27 април, 2024

Тялото ни се нуждае от движения и сън, за да функционира правилно. Понякога енергията ни е изчерпана и работата не върви плавно, както обикновено. Доста са факторите, които ни създават дискомфорт. Работата в офис пред компютър не ни позволява да се движим толкова, колкото е необходимо. Ще ви представим основни идеи за подобряването на тонуса, които често забравяме и пропускаме да правим. Идеите са предложени от български треньори.

Тренировките
Ходенето на фитнес е най-сигурният метод да се чувствате тонизирани. Не е задължително да търсите специална програма, която да следвате. Можете просто да започвате деня си с лицеви опори или коремни натоварвания. Друга алтернатива е кардиото. Бягането за издръжливост на дълго разстояние или спринтовете са полезна дейност за начало или завършек на работния ден.

Сън
Преумората на тялото се дължи най-вече на липсата на организация за ефективна почивка. Трябва да имаме поне 6 часа сън на ден. Организирането на съня не се получава само с ранното лягане и живот по часовник. Имаме нужда от повече движения, с които да изразходим енергията. Когато заспим се “зареждат батериите ни”, а това е един от най-важните процеси за тялото.

Концентрация
Докато работим на компютър или други устройства с екран, очите ни се изморяват. Препоръчително е да щадим зрението си с кратки почивки, когато прекарваме дълго време пред екраните. Част от грижата за тялото ни в офиса е концентрацията. Стигаме до извода, че сме тонизирани, когато сме организирани. Треньори и опитни програмисти предлагат да си правим почивки на работа. Например, да работим около 3-4 часа и да почиваме по 5 минути, в които да се разсеем от компютъра.

Всички тези идеи водят до подобряване на тонуса и продуктивността ни. Разбира се, трябва да внимаваме да не заспим, докато си затваряме очите. Но ако сме си организирали съня, няма да ни се спи. А ако не можем да заспим, сигурно е защото не сме били физически активни. Всичко е свързано.