29 април, 2024

Новото поколение телефони притежават Always-On дисплей, първата 48MP основна камера в iPhone, Crash Detection, Emergency SOS чрез сателит и иновативен нов начин за получаване на известия и дейности с Dynamic Island дизайна.

Apple представи новите iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, които носят редица нововъведения. Те притежават Dynamic Island – нов дизайн, който позволява достъп до често използвани функции, което носи iPhone и Always-On дисплей, който да показва часа и датата по всяко време. Задвижван от A16 Bionic – най-бързият чип при смартфоните досега, iPhone 14 Pro предоставя нов клас професионална система за заснемане на кадри с първата в историята 48-мегапикселова основна камера на iPhone с четириядрен сензор и Photonic Engine – усъвършенствана обработка на изображения, която значително подобрява качеството на снимките при слаба светлина или треперене при заснемане.

 

Тези революционни постижения правят iPhone още по-незаменим за ежедневните задачи, творческите проекти, а сега дори и за спешни ситуации с функцията Emergency SOS чрез сателит и Crash Detection. iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max ще се предлагат в четири цвята: тъмно лилаво, сребристо, златно и космическо чернo.

“Клиентите ни разчитат на своя iPhone всеки ден, а с iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max ние предлагаме повече подобрения от всеки друг телефон. iPhone 14 Pro представя система от камери, която дава възможност на всеки потребител – от обикновения човек до професионалиста – да прави най-добрите си снимки и видеа. Технологии като Always-On дисплея и Dynamic Island, които предлагат нови взаимодействия за известия и дейности, също помагат за по-доброто преживяване на потребителя”,

съобщи Грег Джосуак, старши вицепрезидент по глобален маркетинг на Apple.

“Новаторските възможности за безопасност осигуряват на потребителите още по-голяма сигурност, като им предлагат помощ, когато имат най-голяма нужда от нея. С невероятно мощния и ефективен чип A16 Bionic и целодневния живот на батерията това е най-добрият iPhone досега”,

допълни той.

Зашеметяващ дизайн и усъвършенстван дисплей

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са с красив дизайн от хирургическа неръждаема стомана и матово стъкло в четири зашеметяващи цвята. Налични в 6,1- и 6,7-инчови размери, двата модела включват нов Super Retina XDR дисплей с ProMotion, който за първи път в историята на iPhone включва Always-On дисплей, активиран от нова честота на опресняване от 1 Hz и множество енергоефективни технологии. Това прави новия екран при заключване още по-полезен, като поддържа времето и уиджетите в реално време на разположение с един поглед. Усъвършенстваният дисплей носи и същото ниво на пикова HDR яркост като Pro Display XDR, както и най-високата яркост на открито за смартфон: до 2000 нита, което е два пъти по-ярко от iPhone 13 Pro. iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max също така продължават да предлагат водещи в индустрията характеристики за издръжливост на дисплея с Ceramic Shield – по-здрав от което и да е стъкло на смартфон – и са защитени от обичайни инциденти с водо- и прахоустойчивост.

Dynamic Island: Интерактивно потребителско изживяване

Характеристиката Dynamic Island дава възможност за нови начини за взаимодействие с iPhone, като се отличава с дизайн, който слива границата между хардуер и софтуер, адаптирайки се в реално време, за да показва важни сигнали, известия и дейности. С въвеждането на Dynamic Island камерата TrueDepth е с променен дизайн, за да заема по-малка част от площта на дисплея. Без да пречи на съдържанието на екрана, Dynamic Island поддържа активно състояние, за да позволи на потребителите по-лесен достъп до настройките с просто докосване и задържане. Текущи фонови дейности като Maps, Music или таймер остават видими и интерактивни, а приложенията на трети страни в iOS 16, които предоставят информация като спортни резултати и споделено пътуване с Live Activities, могат да се възползват от предимствата на Dynamic Island.

Нов клас професионална система за камери

Професионалната система на камерите в iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max разширяват границите на възможното за един смартфон, като дава възможност на всеки потребител – обикновен човек или професионалист – да заснема най-добрите снимки и видео.

iPhone 14 Pro извежда компонентната фотография още по-далеч с Photonic Engine, който предлага гигантски скок за ефективността на снимките при средна и слаба светлина във всички камери чрез дълбока интеграция на хардуер и софтуер: до 2 пъти при основната камера, до 3 пъти при ултрашироката камера, до 2 пъти при телефото камерата и до 2 пъти при TrueDepth камерата. Photonic Engine дава възможност за това драстично повишаване на качеството чрез прилагане на Deep Fusion на по-ранен етап от процеса на създаване на изображения, за да се постигне изключителна детайлност и да се запазят фините текстури, да се осигури по-добър цвят и да се запази повече информация в снимката.

За първи път в линията Pro има нова 48-мегапикселова основна камера

За първи път в линията Pro има нова 48-мегапикселова основна камера с четирипикселов сензор, който се адаптира към заснетата снимка и разполага с второ поколение оптична стабилизация на изображението с изместване на сензора. За повечето снимки четириядреният пикселен сензор комбинира всеки четири пиксела в един голям четириядрен пиксел, еквивалентен на 2,44 µm, което води до невероятно заснемане при слаба светлина и запазване на практичния размер на снимката от 12MP. Четирипикселовият сензор позволява и опцията 2x Telephoto, която използва средните 12 мегапиксела на сензора за снимки с пълна резолюция и 4K видеоклипове без цифрово увеличение. Това осигурява оптично качество при познатото фокусно разстояние, което е чудесно за функции като режим “Портрет”. Сензорът носи ползи и за професионалните работни процеси, като оптимизира детайлите в ProRAW. А с новия модел за машинно обучение, разработен специално за четириядрения пикселен сензор, iPhone вече снима ProRAW с 48 MP с безпрецедентно ниво на детайлност, което позволява нови творчески работни процеси за професионалните потребители.

Допълнителните подобрения и функции на системата за професионални фотографии включват:

  • Нова 12MP Ultra Wide камера с 1,4 µm пиксели, която осигурява по-остри изображения с повече детайли, подобрявайки и без това мощните възможности за макрофотографията.
  • Подобрена телефото камера, която предлага 3-кратно оптично увеличение.
  • Нова предна TrueDepth камера с бленда ƒ/1,9, която позволява по-добра работа при слаба осветеност за снимки и видеа.
  • Използвайки за първи път автофокус, тя може да фокусира още по-бързо при слаба светлина и да заснема групови снимки от по-далечно разстояние.
  • Нова адаптивна True Tone светкавица, която е с изцяло променен дизайн с масив от девет светодиода, които променят модела си в зависимост от избраното фокусно разстояние.
  • Мощни изчислителни фотографски предимства като Нощен режим, Smart HDR 4, Портретен режим с портретно осветление, Портретни снимки в нощен режим, Фотографски стилове за персонализиране на външния вид на всяка снимка и Apple ProRAW.
  • Нов екшън режим за невероятно гладко изглеждащо видео, което се адаптира към значителни трусове, движения и вибрации, дори когато видеото се заснема в разгара на действието.
  • Кинематографичен режим, който вече се предлага в 4K при 30 кадъра в секунда и 4K при 24 кадъра в секунда.
    Работни процеси на професионално ниво за видео, включително ProRes3 и цялостен Dolby Vision HDR.

Установяване на катастрофи и инциденти, и спешен SOS чрез сателит

Цялата линия iPhone 14 въвежда новаторски възможности за безопасност, които могат да осигурят спешна помощ, когато това е най-важно. С нов двуядрен акселерометър, способен да открива измервания на G-силие до 256Gs, и нов жироскоп с висок динамичен обхват, Crash Detection на iPhone вече може да открие тежка автомобилна катастрофа и автоматично да набере службите за спешна помощ, когато потребителят е в безсъзнание или не може да достигне своя iPhone. Засега не е ясно дали тази функция ще е достъпна за нашия регион.

A16 Bionic: Най-бързият чип в смартфоните

Чипът A16 Bionic в iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max изпреварва конкуренцията с поколения и отключва неповторими изживявания като Dynamic Island, осигурява целодневен живот на батерията и впечатляващи фотографски възможности. С две високопроизводителни ядра и четири високоефективни ядра, новият 6-ядрен процесор е до 40% по-бърз от конкуренцията и лесно се справя с взискателни натоварвания. A16 Bionic разполага с ускорен 5-ядрен графичен процесор, с 50 процента по-голяма пропускателна способност на паметта – идеален за игри и приложения с интензивна графика – и нов 16-ядрен Neural Engine, способен да извършва почти 17 трилиона операции в секунда. Използвайки най-добрата в класа си технология на Apple за комбиниране на производителност и икономия на енергия, чипът осигурява по-голяма производителност с част от мощността в сравнение с конкуренцията.

Чипът A16 Bionic в iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max изпреварва конкуренцията с поколения

Основополагащ за системата на професионалната камера, A16 Bionic захранва невероятни функции за фотография. CPU, GPU, Neural Engine и процесорът за обработка на сигнали за изображения работят безпроблемно заедно, за да поддържат новия хардуер на камерата и да извършват до 4 трилиона операции на снимка

Мощни клетъчни възможности и 5G

iPhone предлага на потребителите свръхбързи изтегляния и качвания, по-добър стрийминг и свързаност в реално време с 5G, за да им помогне да поддържат връзка, да споделят и да се наслаждават на съдържание. Поддръжката на 5G в iPhone вече се разпростира до над 250 оператори в повече от 70 държави по света, с разширена поддръжка за самостоятелни мрежи. eSIM позволява на потребителите лесно да се свържат или да прехвърлят съществуващите си планове в цифров вид, представлявайки по-сигурна алтернатива на физическата SIM карта и давайки възможност за множество клетъчни планове на едно устройство. iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max премахват слота за SIM за американските модели, което позволява на потребителите по-бързо и лесно да настроят устройството си.

Apple Fitness+ за всички потребители на iPhone

По-късно тази есен за първи път в историята Apple Fitness+ ще бъде достъпна за всички потребители на iPhone. Хората, използващи платформата ще имат достъп до цялата услуга, включваща над 3000 тренировки и медитации в студиен стил, водени от разнообразен и всеобхватен екип от треньори.

iOS 16

iOS 16 предлага Always-on екран за заключване, както и нови функции за комуникация, споделяне и интелигентност, които заедно променят начина, по който потребителите използват iPhone. Екранът за заключване е по-личен, красив и полезен от всякога с многопластов ефект, който артистично поставя предмети от снимки пред времето, и новоразработени уиджети, които предлагат информация с един поглед. За вдъхновение на Lock Screen галерията с тапети предлага редица опции, включително колекции на Apple, тапет Weather, за да видите в реално време метеорологичните условия, които се променят през деня, тапет Astronomy за изгледи на Земята, Луната и Слънчевата система и много други. В Messages потребителите вече могат да редактират или да си припомнят наскоро изпратени съобщения и да маркират разговорите като непрочетени, за да ги прегледат по-късно. iCloud Shared Photo Library прави още по-лесно споделянето на колекция от снимки със семейството. Live Text става по-мощен с възможността за разпознаване на текст във видео и бързо конвертиране на валута, превод на текст и други, а Visual Look Up добавя нова функция, която позволява на потребителите да докоснат и задържат обекта на изображение, за да го извадят от фона и да го поставят в приложения като Messages.

iPhone и околната среда

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са проектирани така, че да сведат до минимум въздействието си върху околната среда, като във всички магнити, включително тези, използвани в MagSafe, се използват от 100% рециклирани елементи, а в Taptic Engine – 100% рециклиран волфрам.

Цени и наличност

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max ще се предлагат в наситено лилаво, сребристо, златно и космическо черно с капацитет на паметта 128GB, 256GB, 512GB и 1TB. Няма точна обявена дата за България, но се очаква новото поколение телефони да влязат на пазара заедно с влизането на турския пазар – 23 септември.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR