20 април, 2024

Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България, за бъдещите проекти на компанията, новите технологии и партньорството с Meetup

Глобалната технологична компания DataArt, обяви началото на партньорството си с Meetup, най-голямата мрежа от онлайн общности, чиито потребители имат възможност да се срещнат офлайн и да общуват с други потребители със сходни интереси, възгледи и цели. Експертите от DataArt ще работят съвместно с екипа на Meetup за създаването на нова функционалност на Meetup Pro, която ще даде възможност на бизнес организациите да улеснят комуникацията с техните фенове и последователи. Екипът на DataArt ще се включи и в текущото разработване на уеб платформата и мобилно приложение на Meetup, където се използват набор от технологии, като React, Scala и node.js. с цел най-добро потребителско изживяване.

Изпълнителният директор на DataArt България, Виктор Андонов разказва повече за иновативните  технологии, дигитализацията и партньорството с Meetup.

Страхотно е, че си партнирате с Meetup – най-голямата мрежа от от онлайн общности и ще създадете нова функционалност. В днешния свят на дигитализация, всички комуникираме предимно чрез социалните мрежи и възможнастта да споделяме интересите си на живо е много важна . Колко ваши колеги използват Meetup тук и в глобален план?

В.А.: Meetup е доста популярна платформа за създаване на онлайн общности, като хората там се обединяват по интереси. Това, което прави платформата уникална обаче е фактът, че членовете на съответната общност се срещат на живо, общуват си офлайн и създават персонални контакти. Трудно е да се каже колко точно от служителите ни имат акаунти в Meetup, но със сигурност една голяма част от тях, които вече наброяват 2600 души в глобален план, използват платформата.

С какви проекти се занимава българският офис? Кои са основните технологии, които използвате?

В.А.: Проектите ни са в най-различни области. DataArt е много добре позиционирана във финансовия сектор, имаме клиенти в областта на медиите, туризма, медицината. Основните технологии, които се използват от нашите специалисти, са Enterprise Java, Microsoft Stack, Cloud, Big Data.

Дигитализацията навлиза масово в различните сектори, кои смятате, че ще я приемат по-бързо и при кои този процес ще отнеме повече време?

В.А.: Гейминг индустрията, медиите и туристическия сектор са сред водещите, при които дигитализацията навлиза в най-голяма степен. Те обаче не са единствени и скоро ще бъдат последвани от здравеопазването, застраховането и финансовия сектор. Все пак, когато говорим за последните три индустрии, трябва да се има предвид, че приложението им е силно зависимо от регулациите в съответната държава и това доколко политиката там е отворена към съответната технологична иновация.

В момента изкуственият интелект, блокчейн технологиите и виртуалната реалност са три от най-основните теми, които вълнуват както обикновенните потребители, така и бизнеса. До какви промени предвиждате, че ще доведат те?

B.A.: Надявам се – доста положителни. Очакванията са именно тези технологични решения да са в основата на промените за бизнеса и дигиталното изживяване на потребителите.  Хибридното използване на тези три технологии има огромен потенциал в изграждането на платформи за събиране, обработка, съхранение и разпространение на данни, при това – с доста голямо ниво на сигурност.