28 април, 2024

Добромира Лозева, DevOps в SiteGround, е номинирана от колегите си за Developer on Focus, защото e двигател. Тя е онзи винаги любопитен член на екипа, който не оставя неразрешени ребуси и задачи и непреодолени предизвикателства. Тя е фината спойка в един преобладаващо мъжки екип, в който учи много и се изгражда като професионалист, поставя си високи цели и не спира, докато не ги постигне.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Добромира Лозева, DevOps в SiteGround.

Каква е причината да я номинирате?
За много хора може да се каже, че са умни, но малцина сред тях са били на челни места на олимпиада по астрономия още в детска възраст и практически са се самозаписали да изучават природни науки още в 4 клас. Още от дете Доби има интерес към точните науки, математиката е нейна страст, както и физиката и астрономията. Била е национален състезател в челните места и част от разширения състав на международния отбор на България по астрономия.
Изборът на кариерен път също е по-различен от обичайното при Доби. И то не защото е момиче в света на точните науки, а защото е имала шанс да бъде истински талант в сферата на астрономията, но след сериозно мислене по въпроса, все пак избира IT сектора. Казва, че го прави, защото това, което винаги я е водило, е желанието да решава загадки – всяко нещо под формата на задача, ребус, пъзел предизвиква вниманието ѝ. В университета Доби учи “Компютърни науки” и попада в своята среда, намира ментори и кръг от съмишленици. Там открива и възможността за стаж в SiteGround и започва работа в компанията. Доби става част от първата стажантска програма в компанията изобщо – през 2017 година и то не къде да е, а в DevOps екипа. DevOps e много тясно профилиран сегмент от IT специалисти, които се занимават с комбинация от software development и IT операции, с цел да оптимизират максимално дейността на компанията.

 

Опишете нейните професионални качества.
Движи я любопитството и логиката – как един процес води до друг и дали не може да се построи по различен начин. Това я води и в програмирането. Да пребори загадката и да реши проблем ѝ носи истинско удовлетворение. Доби е смела и енергична, до степен, че да предизвиква себе си с неща извън зоната ѝ на комфорт, за да учи нови неща и да се развива, се е превърнало в навик. Тя е двигател в екипа, защото често си поставя сама задача и сама я разрешава.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
Притежава доста награди по математика и астрономия.

Разкажете ни повече за нея като личност.
Доби е единствената жена в един от DevOps екипите. Не прави разлика между половете, защото смята, че е попаднала на точното място в SiteGround и го нарича “семейство извън семейството”. Харесва ѝ да прави неща сама, това е било и сред основните мотиви при избора ѝ на професия: нещата да зависят от нея, да има автономия.

Можете ли да опишете как протича нейният работен ден?
Доби не е от ранобудните, обича да си поспива до степен, че сънува алармата си като пожарникарска сирена. Разбужда се с имейли и кафе, разпределяйки задачите си за деня. Винаги обядва с екипа и този “тиймбилдинг” е традиция. Ходи и на фитнес, като това е само “поддържаща терапия” за хобито ѝ – pole dancing.

Какви са предизвикателствата пред нея? По какви проекти работи?
Доби се грижи за системата зад клиентския портал на SiteGround. Когато клиент отиде там и иска да направи определена интеракция, Доби е човекът, който е изградил автоматизацията на този процес спрямо нуждите и желанията му. Tова става за повече от 2.8 милиона домейна в световен мащаб.

Случва ли ѝсе да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Задружна е с екипа и винаги готова да помогне.

Ако трябва да я опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Любопитна, умна, двигател.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
От 2014 г. насам Доби е доброволец на Open Fest, като всяка година помага с организацията и много задачи около събитието.

Какви са хобитата ѝ?
Тя тренира pole dance и е наистина запалена по тази дисциплина, като често тренира по 5-6 пъти в седмицата. Обича този спорт, тъй като е интелектуален и изисква да прецениш нещата с мисъл. Към заниманията в свободното си време добавя и пътуването и четенето.

 

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Предимно рок и метъл. Обожава да посещава концерти и фестивали.

Интересува ли се от гейминг?
Като дете е посещавала интернет зали, но не е запален геймър. Сега с превес са бордовите игри.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Android потребител е и ѝ харесва повече, но признава, че навикът играе голяма роля.

Какъв е стилът ѝ?
Доби е страхотен събеседник – много умен и интелигентен, забавна е и има страшно много интереси. Тя се определя като интроверт и не държи да общува с всеки, но определено за кръга си от колеги и приятели е високо ценен човек, с когото ще си говориш интересно и ще се забавляваш от сърце.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от нея?
Работата ѝ е основно свързана с Perl и Bash, но има познания по C++, SQL, Java, Ruby, Python… Следващият език, в който се обучава сериозно, е Go.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с нея?
Забавен е бил периодът докато екипът на Доби не е знаел за нейното хоби, а тя редовно е идвала на работа с доста сериозни синини. Споделя, че е имало много шеги и закачки по темата, а когато истинската причина е била разкрита, колегите са ѝ засвидетелствали уважение, тъй като са разбрали, че pole dance е изключително изискващ и труден спорт. Но с упоритостта на Доби могат да се мерят само високи предизвикателства.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager