27 април, 2024

Webit ни срещна с Miguel Emilio Ladron de Cegama. Той е частен инвеститор, който е на посещение у нас, за да огледа положението на пазара в Източна Европа и възможностите за развитие. Miguel е поканен от организаторите на фестивала в качеството си на жури за стартъпи и други прохождащи бизнеси. Ето какво ни разказа той за своето посещение у нас, инвестициите, бъдещето на blockchain и възможностите за инвестиция в България.  

Поканен сте в качеството си на специалист по финансите. В какво инвестирате?

Една от главните идеи, в които инвестирам в момента, е Locktrip. Това е иновативен пазар за хотели и жилища под наeм. Можем да го наречем новата генерация на платформи като Booking.com или Expedia. Вече наложените имена в бизнеса взимат високи проценти на своите потребители. Locktrip използва основата на blockchain технологията и по този начин предлага 0% комисионна. Това е една от първите работещи blockchain компании в света, която е доказала своите преимущества.

Според вас какво е бъдещето на blockchain?

Все още blockchain е на много ранно ниво на разработка. Моите предположения са, че ще се слее с други технологии като Artificial Intelligence, Internet of Things, Robotics и Cyber Security. Всички те ще станат едно цяло, защото всъщност са взаимозависими.

Проблемът с blockchain е, че е крайно непредвидим. Всичките бъдещи разработки и обновления, които предстоят пред него, не могат да бъдат предначертани. Например Квантовият компютър ще се наложи вероятно до 5 години, но никой не може да бъде сигурен точно кога. Нещата се развиват много бързо.Quantum computing ще донесе със себе си нови алтернативи.

Като цяло blockchain наистина е много обещаващ метод за редица компании – големи, малки и стартъпи. Неслучайно е целият шум около това и силно вярвам, че нещата ще се получат. От гледна точка на развиващите се страни, това е една много добра перспектива. Използването на технологията е начин да успеят да “настигнат” останалите в развитието си. Нека вземем например банкирането, тъй като то предлага доста възможности. Ако си от България и и решиш да работиш в САЩ и да изпратиш пари на родителите си, трябва да го направиш през банка или през Western Union. Следователно те очакват много такси и комисионни. Ако го направиш с bitcoin няма да има никакви такси. В този смисъл bitcoin и blockchain предлагат една добра перспектива за финансите.

Защо решихте да посетите Webit.Festival България?

Имам желание да видя какво се случва в Източна Европа. До сега съм бил в САЩ, Азия, Средния Изток. От Европа съм бил в Берлин. Посещението тук ми остави едно много позитивно впечатление за България. Определено виждам перспективите и дори инвестирам в един български проект. Това е Open Source University – платформа, която дава пълна видимост на отношенията между учебните заведения, обучаващите се и бизнеса. Намеренията ми към тази платформа са в дългосрочен план. С нетърпение очаквам да видя бета версията на проекта и се надявам да потръгне, защото е в сътрудничество с българското правителство.

Радвам се, че съм част от фестивала и съм щастлив, че съм поканен в качеството си на жури на стартъпи. Моето поле са Finetech, здравеопазване и туризъм. Във връзка с това, смятам, че България е чудесна опция за инвестиране в сферата на здравеопазването и туризма. Финансите не са толкова силни тук, но това е нормално, тъй като на пазара има огромни лидери, с които е невъзможно да се конкурира. В България определено има много потенциал, който просто трябва да бъде разкрит!

 

Тагове: , , , , , , ,