъгъл и перспектива. Програмистите по-скоро биха проверили  какво са разработили, но в общия случай им липсва „деструктивният” подход към софтуера – да “счупят” програмата докато търсят дефекти. Разбира се винаги има изключения и доста програмисти биха се справили добре, но в крайна сметка добрият QA има доста по-зорък поглед.

Какви знания и умения са необходими, за да се развива един човек в тази област?

Както във всяка друга сфера, за да изградите кариера в областта на софтуерното тестване, трябва да се въоръжите с много търпение и да бъдете любознателни и отдадени на обучението си – това е нещо, на което много държим в Мусала Софт. На първо място Ви е нужно изключително внимание към детайлите. В допълнение се изискват логическо мислене, аналитичност и умение за разрешаване на проблеми. Не трябва да се пренебрегват и комуникативните  умения и тези за работа в екип. Освен личностните характеристики, от съществено значение са и теоретичните и техническите знания и умения – не спирайте да четете за новостите в ИТ сферата – технологии, събития, практики и т.н.

Станислав Ботев, Ръководител на проекти в Мусала Софт
(Project Manager)

До колко приложими са смарт технологиите в българските домове?

Смарт технологиите са приложими навсякъде, особено където има добре развита мрежова инфраструктура. България има една от добрите интернет връзки в световен мащаб, що се отнася до цена-качество. Това е много важно за умните технологични направления. „Умен дом“ не винаги означава „скъп дом“. Тези технологии стават все по-достъпни и това е една от целите ми, които демонстрирам в моите презентации – в това число и на тази, която предстои да покажа на ежегодното събитието на Мусала Софт в Русе – MUFFIN Conference Ruse 2018.

Как избрахте точно тази тема за MUFFIN конференцията?

Изборът беше лесен – тази тема е много актуална и набира все повече популярност, а за мен освен професия е и изключително любопитно и интересно хоби. Това е най-новата ми презентация от поредица такива на тази тема. С всяка следваща се опитвам да надмина предната и до този момент се получава чудесно, така че може да се каже, че това е и най-доброто, което мога да покажа.