20 април, 2024

Павел Христов и Георги Пелтеков се класираха на 2-ро място във Великденския турнир по шах, организиран от ITSofia

Павел Христов е Software Consultant в Accedia, като проектите, с които се занимава са свързани главно с финансови институции и банкови услуги. Той работи основно с технологиите .NET, C# и Windows Forms. Съотборникът му Георги Пелтеков е Project Manager в компанията. Неговите отговорности са свързани с това да осигурява качествено изпълнение на проектите, върху които работи – комуникация с клиенти, покривания на изискванията им и като цяло, той се стреми към това да задоволи очакванията на хората, които ползват услугите на Accedia. Accedia е българска технологична компания, предоставяща професионални IT услуги.

Ето какво разказаха двамата специалисти за участието им във Великденския турнир по шах, в който взеха участие над 20 човека от компании в IT индустрията.

Как решихте да участвате във Великденския IT турнир по шах?

Павел Христов: Няколко дни преди началото на надпреварата разбрахме за турнира, обявен на сайта на ITSofia. Допадна ни идеята и се регистрирахме.

Георги Пелтеков: Преди време по моя инициатива проведохме турнир по шах между хора от нашия екип, като желание за участие изявиха доста от колегите ми. Голям брой от тях са запалени по шаха и се опитваме да играем често помежду си. Когато наша колежка от администрацията ни каза, че се организира този Великденски турнир, с Павел веднага решихме да се включим.

Разкажете повече за надпреварата

Павел Христов: Турнирът беше по швейцарска система. Имаше 9 кръга, контролата беше 9 минути и нямаше добавено време. Цялото състезание продължи около 2 часа. Ако трябва да използвам шахматната терминология, това беше „блиц“ турнир. Участниците бяха над 20, като всички те бяха IT специалисти.

Как се представихте?

Павел Христов: В отборното класиране станахме 2-ри, а в индивидуалното аз също заех 2-ра позиция. Смятам, че на фона на броя участници, това е едно добро постижение.

Георги Пелтеков: Аз се класирах на четвърто място в индивидуалното подреждане и също съм доволен от представянето си.

Коя е любимата Ви част от работния ден?

Павел Христов: Любимата ми част е тази, в която виждам, че съм си свършил работата и клиентът е доволен.

Георги Пелтеков: Трудно ми е да отговоря на този въпрос, тъй като ежедневно се занимавам с неща, които са ми интересни. Може би един от любимите ми моменти е когато с колегите ми пием сутрешното си кафе и се готвим за началото на работния ден.

Разтоварва ли ви този спорт? Това ли е единствения спорт, който практикувате?

Павел Христов: Да, действа ми разтоварващо, тъй като се откъсвам от работното ежедневие. Чрез шаха се разейвам. Предпочитам да играя през почивните дни. Другите спортове, които практикувам са тенис на маса и футбол.

Георги Пелтеков: Разтоварва ме, защото шахът предизвиква мозъка да мисли за други неща, а не само за елементи от работата. В същото време той продължава да работи на пълни обороти и така, докато си почива, всъщност се и усъвършенства. Освен с шах, аз се занимавам с плуване и бягане. Опитвам се да включвам и повече физическа дейност.

Планирате ли да участвате в нови спортни състезания в бъдеще?

Павел Христов: Бих участвал в други турнири по шах. Колкото до останалите спортове, не мисля, че съм в оптимална състезателна форма, за да се състезавам.

Георги Пелтеков: Със сигурност ще участваме. С нетърпение очакваме следващото издание на състезанието, защото останахме доволни от цялостната му организация.

Имате ли други успехи в шаха?

Георги Пелтеков: Преди 2-3 седмици с Павел взехме участие в благотворителен турнир по шах, който се проведе в BetaHouse. Там участниците не бяха само хора от IT индустрията и мисля, че се представихме достойно.